Bestselgende kosmetikk funnet med ulikt i innhold i ulike land

En fersk studie viser at tilsynelatende identiske kosmetikk- og kroppspleieprodukter kan ha svært ulikt innhold av uønskede kjemiske stoffer i ulike land.

– Ett varemerke, én etikett bør signalisere ett innhold og være vant, trygt og kjent, og når den varierer har du en utfordring, sier fagsjef for biologi og kjemi i Astma- og Allergiforbundet (NAAF), Kent Hart. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
– Ett varemerke, én etikett bør signalisere ett innhold og være vant, trygt og kjent, og når den varierer har du en utfordring, sier fagsjef for biologi og kjemi i Astma- og Allergiforbundet (NAAF), Kent Hart. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Det opplyser Forbrukerrådet til NTB. Rådet har sammen med nordiske samarbeidspartnere vært med på den danskledede undersøkelsen.

I sommer ble det kjøpt 39 populære kremer, tannpastaer, sjampoer, bodylotions og maskaraer i land på seks kontinenter. Nivea Creme, verdens mest solgte hudkrem, var blant produktene.

Produktene ble funnet i totalt 176 ulike versjoner. Innholdsfortegnelsen på tilsynelatende identiske produkter inneholdt ikke de samme ingrediensene. I tillegg varierte sammensetningsforholdet av ingredienser.

Forbrukerrådet sier dette er viktig å være klar over når man handler produkter man pleier å bruke, i utlandet eller på nett.

– Et produkt du er vant til, og som ikke inneholder allergifremkallende stoffer, kan plutselig være noe annet i et annet land, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

Kjemisk cocktail

32 av produktene ble funnet i norske butikker, og av disse er det kun tre som ikke inneholder såkalt problematiske kjemikalier. Tidligere i uka uttalte Folkehelseinstituttet at de nå vurderer i hvilken grad slike kjemikalier medfører helserisiko, ettersom det er på det rene at en rekke ulike kjemikalier fra kosmetikk, sjampo og hudpleieprodukter passerer gjennom kroppen vår daglig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer