Tatovering

Blir forbudt

Norske tatovører rammes av nytt EU- og EØS-vedtak.

TATOVERINGSBLEKK: Det blir trolig vanskeligere å få tatovering med fargeblekk når den nye EU-regelen innføres 4. januar. Foto: Shutterstock/NTB
TATOVERINGSBLEKK: Det blir trolig vanskeligere å få tatovering med fargeblekk når den nye EU-regelen innføres 4. januar. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar i fjor vedtok EU og Norge et nytt vedtak for tatoveringsblekk med farger, som innebærer at 4000 kjemikalier, som regnes som kreftfremkallende og som fra tidligere er forbudt i kosmetikk, også blir forbudt i tatoveringsblekk.

Kun et fåtall av de 4000 kjemikaliene finnes i tatoveringsblekk.

– Det felles europeiske regelverket som innføres vil gjøre det tryggere å tatovere seg i hele EU når de farligste stoffene blir forbudt. Dette blir felles regler som alle i denne bransjen i hele Europa må følge, uttalte direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i fjor.

I november i fjor uttalte Anne Line Filtvedt, seksjonsleder i Miljødirektoratet, at det skal være trygt å tatovere seg.

– Selv om mange stoffer nå blir forbudt, vil det fortsatt være mulig å benytte mange forskjellige farger ved tatovering, men disse skal være trygge å bruke, uttalte Filtvedt.

Forbudet innføres i to puljer der en rekke farger blir forbudt fra 4. januar, mens enkelte kan brukes frem til 2023.

Det nye EU-regelverket rammer norske tatovører. Foto: Riccardo Fabi/Pacific
Det nye EU-regelverket rammer norske tatovører. Foto: Riccardo Fabi/Pacific Vis mer

– Langt og komplisert regelverk

Overfor NRK omtaler Kari Kjelskau, leder i Norsk Tattoo Union, det nye regelverket for langt og komplisert, og sier at det er urovekkende at to tredeler av alle farger med blå- og grønntoner forsvinner i 2023.

Blant dem er fargen Pigment Green 7, som fra tidligere er forbudt i den nasjonale forskriften i Norge. Den blir nå lovlig i en overgangsperiode frem til 2023. Dette fordi produsentene trenger ekstra tid på å finne en erstatning.

– Det er ironisk at denne «farlige» grønnfargen snart kan brukes igjen, samtidig som de innfører forbud grunnet helsehensyn. Hadde den vært så farlig, så burde denne også vært ulovlig neste år, sier Kjelskau til NRK.

Krav til merking

Som en del av det nye vedtaket, innføres det også krav til merking. Blant annet må forpakningene merkes med hvilke stoffer de inneholder, og kjemikalier som omfattes av kjemikalieregelverket Reach skal merkes på norsk. Tatovøren må også informere kunden om informasjonen som står på produktet.

Til Ringsaker blad (+) sier Christina Andersen, som driver Carbon Ink Tattoo i Brumunddal, at hun frykter at hun blir nødt til å kaste blekk for 120 000 kroner.

Hun søkte om dispensasjon fra reglene for å kunne bruke opp lagerbeholdningen med fargeblekk, men fikk nei fra Miljødirektoratet. Begrunnelsen er at det ikke er mulig å gi unntak nasjonalt for regler som gjelder for EU og EØS.

– For meg som jobber med farger, er det katastrofe. For meg og de andre her er det ikke noe annet å gjøre enn å søke en annen jobb. Vi har også et av de største blekklagrene i landet, og kan tape 120 000 kroner hvis det må kastes. De fleste studioene har mye på lager, uttalte hun til avisa i desember.

Andersen har påklaget avslaget fra Miljødirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer