Drikke til kalkun

Bobler på budsjett: - Et kupp

Stjernesommelierens beste vintips til nyttårskalkunen.

KALKUNDAGEN: Tilbehøret er nesten viktigere enn kalkunen når du skal velge drikke til maten. Foto: Synnøve Dreyer
KALKUNDAGEN: Tilbehøret er nesten viktigere enn kalkunen når du skal velge drikke til maten. Foto: Synnøve Dreyer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Musserende vin, kanskje særlig champagne hører nyttårsaften til, men hva drikker du til maten? Det er mange ulike tradisjoner for nyttårsbordet, mest populært er kalkun. En av tre nordmenn spiser kalkun på årets siste dag.

Det eneste unntaket er Vestlandet, der spiser hele 45 prosent pinnekjøtt på nyttårsaften. Er du blant dem? De beste drikketipsene til pinnekjøtt får du her!

La tilbehøret bestemme

Kalkunkjøtt er stort sett lyst og magert, og smaker ikke så mye, så ifølge sommelier Henrik Dahl Jahnsen er tilbehøret minst like viktig.

Tilbehøret til kalkun kan være så mye, men klassisk tilbehør er dampet rosenkål, en kremet saus, tyttebær, kanskje waldorfsalat, stuffing med epler og svisker.

- Her er både bitterhet, sødme, syre og kremete toner, men det er ikke de store, intense smakene, heller mange elegante smaker, så her kan du fint gå for litt lettere viner.

Vil du har rødvin, kan han anbefale lettere, fruktige pinot noirer, gjerne fra New Zealand, eller kanskje en beaujoulais fra Frankrike?

- En litt myk chardonnay, fra Burgund eller USA, kan også passe fint, men ikke for intens eller med for mye fatpreg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer