Bør du pusse nesa med dopapir?

Er det egentlig lurt å bruke dopapir til nesetørk? Og hva er egentlig forskjellen på dopapir, tørkerull og papirlommetørklær?

OK Å TØRKE NESA MED DOPAPIR? Er all slags mykt papir egentlig det samme? Og er det helt ok å tørke nesa med dopapir eller tørkerull - eller bør du holde deg til papirlommetørklær? Ifølge ekspertene er det noen forskjeller det kan være greit å være klar over. Foto: Kristin Sørdal
OK Å TØRKE NESA MED DOPAPIR? Er all slags mykt papir egentlig det samme? Og er det helt ok å tørke nesa med dopapir eller tørkerull - eller bør du holde deg til papirlommetørklær? Ifølge ekspertene er det noen forskjeller det kan være greit å være klar over. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Hva tørker du nesa med når den renner? Noen bruker kun papirlommetørklær - mens mange av oss ofte også tyr til dopapir eller tørkerull.

Men er det egentlig noen forskjell på de ulike papirproduktene i butikkhyllene? Og bør du egentlig bruke dopapir til å tørke nesa med?

- Papirlommetørklær bedre for nesa

- De aller fleste bruker nok dopapir eller kjøkkenrull til å snyte seg i nesa med, og det går bra for de aller fleste. Imidlertid så risikerer man å bli litt ekstra rød på nesa om man snyter seg ofte med papir, fordi trefibre kan både tørke ut huden og irritere den, sier Kent Hart, fagsjef i biologi & kjemi hos Astma- og allergiforbundet (NAAF), til Dinside.

Han legger til at papirlommetørklær nok er designet for å være mer skånsomme mot hud, og at noen varianter også har lotion for å forhindre at hudfettet blir gnikket bort.

Papir er som kjent laget av trefiber, og trestøv er dermed også noe som kan tenkes å irritere luftveiene.

Hart sier at dersom man går litt ned i detaljene rundt produktet så kan man si at enkelte som har arbeidet med tre og trestøv, for eksempel snekkere, kan utvikle overfølsomhet eller allergi overfor trestøv - og at trestøv også kan være en mulig kilde til irritasjon.

- For dem som jobber med tre og trestøv, kan trefiberpartiklene være en reell utfordring. Imidlertid kan nok også små trefibre, eller øvrige stoffer i papiret, være en mulig kilde til irritasjon for andre, både utenpå, nedi luftveiene eller andre steder, sier Hart.

Hva med returpapir og lim?

- Dopapir består gjerne av en andel returfibre, og det er gjerne litt lim mellom lagene. Det er usikkert om dette limet kan irritere, men det er absolutt en faktor man kan tenke litt gjennom, sier Hart.

- Ugunstige stoffer som kan være bundet i papiret og limet, kan i teorien vandre ut mot huden om det blir fuktig.

Han forteller også at de fra tid til annen kan høre om forbrukere som får en hudreaksjon på for eksempel dopapir eller andre hygieneprodukter, uten at de kan konkludere med om reaksjonen egentlig skyldes produktet eller andre ting.

- Men har man ingen problemer, så skal man bare fortsette som før og ikke uroe seg, sier han.

Ulike kvaliteter

Hart påpeker at absorberende papir til både toalett eller kjøkken, kommer i forskjellige kvaliteter. For kjøkkenbruk skal du passe på at du bruker riktig type papir til det som brukes i matkontakt: Produkter som er godkjent for å komme i kontakt med mat har en egen merking med symbolet for «glass og gaffel».

- Om slike produkter er mer skånsomme for nesa eller luftveiene dine er imidlertid usikkert, sier Hart.

Han understreker at fordelen ved å bruke papirprodukter ved rennende nese uansett er bra ut fra det hygieniske:

- Den reelle fordelen med å bruke papirprodukter er at man enkelt kan kaste det, spesielt dersom man er i en smittsom tilstand, så her er det noe å vinne ut fra et rent hygienisk perspektiv, sier Hart til Dinside.

- Ingen signifikant helserisiko

Svanemerket er et miljømerke som blant annet stiller krav til bærekraftig produksjon, men også til at produktene - som i dette tilfellet mykpapirprodukter - ikke skal avgi skadelige kjemikalier under bruk.

Det er opp til produsentene selv å søke om Svanemerket, og dette koster i form av både godkjenninger i starten samt en årlig avgift til merkeordningen. Da vil de få merke produktene sine med Svanemerket.

Vi har spurt Svanemerket i Norge om det er noen forskjell på dopapir, tørkerull og papirlommetørklær, både når det kommer til hva de er laget av, eventuelle stoffer eller støvpartikler eller om det er ulike krav til de ulike papirtypene ut fra bruksområdene.

- Ut fra vår kunnskap om mykpapir kan vi ikke se at det er noen signifikant helserisiko forbudent med å bruke ulike papirtyper, sier Gro-Ellen Linnås i Miljømerking Norge (Svanemerket).

HELSESKADELIG: Denne tørkerull-typen bør du unngå hvis den skal være i kontakt med mat. Reporter: Berit B. Njarga Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Den egentlige forskjellen

Lambi produserer både tørkerull, dopapir og papirlommetørklær. Vi har spurt dem om det er noen forskjell på de ulike papirproduktene når det kommer til trefibre, eventuelle limstoffer eller andre ting som er ulike med de ulike papirtypene - eller om det er ulike krav til produktene ut fra bruksområdene de er tiltenkt.

Johanna Kesti, merkevaresjef hos Metsä Tissue som produserer Lambi, sier til Dinside at mykpapir for det meste er laget av liknende råvarer uavhengig av sluttbruk som dopapir, tørkerull eller papirlommetørklær.

- De vanligste råvarene er enten ferske trefibre, resirkulerte fibre eller en blanding av dem. Sluttproduktene varierer imidlertid basert på den tiltenkte bruken, samt basert på brukernes krav til forskjellige typer mykpapir, sier Kesti til Dinside.

Hun legger til at egenskapene er ulike: Toalettpapir må være mykt og holdbart; tørkerull absorberende og sterkt; og papirlommetørklær må være spesielt myke og eventuelt innsatt med balsam eller duft.

- Den kjemiske sammensetningen av de forskjellige typer mykpapir er vanligvis ganske lik: Cirka 94 prosent er trefiber, 5 prosent er vann, og resten er andre tilsetningsstoffer, sier Kesti.

- Men sluttresultatet etter bruk vil avhenge av produkttypen, sier hun og legger til at tørkerull for eksempel ikke kan brukes som erstatning for dopapir, ettersom tørkerull ikke skal skylles ned på toalettet på grunn av at det ikke så lett går i oppløsning - og det kan da tette toalettet.

- Papirlommetørklær, derimot, er optimale for å tørke av for eksempel rennende nese på grunn av mykhet mot huden.

Kun tørkerull som har spesielle krav

Ifølge Kesti må alle produkter være trygge å bruke ifølge lov om produktsikkerhet - men hun sier at det kun er tørkerull det settes spesielle krav til.

- De spesifikke lovkrav eller standarder relatert til vev er begrenset til krav til matkontakt for husholdning. Matkontaktsikkerhet i tørkerull betyr at produktet trenger å være egnet for kortvarig kontakt med matvarer uten for eksempel vandrende stoffer til maten, sier hun.

Hun legger til at det kan være sertifiseringer som stiller krav til mykpapir, eksempelvis Svanemerket eller NAAFs anbefalinger for produkter for spesielt følsom hud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer