Lar barn og hunder sitte i bilen i varmen:

Bilen din kan bli en dødsfelle

I verste fall kan den høye varmen føre til hjertestans, ifølge barneoverlege.

PASS PÅ SOMMERVARMEN! Politiet er oppgitt over at altfor mange glemmer både barn og dyr i stekende varme biler. Foto: NTB Scanpix
PASS PÅ SOMMERVARMEN! Politiet er oppgitt over at altfor mange glemmer både barn og dyr i stekende varme biler. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er hetebølge i Europa, og i helga er det ventet at Sørlandet og de sørlige delene av Østlandet vil få føle ringvirkningene av den ekstreme varmen.

På de varmeste stedene er det ventet temperaturer på 34-35 grader. I sola blir temperaturen mye høyere, noe som kan forvandle bilen din til en dødsfelle.

Du kjenner deg kanskje igjen: Du skal bare en rask tur inn på butikken, du har hunden eller småbarna i bilen, men du finner ikke en parkeringsplass i skyggen.

«Skitt au, noen få minutter er ikke krise. Så fort blir det jo ikke varmt», tenker du. Men er du sikker på det?

- Folk er for sløve

Hvert år blir både barn og kjæledyr etterlatt i varme biler. Mens det de siste årene har vært flere tilfeller hvor hunder i Norge har dødd heteslag i bil, har vi så langt her til lands heldigvis ikke hatt noen tilsvarende tilfeller med barn.

Allikevel er det ingen grunn til å klappe seg på skulderen.

Under den rekordvarme sommeren i fjor uttalte operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Vidar Pedersen, til Dinside at folk er altfor sløve når det kommer til å etterlate barn og dyr i bilene sine i varmen.

Pedersen fortalte at de daglig fikk henvendelser fra publikum om situasjoner som oppleves som bekymringsverdige.

- Vi får telefoner om både barn og hunder i varme biler, og i vår oppfatning så er det altfor mange hendelser.

Pedersen sa at det kan dreie seg om både forglemmelser, uvitenhet og folk som ikke har tenkt seg om, og han er glad for at publikum er oppmerksomme og melder i fra.

- Man skal verken etterlate barn eller dyr i stekende varme biler, det er ubehagelig og potensielt skadelig for begge. Vi er glade for at vi får henvendelsene, så vi kan forsøke å løse situasjonen.

Fra USA hører man stadig om disse tilfellene, og det er kanskje lett å tenke at det kunne aldri skjedd her, men man skal ikke lenger enn til Danmark før man finner et tilfelle som har endt med et barns død.

Rask temperaturøkning

Temperaturen stiger fort i en parkert bil. Denne tabellen fra Mattilsynet viser hvor fort det kan utvikle seg til en alvorlig situasjon.

Tid Temperatur ute Skygge/sol Temperatur i bil
08.3014°CSkygge19°C
09.3018°CSkygge38°C
10.3020°CBlandet47°C
11.3020°CSol58°C
12.0023°CSol62°C
13.3022°CSol85°C

Tidsforløp og temperatur vil varierer med værforhold, hvor bilen står plassert, hvilken farge bilen har og så videre.

Noen moderne biler i dag har også et avkjølingsanlegg i bilen, som påvirker varmen inne i bilen.

Mattilsynet ber bileiere huske på at solen flytter seg, og at det raskt kan bli for varmt også i en bil som ikke står direkte i solsteken. De skriver at mange tilfeller av overopphetinger i bil faktisk skjer i overskyet vær, fordi eieren da ikke er så oppmerksom på faren for overopphetning.

Heteslag kan drepe

Både små barn og dyr vil fort kunne få problemer dersom de får heteslag, altså at kroppens kjernetemperatur når 40 grader.

Da vi snakket med Hallvard Reigstad, seksjonsoverlege ved barneavdelingen på Haugeland sykehus i fjor sommer, var han tydelig på at barn, og dyr for den del, ikke skal forlates i bilen.

– Temperaturen i biler kan stige veldig fort, og små barn har ikke så gode evner til å regulere sin egen kroppstemperatur, sa seksjonsoverlegen.

- 41 til 42 grader er maks av hva en menneskekropp tåler. Etter dette vil ikke hjertet klare å kompensere for varmen lenger, og man kan rett og slett få hjertestans. Et liten barnekropp vil nå denne temperaturen mye tidligere enn en voksen.

HETESLAG: Små barn kan i verste fall få hjertestans i varme biler sier overlege ved barneavdelingen på Haukeland sykehus, Hallvard Reigstad. Foto: Haukeland sykehus
HETESLAG: Små barn kan i verste fall få hjertestans i varme biler sier overlege ved barneavdelingen på Haukeland sykehus, Hallvard Reigstad. Foto: Haukeland sykehus Vis mer

Reigstad sa at bare opplevelsen av å bli etterlatt i en varm bil i seg selv vil være ubehagelig for barnet.

- Barnet har ingen mulighet til å unnslippe varmen. Tenk deg selv å være fanget i et rom som er uutholdelig varmt. Barnet vil oppleve den samme desperasjonen som du ville følt, sier Reigstad.

I tillegg vil barnet kunne bli dehydrert i varmen, og fordi barn har små kropper kan selv et lite væsketap gi barnet store plager.

For kjæledyr gjelder mye av det samme som små barn. Heller ikke de tåler temperaturer over ca 40 grader i lengden. Norsk Kennel Klubb skriver at den hyppigste årsaken til alvorlig overoppheting, er at luften inne i bilen mettes med vanndamp.

Dyr kvitter seg med varmeoverskudd blant annet ved å pese, og når luftfuktigheten blir høy minker effekten av pesingen, siden fordampningen som avkjøler dyret hemmes.

Ved heteslag kan kjæledyret få alvorlige skader i hjerne, hjerte, tarmer, lever og nyrer - og i verste fall dø.

Hva gjør man?

Dersom man ser barn eller dyr i bil, og mistenker at de kan ha det for varmt, er det ikke alle som er sikre på hva man har lov til å gjøre.

Symptomer på heteslag hos barn:

 • Barnet viser tegn til utmattelse.
 • Kvalme og oppkast.
 • Barnet kan bli irritabelt, likegyldig eller desorientert.
 • Huden er rød og varm, men ved sjokkutvikling blir den kald og klam.
 • Kroppstemperaturen er over 38.5oC, og ofte er den opp mot 41 grader.
 • I ekstreme tilfeller - bevisstløshet

Kilde: nettdoktor.no

Symptomer på heteslag hos dyr/hund:

 • Kraftig pesing
 • Mye sikling-
 • Rask puls-
 • Kraftig rødt tannkjøtt og/eller tunge
 • Slapphet og/eller forvirring
 • Problemer med å reise seg etter kollaps
 • Oppkast eller diaré
 • I ekstreme tilfeller - bevisstløshet

Kilde: Dyrevernalliansen

FOR VARMT: Selv med vinduet litt åpent kan temperaturene i bilen for bli for høye for både dyr og barn. Foto: NTB Scanpix
FOR VARMT: Selv med vinduet litt åpent kan temperaturene i bilen for bli for høye for både dyr og barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Vidar Pedersen, har sagt at dersom man opplever situasjonen som bekymringsverdig, så bør man ringe politiet.

- Hvis man ser barn eller dyr som ser ut til å ha det ubehagelig i varme biler, og man ikke ser noe tegn til eieren av bilen, vil vi gjerne ha beskjed.

Pedersen har sagt at politiet vil forsøke å få tak i eier, eller sende en patrulje hvis situasjonen krever det.

- Enten får vi tak i bileier som blir bedt om å returnere til bilen, eller så sender vi en patrulje for å eventuelt bryte seg inn i bilen. Dersom situasjonen krever det kan vi også be melder om å gripe inn ved å eksempelvis knuse en rute.

Dersom du ikke får tak i politiet, kan du forsøke å nå eier selv.

Dersom dyret eller barnet lider og du verken oppnår kontakt med eier eller politi kan du i følge Mattilsynet ta deg inn i bilen for å hjelpe. Men du må være overbevist om det er nødvendig, og du må være forberedt på å forklare deg for politiet i etterkant.

Hvordan hjelpe?

Hvis du har måttet gripe inn i situasjonen uten å få tak i politiet, så finnes det noen livreddende råd til hvordan å behandle både barn og dyr.

Begrense skade ved heteslag på barn:

 • Avkjøl barnet ved å flytte det til et kjølig og skyggefullt sted.
 • Kle av barnet og legg det i stabilt sideleie.
 • Rask avkjøling kan oppnås ved å legge kalde våte omslag rundt barnet.
 • Mål temperaturen med jevne mellomrom får å se om temperaturen synker.
 • Dersom det er mistanke om heteslag bør lege alltid konsulteres fordi tilstanden kan bli alvorlig.
 • Det haster særlig dersom barnet er forvirret eller bevisstløst, eller når kroppstemperaturen er mer enn 40 grader

Kilde: nettdoktor.no

Begrense skade ved heteslag på dyr/hund:

 • Sørg for at hunden får vann så fort som mulig
 • Væt hele hundens kropp blir – enten ved å dusje den, dekke den med et vått håndkle eller legge den i et badekar.
 • Pass på at vannet ikke er for kaldt, da hunden kan gå inn i sjokk. Ikke bruk is. Hunden bør kjøles ned til 39 grader.
 • Klarer hunden å svelge kan du gi den små doser med vann å drikke.
 • Fortsett avkjølingen frem til hundens pust roer seg ned. Ikke avkjøl hunden så mye at den begynner å skjelve
 • Det er viktig at hunden får oppfølging av veterinær ved alvorlige tilfeller av overoppheting, da den kan ha behov for væsketilførsel eller medisiner.

Kilde: Mattilsynet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer