Tatovering

Blir forbudt

Norske tatovører rammes av nytt EU- og EØS-vedtak.

TATOVERINGSBLEKK: Det blir trolig vanskeligere å få tatovering med fargeblekk når den nye EU-regelen innføres 4. januar. Foto: Shutterstock/NTB
TATOVERINGSBLEKK: Det blir trolig vanskeligere å få tatovering med fargeblekk når den nye EU-regelen innføres 4. januar. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar i fjor vedtok EU og Norge et nytt vedtak for tatoveringsblekk med farger, som innebærer at 4000 kjemikalier, som regnes som kreftfremkallende og som fra tidligere er forbudt i kosmetikk, også blir forbudt i tatoveringsblekk.

Kun et fåtall av de 4000 kjemikaliene finnes i tatoveringsblekk.

– Det felles europeiske regelverket som innføres vil gjøre det tryggere å tatovere seg i hele EU når de farligste stoffene blir forbudt. Dette blir felles regler som alle i denne bransjen i hele Europa må følge, uttalte direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i fjor.

I november i fjor uttalte Anne Line Filtvedt, seksjonsleder i Miljødirektoratet, at det skal være trygt å tatovere seg.

– Selv om mange stoffer nå blir forbudt, vil det fortsatt være mulig å benytte mange forskjellige farger ved tatovering, men disse skal være trygge å bruke, uttalte Filtvedt.

Forbudet innføres i to puljer der en rekke farger blir forbudt fra 4. januar, mens enkelte kan brukes frem til 2023.

– Langt og komplisert regelverk

Overfor NRK omtaler Kari Kjelskau, leder i Norsk Tattoo Union, det nye regelverket for langt og komplisert, og sier at det er urovekkende at to tredeler av alle farger med blå- og grønntoner forsvinner i 2023.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer