Fidgetleker har lenge vært populært. Det begynner å bli noen år siden fidgetspinnere var nærmest umulig å få tak i. I seinere tid har såkalte popits vært den store dillen.
Dette er en aktivitetsleke i silikon som består av bobler som du kan presse ned slik at de lager en poppende lyd. De markedsføres som stresslindrende, og tok for alvor av under coronapandemien etter å ha gått viralt i sosiale medier, skriver Today.

Popitleker er som mange sikkert vet ikke ment for de minste barna. De har gjerne en aldersgrense fra tre eller fem år og oppover.

Advarer mot dette
Satte seg fast i tennene
Nå advarer imidlertid den australske førstehjelpsorganisasjonen Tiny Hearts småbarnsforeldre om å være på vakt dersom de har kjøpt en popitleke til en av sine større barn - og har mindre barn hjemme.
Advarselen kommer via en av deres følgere, Kendall Kemezis, som nylig gjorde en skremmende oppdagelse da hun lekte med nevøen sin, skriver foreldrenettstedet Kidspot.
Kendall oppdaget plutselig det som så ut til å være en rosa ball i munnen hans. Først trodde kvinnen det var en tyggegummikule, men ved nærmere øyesyn fant hun og søsteren, som var mor til barnet, ut at det var en gummibit.
Da søsteren dro den ut av munnen, skjønte de at det var en del av en fidgetleke.
- Vi er heldige at det endte på denne måten og ikke med at han ble kvalt, sier Kendall til Tiny Hearts Education.

- Jeg vet disse lekene er veldig populære for tiden, så deler denne historien for å øke bevisstheten.
Sjekk lekene hvis du har dem hjemme og sørg for at de er av god kvalitet, er oppfordringen fra kvinnen.

- Kan få diaré og oppkast
Dette bør du passe på
Det er mange leker man bør være forsiktige med rundt babyer og små barn.
Anbefalingen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er at barn under tre år skal ha solide leker, som tåler å bli kastet, bitt og revet i uten å gå i stykker.
- Kjenn på leken før du kjøper den. Sørg for at små deler er godt festet. Rangler og biteringer til spedbarn skal ikke ha små deler som kan løsne og tette barnets luftveier. For å unngå kvelningsfare skal baller og andre runde leker helst være minst fem centimeter i diameter, altså større enn en golfball, skriver de på sine nettsider.
Nylig skrev DinSide om flere smårollinger som har blitt alvorlig syke etter å ha fått i seg vannperler.
- Det er viktig at foreldre kjøper leketøy som er tilpasset barnets alder og ferdigheter. Leketøy skal være merket med anbefalt alder. Dersom man er i tvil, bør man spørre utsalgsstedet eller eventuelt ikke kjøpe produktet, uttalte seksjonssjef Mari Grande Austad i DSB til DinSide i den saken.