Test av skisko 2019:

Billigste skisko best i test

Vi har testet skisko for turbruk fra Fischer, Alpina, Madshus og Atomic.

SKISKO TIL TURBRUK: Det er forskjell på hvor gode skiskoene er, viser vår test. Høyest pris trenger ikke å bety best kvalitet. Foto: Per Ervland
SKISKO TIL TURBRUK: Det er forskjell på hvor gode skiskoene er, viser vår test. Høyest pris trenger ikke å bety best kvalitet. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er flere ting ved en skisko som kan være med på å gjøre skituren ekstra vellykket, og noen skisko klarer dette bedre enn andre:

Vi har testet fire par skisko til bruk på rolige skiturer fra produsentene Madshus, Alpina, Fischer og Atomic.

Et av parene er klar testvinner, samtidig som en av konkurrentene tilbyr de desidert varmeste skiskoene for den som fryser lett på beina.

Slik har vi testet

Skiskoene i testen har vi valgt ut ved å be produsentene om å anbefale skisko til turbruk, som er foret for å holde føttene varme, og som finnes i både dame- og herremodell. Utsalgspris på skoene skal ikke overstige 1.200-1.300 kroner. Prisene som er oppgitt i testen er det rimeligste alternativet vi har funnet på Prisjakt.

Vi er to personer som har testet skiskoene i temperaturer mellom 0 og 10 minusgrader, og hver skisko er testet 2-3 ganger av hver testperson.

Deretter har vi vurdert komfort, om skoene er varme og om de puster, om de er stødige og gir god kontakt med skien og hvor praktiske de er å ta av og på.

Skiskoen som kommer best ut av det totalt sett, er Alpina Sport Touring. Her kan du lese omtaler om alle skiskoene:

Atomic XC Pro Classic

VIRKER "BILLIGE": Kvaliteten på skoens glidelåser virker ikke spesielt godt, og vi frykter at de kan bli ødelagte relativt enkelt. Foto: Per Ervland
VIRKER "BILLIGE": Kvaliteten på skoens glidelåser virker ikke spesielt godt, og vi frykter at de kan bli ødelagte relativt enkelt. Foto: Per Ervland Vis mer

Pris: 1299 kroner

Det første som slår oss med skiskoene fra Atomic er at kvaliteten ikke virker like god som på de andre skiskoene, ikke minst på grunn av glidelåsene på skoene. «De hakker» veldig når man lukker skoene, og trekkeren virker ikke spesielt holdbar. Etter bare en kilometers diagonalgang begynner glidelåsene dessuten å gå opp på begge skoene.

STRIKKER: En god idé som ikke fungerer like godt i praksis. Foto: Per Ervland
STRIKKER: En god idé som ikke fungerer like godt i praksis. Foto: Per Ervland Vis mer

Atomic-skoene er også de som er minst varme. Det trenger inn en del fuktighet utenfra spesielt når snøen er våt, og skoen blir også ganske klam.

Skoene er litt lave i skaftet og har også litt dårlig passform rundt hælen, noe som kan føre til at de gnager på helene på lengre turer.

Testresultat

Atomic XC Pro Classic

Gir ok kontakt mellom skisko og ski

Blir klamme, dårlig glidelås

Skiskoene gir ok kontakt med skien, men dårligere enn de andre tre skiskoene i testen.

I stedet for skolisser er det strikker man strammer for å lukke skoene med. Tanken bak er nok god, men det er ikke så lett å få strammet skoene godt nok. En av testerne opplevde at skoene ble litt vonde over vristen når man faktisk får strammet disse skikkelig.

Sålene kan tas ut for enklere tørking av skoene.

Madshus CT100

SITTER GODT PÅ: Men passer best for de med smale ankler, hvis ikke kan de fort bli for trange. Foto: Per Ervland
SITTER GODT PÅ: Men passer best for de med smale ankler, hvis ikke kan de fort bli for trange. Foto: Per Ervland Vis mer

Pris: 799 kroner

Skiskoene fra Madshus er stødige og gjør at føttene holder greit på varmen under skiturene. Selv om det ikke trenger inn fukt utenfra, blir skoene litt klamme inni.

Glidelåsen utenpå skoene er vanskelige å lukke fordi de er veldig stramme - samtidig skal det sies at de da sitter veldig godt på under hele skituren. Skolissene er også ganske glatte, som gjør det litt vanskelig å stramme til skikkelig.

Testresultat

Madshus CT100

God passform

Vanskelige å lukke

Sømmen tvers over vristen er litt i veien i frasparket. Dette er ikke skoene for deg som liker å ta noen skøytetak på skituren, men holder du deg til diagonalgang får du god kontakt mellom skoene og skien.

Vær obs på at disse skiskoene kan bli trange i anklene om du har litt kraftige ankler.

Må du ut i løssnø med disse skoene kommer det ikke så lett snø inn i skoene.

Sålene kan tas ut for enklere tørking av skiskoene.

Fischer XC Comfort My Style

FRYSEPINN: Da er disse skoene for deg - de holder føttene varme i mange kuldegrader. Foto: Per Ervland
FRYSEPINN: Da er disse skoene for deg - de holder føttene varme i mange kuldegrader. Foto: Per Ervland Vis mer

Pris: 999 kroner

Hater du å fryse på beina når du går på ski, er dette skiskoene for deg: Foret minner om tovede tøfler, som holder føttene varme selv i mange minusgrader.

Skal du gå litt raskere turer kan de nesten bli for varme, men for rolige turer, for eksempel med små barn, er de meget gode.

Testresultat

Fischer XC Comfort My Style

Varme og stødige

Puster litt dårlig

Det trenger ikke inn fukt utenfra, og du får heller ikke snø inn i skoene om du må ut i løssnø, men skoene kunne pustet litt bedre. Det tar også litt tid å få dem tørre.

Passer du på å stramme lissene godt når du tar dem på, sitter de godt på foten - hvis ikke kan det bli litt bevegelse rundt vristen. Skoene har et høyt skaft og er stødige rundt anklene.

Du får god kontakt mellom sko og ski, også ved skøyting.

Det er en stropp bakpå skoene til å henge opp skoene med, og sålene kan tas ut for enklere tørking av skoene.

Alpina Sport Touring

BEST: En svært god allround tursko. Foto: Per Ervland
BEST: En svært god allround tursko. Foto: Per Ervland Vis mer

Pris: 799 kroner

Disse skoene er lette å ta av og på, men pass på stramme lissene godt for å unngå at skoene sitter løst på - skoene er nemlig romslige med plass til litt tykkere ullsokker.

GAMASJEFESTE: Praktisk hvis du går mye utenom opptråkkede løyper. Foto: Per Ervland
GAMASJEFESTE: Praktisk hvis du går mye utenom opptråkkede løyper. Foto: Per Ervland Vis mer

Alpina-skoene slipper ikke inn fukt fra utsiden, puster godt og blir ikke klamme - samtidig er de testens nest varmeste.

Siskoene gir god støtte og god kontakt med underlaget, og fungerer både på litt raskere treningsturer og på de rolige skiturene. De er dessuten gode både til diagonalgang og skøyting, og behagelige å ha på, men en smule stive på forfoten.

Testresultat

Alpina Sport Touring

Puster, behagelig på, god støtte til foten

Ikke noe spesielt

Skaftet på skiskoene fra Alpina er relativt høyt og gir god støtte til anklene.

Skiskoene er de eneste med gamasjfeste, og sålene kan tas ut, som er praktisk for tørking av skoene. Generelt tørker disse skiskoene relativt raskt.

Alt i alt en svært god allround-sko for deg som også går i litt raskere tempo i tillegg til de rolige søndagsturene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer