Drikke til kalkun

Bobler på budsjett: - Et kupp

Stjernesommelierens beste vintips til nyttårskalkunen.

KALKUNDAGEN: Tilbehøret er nesten viktigere enn kalkunen når du skal velge drikke til maten. Foto: Synnøve Dreyer
KALKUNDAGEN: Tilbehøret er nesten viktigere enn kalkunen når du skal velge drikke til maten. Foto: Synnøve Dreyer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Musserende vin, kanskje særlig champagne hører nyttårsaften til, men hva drikker du til maten? Det er mange ulike tradisjoner for nyttårsbordet, mest populært er kalkun. En av tre nordmenn spiser kalkun på årets siste dag.

Det eneste unntaket er Vestlandet, der spiser hele 45 prosent pinnekjøtt på nyttårsaften. Er du blant dem? De beste drikketipsene til pinnekjøtt får du her!

La tilbehøret bestemme

Kalkunkjøtt er stort sett lyst og magert, og smaker ikke så mye, så ifølge sommelier Henrik Dahl Jahnsen er tilbehøret minst like viktig.

KLARE ANBEFALINGER: Henrik Dahl Jansen er vindirektør på Britannia Hotell, og var sommelier på Speilsalen da restauranten fikk Michelin-stjerne, og han ble også kåret til årets nordiske sommelier av Michelin i 2021.
KLARE ANBEFALINGER: Henrik Dahl Jansen er vindirektør på Britannia Hotell, og var sommelier på Speilsalen da restauranten fikk Michelin-stjerne, og han ble også kåret til årets nordiske sommelier av Michelin i 2021. Vis mer

Tilbehøret til kalkun kan være så mye, men klassisk tilbehør er dampet rosenkål, en kremet saus, tyttebær, kanskje waldorfsalat, stuffing med epler og svisker.

- Her er både bitterhet, sødme, syre og kremete toner, men det er ikke de store, intense smakene, heller mange elegante smaker, så her kan du fint gå for litt lettere viner.

Vil du har rødvin, kan han anbefale lettere, fruktige pinot noirer, gjerne fra New Zealand, eller kanskje en beaujoulais fra Frankrike?

- En litt myk chardonnay, fra Burgund eller USA, kan også passe fint, men ikke for intens eller med for mye fatpreg.

Roche de Bellenes, bourgogne chardonnay fra polet er et fint eksempel fra polet til under 200 kroner.

De beste budsjettboblene

- Det som er gøyest å anbefale er musserende vin. Det er jo tross alt nyttårsaften!

Skal du virkelig flotte deg med champagne, passer det perfekt til kalkun. Og det er ingen grunn til å vente til klokken er tolv med å åpne de beste boblene, champagne med lagringspreg er perfekt følge til mat.

Champagne er også ganske dyrt, men heldigvis er det mulig å gjøre det rimeligere.

- For meg blir det nok fort en crémant om jeg skal anbefale en musserende på budsjett, sier Dahl Jahnsen.

Crémant produseres på samme måte som champagne, det gjør også cava, mens prosecco har en annen fremgangsmåte og ikke kan sammenlignes.

- Crémant de Bourgogne fra Delormes, blanc de noirs, har vært god i flere år. Denne er fruktig, og har litt sukker, samtidig som den har en fin syre.

Vinen koster 188,90 kroner på Vinmonopolet, og er polets mest solgte vin på flaske.

- En hakket tørrere, kanske enda litt bedre, er Caves Hautes Côtes Crémant de Bourgogne, 2019.

Denne er hakket dyrere, 199,90 kroner, men er fortsatt et meget budsjettvennlig kjøp.

Delane Crémant de Bourgogne, Blanc De Noirs, til 189,90 er også et sikkert valg, skal vi tro sommelieren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer