Test av skiklær

Billige eller dyre skiklær? Resultatet overrasket oss

Vi har testet klær til både raske og rolige skiturer og funnet at det ikke er like store forskjeller på plaggene som prisen.

VINTERVINNER: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, sies det. Dinside har testet fire skidresser, to til rask trening og to til rolig tur, slik at du forhåpentligvis finner den som passer best for deg og ditt tempo i skiløypa. Foto: Per Ervland.
VINTERVINNER: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, sies det. Dinside har testet fire skidresser, to til rask trening og to til rolig tur, slik at du forhåpentligvis finner den som passer best for deg og ditt tempo i skiløypa. Foto: Per Ervland. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinterferien er like om hjørnet, og da er det viktig å ha riktig bekledning dersom du skal tilbringe ferien i skiløypa.

Kanskje skal du rase av gårde inspirert av Johaug og Klæbo, eller gjør du som Bjørgen og velger skitur med familien og sekken fylt av brødskiver, Kvikk Lunsj og termos med kakao?

Dinside har testet fire todelte langrennsdresser, to til rask trening og to til rolig tur. To rimelige og to dyre, av hver. Alle dressene finnes i dame- og herremodell.

Vårt inntrykk etter testen er at det ikke er så store forskjeller på langrennsklærne som prisen skulle tilsi. I begge duellene mellom dyrt og billig synes vi at klærne i den lavere prisklassen er mer allsidige og gir mer for pengene.

Nederst i saken kan du lese om hvordan testen er gjennomført, samt noen generelle råd om hvordan du bør kle deg til skitur enten tempoet er høyt eller lavt.

Dæhlie Legend dame-jakke

DYRESTE DÆHLIE: Slik ser Dæhlie Legend-jakken og Flow-buksen ut, som er de dyreste plaggene fra merket og i testen totalt. Foto: Per Ervland.
DYRESTE DÆHLIE: Slik ser Dæhlie Legend-jakken og Flow-buksen ut, som er de dyreste plaggene fra merket og i testen totalt. Foto: Per Ervland. Vis mer

Veiledende pris: 3.499 kroner.

Dette er den klart dyreste jakka i testen, og omtales som «Dæhlies toppmodell» av flere sportsforhandlere. Den er beregnet for raske treningsturer på ski, og har en god, tettsittende passform.

Jakka i seg selv er tynn, men skal være spesiallaget for å holde vind og fukt ute, samt puste ut varmen kroppen produserer under trening. Dette lykkes jakka godt med. I oppoverbakker puster jakka godt, og at den er lett gjør at det føles som om vi går kun i ulltrøya. I nedoverbakke slipper det lite vind inn, slik at vi ikke blir nedkjølte.

Den ene testpersonen opplever derimot at jakka føles klam, i større grad enn den andre testeren. I tillegg opplever én tester at pusteegenskapene blir dårligere når det er snø og fuktighet på utsida som skal holdes ute. Det er som om materialet ikke takler så godt å både skulle stenge fukt ute - og å transportere ut fukt - samtidig.

Halsen på jakka oppleves litt for høy og trang, noe som gjør det vanskelig å trekke glidelåsen helt opp. Mansjettene ligger godt inntil håndleddene, samtidig som de er elastiske og kan trekkes over hansker og votter.

Jakka har to lommer på hver side, samt én brystlomme med hull til headset-ledning. Vi gir terningkast fem.

Testresultat

Dæhlie Legend Jacket (dame)

God passform, lett og pustende jakke

Høy pris, trang hals og litt klam i enkelte værforhold

Dæhlie Flow damebukse

Veiledende pris: 1.799 kroner.

RASK BUKSE: Dæhlie Flow er ei god langrennsbukse til treningsturer i høyt tempo, men litt kald over baken. Foto: Per Ervland.
RASK BUKSE: Dæhlie Flow er ei god langrennsbukse til treningsturer i høyt tempo, men litt kald over baken. Foto: Per Ervland. Vis mer

Legend-jakka ble testet sammen med testens dyreste bukse: Flow fra Dæhlie. Denne buksa sitter godt på, noe som tilskrives god passform og fin høyde i livet. Buksa strammes med knyting i livet og har silikonkant, hvor begge deler hindrer at den glir ned.

Vi skulle ønske at buksa hadde vindstopp over baken, spesielt på de kaldeste dagene. Den er imidlertid godt vindtett i front, og har gode pusteegenskaper, som gjør at vi ikke føler oss klamme under treningsøkta.

Over knærne er det egne tøystykker, som gir god bevegelighet.

Buksa har en liten lomme på det ene låret, som kommer godt med. Vi ender med å gi Dæhlie Flow terningkast fem.

Testresultat

Dæhlie Flow Pants (dame)

God bevegelsefrihet og passform

Høy pris, litt kald over baken

Dæhlie Cavalese dame-jakke

BILLIGERE: Dæhlie Cavalese-jakke og Determend-bukse er et rimeligere alternativ til den andre dressen fra merket, og forskjellene er ikke store etter vår mening. Foto: Per Ervland.
BILLIGERE: Dæhlie Cavalese-jakke og Determend-bukse er et rimeligere alternativ til den andre dressen fra merket, og forskjellene er ikke store etter vår mening. Foto: Per Ervland. Vis mer

Veiledende pris: 1.899 kroner.

Av utseende ser Dæhlie Cavalese veldig likt ut som Legend-jakka vi har testet over, men når vi tar den på, merker vi at jakkene har svært forskjellig passform. Cavalese-jakka har nemlig en mye løsere passform, i tillegg til at den rekker litt lenger ned og halvveis over baken.

Passformen er, imidlertid, det eneste som virkelig skiller Cavalese fra den nesten dobbelt så dyre Legend-jakka: Vind- og fuktresistans, samt pusteegenskapene, oppleves veldig likt for begge jakkene.

Nok en gang opplever den ene testpersonen at jakka er noe klammere, og den andre testpersonen synes pusteegenskapene er bedre i tørt vintervær enn når det er mer fuktighet på utsida.

Halsen er, derimot, bedre på Cavalese-jakka. På denne jakka klarer vi i det minste å trekke glidelåsen helt opp. Mansjettene er passe stramme og elastiske. Jakka har to lommer på hver utside, samt to innerlommer i netting uten lukkemekanisme.

Vi gir terningkast fire.

Testresultat

Dæhlie Cavalese Jacket (dame)

Beskytter greit mot vind og fukt, puster godt og har plass til flere lag under

Løs passform og noe flagrende, som slipper inn vind fra undersiden

Dæhlie Determend damebukse

Veiledende pris: 1.199 kroner.

BERMUDA-BUKSA: Det turkise trekket som er sydd fast oppå tightsen til Determend-buksa holder vinden ute uten å hindre pusteegenskapene. Foto: Per Ervland.
BERMUDA-BUKSA: Det turkise trekket som er sydd fast oppå tightsen til Determend-buksa holder vinden ute uten å hindre pusteegenskapene. Foto: Per Ervland. Vis mer

Sammen med Cavalese-jakka har vi testet Determend-buksa. Denne har også en god passform, men snora som er ment til å stramme i livet har ikke særlig god effekt. Vi opplever nemlig at denne buksa siger litt ut i treningsøkta.

Det som er veldig bra med Determend-buksa, bedre enn den dyrere Flow-buksa, er at den har ekstra vindpanel over lår og bak. Det ser rett og slett ut som en bermudashorts er sydd fast utenpå en tights. Denne funksjonen har veldig god effekt, for selv ikke ved 11 minusgrader blir vi kalde på rumpa.

Dette er samme patent som på vintertightsen for ski- og treningsbruk fra Johaug, som Dinside testet i fjor. Den fikk terningkast 6.

Buksa er lett i vekt, og lett å bevege seg i. Den puster også godt.

Men, et minus er at buksa kun har en veldig liten innerlomme med plass til for eksempel bilnøkkelen. Vi ender med å gi Determend terningkast fem, dog en sterkere femmer enn den vi ga til Flow.

Testresultat

Dæhlie Determend Pants (dame)

God vindbeskyttelse og holder godt på varmen

Siger litt og mangler stor lomme

Konklusjon for Dæhlie-duellen

Er det slik at dyrt er bedre enn billigere? Etter å ha testet en dyr Dæhlie-jakke mot en billig, og det samme med to bukser, synes vi ikke at det er tilstrekkelig store forskjeller som rettferdiggjør prisforskjellen.

Det som skiller jakkene er for oss hovedsakelig passformen, at den dyreste jakka passer litt bedre til de raske treningsturene som begge jakkene er ment for.

Ved å velge Cavalese-jakka som er litt løsere i passformen enn Legend, har du en noe mer allsidig jakke: Med en ekstra ullgenser under, kan denne jakka også funke på roligere turer. Dermed mener vi at du får mer for pengene ved kjøp av Cavalese enn Legend.

Den billige buksa oppleves hakket bedre enn den dyre, mye på grunn av at den er mer vindtett.

Swix PowderX dame-jakke

VARMEST: Testens varmeste jakke og bukse er PowderX-settet fra Swix. Denne dressen er en sikker vinner på de rolige langrennsturene og de kaldeste vinterdagene. Foto: Per Ervland.
VARMEST: Testens varmeste jakke og bukse er PowderX-settet fra Swix. Denne dressen er en sikker vinner på de rolige langrennsturene og de kaldeste vinterdagene. Foto: Per Ervland. Vis mer

Veiledende pris: 1.999 kroner.

Dette er en langrennsjakke for rolige turer og kaldt vær. Den er godt polstret på bryst, rygg og armer, men tynnere stoff i armhulene og langs ryggsøylen gjør at den puster godt og ikke blir klam.

Jakka har en passform som funker bra for kvinnekropp (jakka finnes også i herremodell), samtidig som det er plass til både ett og to lag med ull under. Vi føler vi har god bevegelsesfrihet i jakka.

Halsen er passe høy og bred, men den ene av testpersonene opplever at glidelåsen gnager litt på haken. Mansjettene er passe stramme og elastiske, slik at de kan trekkes over hanskene eller vottene. På en jakke som denne, beregnet for turbruk, savner vi imidlertid hette for de kaldeste dagene med snøvær og vind.

Det er to lommer på hver hofte, og fra den ene er det mulighet for ledning til hodetelefoner. Siden jakka er tettsittende, er det ikke mye som skal inn i lommene før de buler ut, men siden dette er en turjakke, har du sannsynligvis en sekk som kan ta unna det meste av lasten.

Vi gir terningkast fem.

Testresultat

Swix PowderX Jacket (dame)

Varm, pustende og god passform

Ikke veldig mye plass under til ekstra ullgenser eller fleece

Swix PowderX damebukse

Veiledende pris: 1.299 kroner.

SMART: PowderX-buksen har glidelås helt fra hoften til ankelen, som gjør det lett å ta den av og på uten å måtte ta av deg ski eller sko. Genialt som overtrekksbukse etter trening eller ved rast langs skiløypa. Foto: Per Ervland.
SMART: PowderX-buksen har glidelås helt fra hoften til ankelen, som gjør det lett å ta den av og på uten å måtte ta av deg ski eller sko. Genialt som overtrekksbukse etter trening eller ved rast langs skiløypa. Foto: Per Ervland. Vis mer

I likhet med jakka, er også buksa godt polstret. Men, i motsetning til jakka, oppleves polstringen og sømmene strammende, noe som hindrer bevegelsesfriheten og gjør buksa noe ubehagelig. Dermed blir den litt «i veien» på halvraske søndagsturer.

Buksa er glimrende når det gjelder å holde vind og fuktighet ute, samt er god og varm uten å bli klam. Buksebeina er lette å trekke ned over skisko med høyt skaft. Det er en romslig lomme på det ene låret.

Denne buksa har også glidelås helt fra hofte til ankel. Dette gjør den glimrende å bruke som overtrekksbukse etter trening eller ved rast på tur, eller du kan ha en tynnere tights under på tur og ta av buksa ytterst hvis det blir for varmt.

Swix PowderX-buksa får et terningkast fem fra oss.

Testresultat

Swix PowderX Pants (dame)

Varm og pustende, lurt med glidelåser som gjør den lett å ta av og på

Tung og litt dårlig bevegelsesfrihet

Swix Cross dame-jakke

ALLSIDIG: Swix Cross-dressen er en tynnere turdress enn PowderX, så denne må du gjerne gjøre varmere med flere lag ull under. Likevel er dette en skidress som funker både til raske og rolig skiturer, alt etter hva du har under, som gir det mye for pengene. Foto: Per Ervland.
ALLSIDIG: Swix Cross-dressen er en tynnere turdress enn PowderX, så denne må du gjerne gjøre varmere med flere lag ull under. Likevel er dette en skidress som funker både til raske og rolig skiturer, alt etter hva du har under, som gir det mye for pengene. Foto: Per Ervland. Vis mer

Veiledende pris: 1.199 kroner.

Cross er den noe rimeligere Swix-jakka for rolige turer. Den har en løsere passform enn PowderX-jakka, i tillegg til at den er tynnere og ikke polstret. Det betyr at den fungerer best på rolig tur med ulltrøye og ekstra ullgenser eller fleece under.

Vi synes ermene på jakka er litt korte, samt at strikken rundt håndleddene er litt stram og vanskelig å få over skihanskene. Halsen er løsere enn på PowderX-jakka, noe som ikke nødvendigvis er en fordel. Du bør ha en ekstra ullbuff på for å holde varmen.

Jakka er vindtett og vannavstøtende, og den puster godt slik at vi ikke blir klamme. Men, også denne gang savner vi hette til dagene med ekstra surt vintervær. Det er to lommer på hver side, samt to innerlommer i netting uten lukkemekanisme, samme som på Dæhlie Cavalese.

Vi gir terningkast fire.

Testresultat

Swix Cross Jacket (dame)

Holder vind og fukt ute, samt har god plass til ekstra ullgenser under.

Litt korte ermer og stramme mansjetter, og løs hals

Swix Cross damebukse

Veiledende pris: 899 kroner.

BESTE BUKSE: Swix Cross-buksen er hakket bedre enn PowderX, hovedsakelig på grunn av passform og bevegelsesfrihet. Foto: Per Ervland.
BESTE BUKSE: Swix Cross-buksen er hakket bedre enn PowderX, hovedsakelig på grunn av passform og bevegelsesfrihet. Foto: Per Ervland. Vis mer

Denne buksa er tynnere og lettere enn PowderX-buksa, og har ikke de ubehagelige sømmene vi påpekte i vurderingen vår av den andre Swix-buksa. Men, manglende polstring gjør denne buksa en del kaldere enn den andre, og vi savner vindstopp over baken. Det kan tenkes at denne buksa funker bedre med både stillongs og ekstra vintertights under.

Passformen på denne buksa er svært god: Den holder seg oppe på grunn av høyt liv og knyting i livet. Det er silikonkant nederst på buksebeina som holder dem godt på plass over skiskoene og hindrer snøen å trenge opp i skoene. Det er glidelåslomme på begge lårene.

Det siste terningkastet blir fem, vel fortjent.

Testresultat

Swix Cross Pants (dame)

God passform, godt med lommer og bra bevegelsesfrihet

Litt kald over baken

Konklusjon for Swix-duellen

Nok en gang dekker jakkene og buksene ulike behov, og prisen er for oss ikke det som avgjør hvilken Swix-dress som er bedre enn den andre. Det som er avgjørende, derimot, er hva du er ute etter.

PowderX-jakka og -buksa er mye varmere i seg selv enn Cross-settet. Det vil si at på en rolig tur i ikke altfor kaldt vær, kan det være nok med ett lag ull under PowderX-klærne. Cross-klærne er for deg som liker bedre å bygge opp med flere lag, altså ulltrøye, ullgenser og jakke, eller stillongs, tights og bukse.

Sammenliknet med PowderX-jakka, gir Cross-jakka mer for pengene. Dette er nemlig ei jakke som kan fungere både på trening og tur, alt etter hvordan du kler deg under.

Av buksene er Cross noe bedre enn PowderX etter vår mening, selv om førstnevnte ikke er like varm.

Slik har vi testet

 • To kvinnelige journalister har testet alle skijakkene og -buksene uavhengig av hverandre. Dermed er det damemodellene av klærne som er testet, men alt finnes også i herremodell.
 • Testen er gjort som en duell mellom to og to todelte skidresser i ulike prisklasser fra to merker: Dæhlie og Swix. Begge Dæhlie-dressene er ment for raske treningsturer på ski, mens begge Swix-dressene er for roligere langrennsturer, gjerne med pauser underveis.
 • Ved test av Dæhlie-klærne, er det Legend-jakka og Flow-buksa som er testet sammen, og Cavalese-jakka og Determend-buksa. Swix-klærne har samme navn på jakke og bukse som er testet sammen.
 • Alle skidressene er testet på minst to skiturer av begge personene i tempo dressene skal være egnet for. Det har vært ulikt vær ved test av samme skidress: Alt fra oppholdsvær til tørt snøvær og vind, i temperatur mellom cirka -2 og -12 grader. Hver skitur har vart mellom én og to timer.
 • Under skidressene til raske turer har vi hatt ett lag ull (stillongs og trøye), samt tynn ullbuff på de kaldeste dagene. Under skidressene til rolige turer har vi også hatt ett lag ull og buff, men vi har også prøvd om det er plass til ekstra ullgenser eller fleece under skijakkene til rolige turer, da dette er greit når både temperaturen og tempoet er lav, eller når vi tar en matpause under skituren og sitter i ro.
 • Dette er hovedkriteriene vi har lagt til grunn ved test av alle skidressene: Vind- og fuktresistans, puste- og varmeegenskaper, passform, bevegelighet og spesifikasjoner/smarte løsninger.
 • Terningkastene som er gitt, er basert på helhetsinntrykket av hver jakke og bukse fra begge testpersonene.

Kle deg riktig for skituren

Trond Evald Hansen, administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening, kommer med råd om hvordan du bør kle deg, enten du «sprinter» eller er på søndagstur i skiløypa.

Rask skitur:

 • Tekstilene bør puste, samtidig som de ikke slipper inn mye luft i front av jakke og bukse. På de kaldeste dagene kan du med fordel kompensere med superundertøy som også er vindtett i front.
 • Klærne bør være myke og bevegelige rundt alle ledd, spesielt ved skuldrene, hofter og knær.
 • Jakken bør også sitte tett inntil kroppen og ikke flagre.
 • Mansjettene rundt håndleddet skal være tett, men elastiske, slik at du kan se på pulsklokken under trening eller trekke ermene over hanskene.
 • Under bør du ha ull i ulike tykkelser, alt etter temperatur.

Rolig skitur:

 • På slike turer er det enda viktigere med vindtette tekstiler, og fortsatt er det god bevegelighet som gjelder.
 • Mange liker å ha tilgang til hette.
 • Under bør du ha ull i ulike tykkelser, alt etter temperatur, gjerne en ekstra tykk ullgenser eller fleece.

Hansen minner også om at opp mot 70 prosent av varmetapet går fra hodet. Derfor er det veldig viktig med lue eller pannebånd når du er på skitur. Gode hansker eller votter tilpasset skiløping er også viktig å huske på. Ullsokker og skotrekk utenpå skiskoene sørger for at du ikke fryser like lett på beina.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer