Tatovering

Blir forbudt

Norske tatovører rammes av nytt EU- og EØS-vedtak.

TATOVERINGSBLEKK: Det blir trolig vanskeligere å få tatovering med fargeblekk når den nye EU-regelen innføres 4. januar. Foto: Shutterstock/NTB
TATOVERINGSBLEKK: Det blir trolig vanskeligere å få tatovering med fargeblekk når den nye EU-regelen innføres 4. januar. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar i fjor vedtok EU og Norge et nytt vedtak for tatoveringsblekk med farger, som innebærer at 4000 kjemikalier, som regnes som kreftfremkallende og som fra tidligere er forbudt i kosmetikk, også blir forbudt i tatoveringsblekk.

Kun et fåtall av de 4000 kjemikaliene finnes i tatoveringsblekk.

– Det felles europeiske regelverket som innføres vil gjøre det tryggere å tatovere seg i hele EU når de farligste stoffene blir forbudt. Dette blir felles regler som alle i denne bransjen i hele Europa må følge, uttalte direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i fjor.

I november i fjor uttalte Anne Line Filtvedt, seksjonsleder i Miljødirektoratet, at det skal være trygt å tatovere seg.

– Selv om mange stoffer nå blir forbudt, vil det fortsatt være mulig å benytte mange forskjellige farger ved tatovering, men disse skal være trygge å bruke, uttalte Filtvedt.

Forbudet innføres i to puljer der en rekke farger blir forbudt fra 4. januar, mens enkelte kan brukes frem til 2023.

– Langt og komplisert regelverk

Overfor NRK omtaler Kari Kjelskau, leder i Norsk Tattoo Union, det nye regelverket for langt og komplisert, og sier at det er urovekkende at to tredeler av alle farger med blå- og grønntoner forsvinner i 2023.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.