Prissjekk på sesongkort

Bestill tidlig - spar 4124 kroner

Kjøper du sesongkort til ditt foretrukne skisenter innen spesielle datoer i høst, kan du gjøre turene i skibakken billigere denne vinteren.

BLI MED I WC-LØYPA: Bli med utforsyklist Knut Løkås ned utforløypa på Hafjell, og gled deg til vinteren. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Høsten har så vidt begynt, og da er det ikke mange som allerede tenker på neste årstid, men dét kan du gjøre lurt i å gjøre - spesielt hvis du elsker å kjøre nedover alpinbakkene på brett eller ski.

Du kan nemlig spare en god del penger på å kjøpe sesongkort hos skisentrene tidlig på høsten og få en såkalt «tidlig-rabatt».

I tillegg vil sannsynligvis coronaviruset og reiseråd prege oss både nasjonalt og internasjonalt utover høsten og vinteren, og de som har pleid å ha en tur til Alpene i løpet av sesongen, må kanskje se langt etter denne i 2021.

Kan åpne allerede i november

Det er faktisk ikke så lenge til skiheisene og -bakkene åpner for publikum her til lands:

- Tradisjonelt sett pleier de større anleggene å åpne en gang tidlig eller medio november, men dette er helt avhengig av forholdene for snølegging i høst. Vi trenger stabile kuldegrader over en lengre periode for at det skal være økonomisk forsvarlig å starte snøproduksjonen, sier generalsekretær Camilla Sylling Clausen i Alpinanleggenes Landsforening til Dinside.

Clausen anbefaler deg å kjøpe sesongkort hos et skisenter i nærheten av der du bor, eventuelt der du har hytte - altså et senter du drar til ofte.

- Det er også slik at den ganske uavklarte corona-situasjonen gjør at det er mest sikkert å planlegge norgesferie i vinter, som kan være en fin anledning til å besøke skisenter i andre deler av landet enn der du har vært før, sier hun.

- Nå jobber vi aktivt med å utarbeide bransjenormer og smittevernveiledere som kommer i løpet av september, og det vil være viktig at publikum følger opp dette i vinter. På denne måten kan vi drive trygt og sikkert, både for ansatt og gjester, understreker Clausen.

Tips: Fnugg

På Fnugg.no finner du rundt 130 norske alpinanlegg (nå er Skiinfo lagt ned). Etterhvert vil det komme oppdaterte snømengder, puddervarsler og mer informasjon om hva hvert enkelt anlegg har å tilby i vinter.

Mye å spare med tidlig-rabatt

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank er opptatt av å hjelpe familier med å gjøre skiturene billigere.

SKI-SPARING: Cecilie Tvetenstrand gir sine beste spareråd til de som skal svinge seg i slalåmbakken denne sesongen. Foto: privat.
SKI-SPARING: Cecilie Tvetenstrand gir sine beste spareråd til de som skal svinge seg i slalåmbakken denne sesongen. Foto: privat. Vis mer

Langrennsløypene er jo oftest gratis så lenge du har utstyret du trenger, mens turene til skisentrene for å svinge seg i bakkene ofte blir mer kostbare.

Ifølge prissjekken vår må en familie med to voksne og to barn ut med over 27.000 kroner på det meste for sesongkort til alle familiemedlemmene.

Sesongkort for to voksne og to barn

Skisenter Tidlig rabatt (med dato-frist) Ordinær pris Så mye sparer du
Hafjell og Kvitfjell19.200 kroner (innen 16. oktober)21.100 kroner1900 kroner
Skistar (Hemsedal, Trysil, Vemdalen, Sälen, Åre, Hammarbybacken og St. Johann i Tyrol)23.376 kroner (innen 15. oktober)27.500 kroner4124 kroner
Gålå8400 kroner (innen 28. september)12.400 kroner4000 kroner

Sesongkort for to voksne

Skisenter Tidlig rabatt (med dato-frist) Ordinær pris Så mye sparer du
Hafjell og Kvitfjell10.800 kroner (innen 16. oktober)11.800 kroner1000 kroner
Skistar (Hemsedal, Trysil, Vemdalen, Sälen, Åre, Hammarbybacken og St. Johann i Tyrol)12.988 kroner (innen 15. oktober)15.280 kroner2292 kroner
Gålå4900 kroner (innen 28. september)6900 kroner2000 kroner

Få mer ut av sesongkortet

Du bør være i skibakken så mye som mulig i løpet av vintersesongen for at sesongkortet skal være verdt pengene, og det er lurt å kjøpe kortet hos et senter du vet du kan bruke mye.

- Det er også lurt å pakke med seg ei god niste hjemmefra, slik at du ikke må kjøpe alt i varmestua, men unne deg det lille ekstra, som en kopp kakao, sier Tvetenstand til Dinside.

- I tillegg er det slik at varmestuene gjerne gir rabatt til de med sesongkort, så pass på å si at du har dette hvis det er tilfellet, legger forbrukerøkonomen til.

Transport og utstyr: Stort sparepotensial

Når det gjelder turen til og fra skibakken, kan det fort koste en del både i drivstoff, bompenger og parkeringsavgift.

Tvetenstrand råder deg til å bruke gratis skitransport om mulig, samt avtale samkjøring med familie og venner for å få ned reiseregninga.

Og, bor du i osloområdet, kan du ta T-bane og buss fra byen opp til skibakken med vanlig kollektivbillett. Andre skisenter har gjerne et skibuss-tilbud til sitt publikum.

Sist, men absolutt ikke minst: Utstyr til alpinkjøring er dyrt - i alle fall hvis du skal kjøpe alt nytt, spesielt til barn i vokse-alder.

EKSPERT-RÅD: Slik kjøper du riktig ski og staver for langrenn. Lars Amund Toftegaard fra Skiforeningen viser deg hva du må tenke på når det kommer til lengder, vekt og eventuelle felleski. Video: Dinside Vis mer

- Få med deg skibyttedagene hos ditt lokale idrettslag. Dette er en fin anledning til å kvitte seg med det som ikke lenger passer - og å kjøpe brukt utstyr til en rimelig penge. Du støtter klubben, sparer penger og det er bra for miljøet med gjenbruk, sier Tvetenstand.

Nytt skiutstyr til hele familien kan fort koste over 20.000 kroner, mot ned mot 5000 kroner på bruktmarkedet, ifølge forbrukerøkonomen.

Andre brukt-alternativer er Finn.no og Fretex, for ikke å glemme BUA som lar deg låne ski- og annet friluftsutstyr helt gratis.

Vil du, derimot, ha noe nytt til årets skisesong, bør du benytte deg av salg og outlet. Om høsten har mange butikker fjorårets varer til halv pris, og alt må ut før nyhetene kommer inn.

- Blant salgsvarene kan du fort finne klær for hele familien til 8000 kroner før sesongstart, avslutter Tvetenstrand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer