Billige briller beskytter like bra

Men det finnes andre forskjeller.

Dyre eller billige briller? UV-beskyttelsen er like god, viser tester. Foto: Colourbox.com
Dyre eller billige briller? UV-beskyttelsen er like god, viser tester. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye solbriller i sommer? Du kan trygt velge billig, for nok en gang viser tester at de rimelige brillene beskytter like godt mot UV-stråling som de dyre.

SP Technical Research Institute of Sweden har på oppdrag fra Testfakta undersøkt ni par solbriller i ulike prisklasser. Her er billigbrillene til under hundrelappen fra H&M med, på linje med dyrere merker som Oakley og Ray Ban. Dyrest av testbrillene er et par fra Tom Ford som i testen er oppgitt med pris over 3.000 svenske kroner.

Og konklusjonen er entydig: UV-beskyttelsen er like god uansett prisklasse.

Dette bør du sjekke før du kjøper solbriller til bilturen

MEN det er andre forskjeller

Det er altså ikke UV-beskyttelsen i glassene du skal bekymre deg over ved kjøpe av briller. Se heller etter andre egenskaper, og vurder hvordan og når du skal bruke brillene. For det finnes selvsagt forskjeller. I testen har de vurdert og notert større forskjeller når det gjelder motstandsdyktighet mot riper, og smuss- og vannavstøtende egenskaper.

Briller fra typiske gateutsalg trenger ikke gi dårligere UV-beskyttelse enn dyre merkebriller. Foto: Colourbox.com
Briller fra typiske gateutsalg trenger ikke gi dårligere UV-beskyttelse enn dyre merkebriller. Foto: Colourbox.com Vis mer


De to billigste brillene i testen får lettere riper enn de øvrige, mens variasjonen på det andre punktet ikke ser ut til å ha sammenheng med pris i dette utvalget.

Se etter dette når du kjøper:

  • Polariserende glass: Best i denne testen, der de også ser på optiske egenskaper og reflekser fra innsiden av glasset, er brillene fra Polaroid som har polariserende plastglass. Slike glass har egenskaper som kan gjøre brillene ekstra godt egnet i snø, ved sjøen og for bilkjøring, siden de fjerner refleksjoner fra vann og andre blanke flater.
  • Se også etter fargen på glassene. Grålige glass gjengir fargene mest virkelighetsnært, mens glass med bruntoner gir bedre kontrast.
  • Briller med passform som ligger tett inntil hodet beskytter bedre mot UV-stråler, enn briller der det er stor avstand mellom glassene og øynene.

Er brillene for mørke? Tenk på dette før du velger solbriller

De fleste kommer fra samme sted

En av forklaringene på den relativt jevne kvaliteten på solbriller, kan være at nesten alle solbriller i verden kommer fra én og samme produsent. Italienske Luxottica lagde ifølge Forbes i fjor 75 millioner solbriller, og det inkluderer et stort antall velkjente og mindre kjente merker. Noen eier de selv, mens andre blir produsert på lisens. Her er noen av merkenavnene:

    Prada, Versace, Bulgari, Chanel, Dolce & Gabbana, Ray-Ban, Oakley, Arnette, Persol, Alain Mikli, Burberry, DKNY, Polo, Paul Smith, Ralph Lauren, Emporio Armani og Stella McCartney.

Netthandel: Bestiller du solbriller fra utlandet, kan du spare hundrelapper

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer