Billig mot dyrt ullundertøy

Får vi bedre ulltøy om vi betaler mye mer?

BILLIG MOT DYRT: Vi har testet rimeligere ullundertøy mot dyrere ullundertøy. I denne duellen vinner det rimelige alternativet. Foto: KRISTIN SØRDAL
BILLIG MOT DYRT: Vi har testet rimeligere ullundertøy mot dyrere ullundertøy. I denne duellen vinner det rimelige alternativet. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har testet rimelig ullundertøy fra Pierre Robert mot dyrt ullundertøy fra SmartWool.

Spørsmålet vi stilte oss var: Kan du like gjerne kjøpe det rimelige ulltøyet fra hyllene mellom melk og sjokolade på dagligvarebutikken, eller bør du handle dyrt på spesialbutikken? Får vi bedre ulltøy om vi betaler mer?

Vi har tidligere testet det unike ullundertøyet fra norske Northern Playground, og synes at dette har såpass særegne kvaliteter at vi gir det terningkast seks.

Få også med deg frilufts- og turekspertenes beste tips til hvordan du kan holde deg varm på beina og på hendene.

Dette har vi testet

Vi ønsket å teste et billig sett med ullundertøy mot et dyrere sett. Og vi ønsket at det skulle være ullundertøy med 100 prosent merinoull.

Det skulle imidlertid vise seg å ikke være bare-bare å finne ulltøy med 100 prosent merinoull:

I jakten på det billigste settet med ullundertøy fant vi ut at veldig mange av de billige settene med ullundertøy ikke var laget 100 prosent merinoull - men i stedet bestod av en større eller mindre andel kunstfiber som polyamid eller akryl.

Dermed har vi valgt bort de aller billigste settene vi fant - rett og slett fordi de ikke var laget i 100 prosent ull - og dermed ikke sammenliknbare.

    Dette er settene vi har testet, og som altså begge er laget i 100 prosent merinoull:
  • Fra dagligvarehyllene:
    • Pierre Robert Sport Collection 100% merinoull: 329 kroner per stykk/ 658 kroner per sett
  • Fra spesialbutikken:
    • SmartWool Next-to-skin/NTS Light 195: 899 kroner per stykk/ 1.798 kroner per sett

Vi har testet begge settene både til hverdagsbruk og i mer høyintensiv aktivitet.

Alt er ikke nødvendigvis ull

Det er ulla som varmer, så er du ute etter ullundertøy, så bør du sjekke varedeklarasjonen:

Det er ikke alt som markedsføres som ullundertøy, som er laget i 100 prosent ull.

Jo høyere andel ull, jo varmere. Mer kunstfiber betyr kaldere tøy - men dersom du skal bruke dette til aktivitet med høy intensitet i ikke altfor kalde strøk, kan kunstfiber være det du egentlig trenger - men da er du kanskje mer i markedet for superundertøy? Ull holder deg varm selv om du blir fuktig. Kunstfiber gir ofte bedre passform og fukttransport.

Les også: Vi har testet løpebrodder og piggede løpesko

Konklusjon i duellen

Som du tydelig kan lese av terningkastene og vurderingene nedenfor: Denne duellen vinner Pierre Robert. Vi synes de har det mykeste, mest komfortable settet - og det klør ikke.

Dette er også settet som passer best på lengden - og da tenker vi spesielt på lengden på beina på longsen. Og ja, våre to testere ligger sånn cirka akkurat på gjennomsnittet av den kvinnelige andelen av befolkningen.

Longsen fra Pierre Robert (rosa) er litt lengre i beina og i livet enn longsen fra SmartWool. Foto: KRISTIN SØRDAL
Longsen fra Pierre Robert (rosa) er litt lengre i beina og i livet enn longsen fra SmartWool. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Passformen er bra på SuperWools ulltøy, og veven er tett og fin - men det er altfor mange sømmer på kryss og tvers som klør. Foto: KRISTIN SØRDAL
Passformen er bra på SuperWools ulltøy, og veven er tett og fin - men det er altfor mange sømmer på kryss og tvers som klør. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Vi vil imidlertid bemerke at kvalitetsinntrykket når det kommer til passform og tetthet på sømmene, virker noe bedre på SmartWools ulltøy. Men med de ugreie sømmene som klør, og den litt korte longsen, så kommer SmartWools ullsett imidlertid til kort.

Med andre ord: Ja, du kan med fordel kjøpe ulltøyet blant brød og melk i dagligvarebutikken. I denne duellen er billigst best!

Vi har tidligere også testet dyrt mot billig drikkebelte og dyre mot billige løpetights.

Dette er våre vurderinger av de to ullsettene:

SmartWool

SmartWool har trøyer og longser i flere ulike tykkelser, vi har valgt et et sett i mellomsjiktet, egnet for kaldt vær. Men de har altså både tykkere sett for veldig kaldt vær, samt tynnere sett for kjølige dager, i sortimentet sitt. Dette er tigjengelig både for menn og damer, og vi har testet dame-settet.

Passformen på dette ullsettet er bra: Skjorta sitter godt og tett til kroppen, og går godt nedover baken. Grunnen til at den sitter såpass godt til kroppen, er nok at den ikke er sydd rett ned, men den er mer formsydd.

Også stillongsen sitter tett og bra, og har en god og bred strikk i livet - men longsen er litt kort i beina for begge våre testere.

Også trøyen viser seg etterhvert å bli litt kort i armene, ettersom vi må dra den litt opp for at vi skal unngå at de ubehagelige sømmene strammer på underarmene.

Men formsyddheten som ved første øyekast synes som en fordel, viser seg også å ha en bismak: Sømmene som muliggjør at trøyen og longsen sitter der den skal sitte på kroppen, stikker og klør på veldig mange steder.

Både stillongsen og trøyen har en tett, fin vev og føles passe varm - samtidig som den puster bra. Sømmene virker også veldig tette og fine - og ser ikke ut til å være i faresonen for å rakne med det første.

Pris: 899 kroner per del/ 1.798 kroner per sett. Dette er for dyrt, og gir dårlig valua for pengene.

Terningkast: 3

Billig mot dyrt ullundertøy


Pierre Robert

Pierre Robert har longs og trøye i 100 prosent merionoull både for damer og herrer. Vi har testet settet for damer.

Det første vi merker oss, er at dette ulltøyet er i veldig myk og god merionoull. Trøyen rekker godt ned over baken, og er også passe lang i armene. Stillongsen har en bred og god strikk i livet, og den er passe lang i beina. Vi liker også den brede, doble kanten ytterst på ermene og nederst på beina i stillongsen.

Når det kommer til passform, så er nok ikke den like god her som på det andre settet fra SmartWool: Her er det stort sett rette og ikke altfor mange sømmer, slik at trøyen er ganske rett ned - og det samme gjelder for longsen. For trøyen sin del medfører dette at den er ganske løs rundt kroppen, og til og med rundt armene. I tillegg til god lengde på beina, er også longsen ganske lang i livet - og én av testerne synes den siger litt foran.

Sømmene på dette settet virker litt løsere enn sømmene på settet fra SmartWool.

Toalt sett synes vi dette er et veldig mykt og komfortabelt ullsett. Og ikke minst: Det klør ikke.

Pris: 329 kroner per stykk/ 658 kroner per sett. Her får du god valuta for pengene.

Terningkast: 5

Billig mot dyrt ullundertøy


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer