UV-stråling

Bør du bekymre deg for påskesola?

Sjekk hvor UV-strålingen blir sterkest i påska, og hvor godt du bør beskytte deg. 

UV-STRÅLING: Snø bidrar til strålingen. Men i enkelte områder av landet blir det likevel lite UV-stråling i påska. Foto: NTB/Scanpix
UV-STRÅLING: Snø bidrar til strålingen. Men i enkelte områder av landet blir det likevel lite UV-stråling i påska. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Sterk sol, gjerne kombinert med snø som reflekterer solstrålene, betyr at det er fort gjort å bli solbrent om man ikke beskytter huden. Samtidig vil det være varierende i et langstrakt land som Norge, hvor intense strålene fra sola faktisk er.

Det er UV-indeksen som sier noe om hvor intense de ultrafiolette strålene fra sola er, hvor 1 på indeksen er svak og 11 er ekstremt sterk.

Hvor nøye du bør være med bruken av solkrem avhenger både av hvor du skal tilbringe påskeferien, og om det er snø i området eller ikke.

Sen påske gir mer intense solstråler

Ifølge Statens strålevern betyr sen påske at sola står høyere på himmelen, og strålene blir mer intense.

- I fjellet i Sør-Norge kan påskesola bli like intens som sola på Sørlandet i slutten av mai. Så husk både solkrem og solbriller, sier forsker Bjørn Johnsen i Statens strålevern i en pressemelding.

Han sier videre at refleksjon fra snøen, dersom du skal til fjells, kan øke UV-nivået med over 50 prosent. Så selv om du går med sola i ryggen, får du likevel en del UV-stråling i ansiktet.

– Også i lett skydekke og snødrev er det viktig å beskytte seg. Enkelte ganger kan slikt vær faktisk gi sterkere stråler enn ved klarvær, sier Johnsen.

Samtidig er det verdt å merke seg at det er spådd veldig lav stråling i deler av landet.

Sjekk hvor sterk sola er der du er

Strålevernet skriver at ved en UV-indeks som er lavere enn 2, kan man trygt være ute uten solbeskyttelse. Er UV-indeksen 3 eller høyere, er det nødvendig med solbeskyttelse. Også hvis indeksen er 2 og du skal oppholde deg lenge ute, anbefaler de solbeskyttelse.

Deres prognoser viser at det i Nord-Norge forventes en UV-indeks på 1-2, som tilsvarer at man ikke trenger å beskytte huden.

I Sør-Norge vil indeksen ligge på rundt 3 i områder uten snø, og opptil 5 der det er snø. Her bør man dermed beskytte seg med solbriller, solkrem med minimum faktor 15 og klær - hvis man er lenge ute.

SOL I HYTTEVEGGEN? Skal du til fjells i Sør-Norge, bør du smøre deg, ifølge Strålevernet. Foto: NTB/Scanpix
SOL I HYTTEVEGGEN? Skal du til fjells i Sør-Norge, bør du smøre deg, ifølge Strålevernet. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Yr.no har et eget UV-varsel for Skandinavia, hvor du kan gå inn og se på strålefaren der du oppholder deg.

Bruk høyere solfaktor i Syden

Skal du ut av landet og lenger sør i påska, er det også greit å være klar over hvor mye høyere UV-indeksen faktisk kan være, enn hjemme i Norge.

Strålevernet viser eksempelvis til en forventet indeks på 11 eller mer i Thailand, som både tilsier bruk av solfaktor 50 og at man tar pauser fra sola midt på dagen. I Spania kan UV-indeksen bli fra 8-10, og i Alpene mellom 6 og 7.

Kreftforeningen anbefaler på sine nettsider at man generelt bruker minst faktor 15 i Norge, og minst faktor 30 i solrike land. De anbefaler også at man tar pauser fra sola mellom klokka 12:00 og 15:00.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer