Bør du pusse nesa med dopapir?

Er det egentlig lurt å bruke dopapir til nesetørk? Og hva er egentlig forskjellen på dopapir, tørkerull og papirlommetørklær?

OK Å TØRKE NESA MED DOPAPIR? Er all slags mykt papir egentlig det samme? Og er det helt ok å tørke nesa med dopapir eller tørkerull - eller bør du holde deg til papirlommetørklær? Ifølge ekspertene er det noen forskjeller det kan være greit å være klar over. Foto: Kristin Sørdal
OK Å TØRKE NESA MED DOPAPIR? Er all slags mykt papir egentlig det samme? Og er det helt ok å tørke nesa med dopapir eller tørkerull - eller bør du holde deg til papirlommetørklær? Ifølge ekspertene er det noen forskjeller det kan være greit å være klar over. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Hva tørker du nesa med når den renner? Noen bruker kun papirlommetørklær - mens mange av oss ofte også tyr til dopapir eller tørkerull.

Men er det egentlig noen forskjell på de ulike papirproduktene i butikkhyllene? Og bør du egentlig bruke dopapir til å tørke nesa med?

- Papirlommetørklær bedre for nesa

- De aller fleste bruker nok dopapir eller kjøkkenrull til å snyte seg i nesa med, og det går bra for de aller fleste. Imidlertid så risikerer man å bli litt ekstra rød på nesa om man snyter seg ofte med papir, fordi trefibre kan både tørke ut huden og irritere den, sier Kent Hart, fagsjef i biologi & kjemi hos Astma- og allergiforbundet (NAAF), til Dinside.

Han legger til at papirlommetørklær nok er designet for å være mer skånsomme mot hud, og at noen varianter også har lotion for å forhindre at hudfettet blir gnikket bort.

Papir er som kjent laget av trefiber, og trestøv er dermed også noe som kan tenkes å irritere luftveiene.

Hart sier at dersom man går litt ned i detaljene rundt produktet så kan man si at enkelte som har arbeidet med tre og trestøv, for eksempel snekkere, kan utvikle overfølsomhet eller allergi overfor trestøv - og at trestøv også kan være en mulig kilde til irritasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer