Fitbit Versa vs Fitbit Ionic

Bør du velge Versa eller Ionic?

Se hva som egentlig er forskjellen mellom de to Fitbit-klokkene, i tillegg til prisen.

SMARTKLOKKER: Både Versa og Ionic fra produsenten Fitbit fungerer som smartklokker, men bare en av de kan kalles treningsklokke, mener vi. Foto: Christina Honningsvåg.
SMARTKLOKKER: Både Versa og Ionic fra produsenten Fitbit fungerer som smartklokker, men bare en av de kan kalles treningsklokke, mener vi. Foto: Christina Honningsvåg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i sommer gjorde Dinside en test av Fitbits nyeste aktivitetsmåler Versa. Selv om vi syntes det var den peneste klokka fra selskapet til nå, var vi ikke helt solgt på klokkas jobb som treningsklokke.

Versa markedsføres som en «health and fitness smartwatch», men vi mente den verken holdt som smartklokke eller treningsklokke, og ga den en firer på terningen.

I ettertid har vi fått flere spørsmål fra lesere som spør oss; Hva med Fitbit Ionic, og hvordan er den, sammenliknet med Versa? Det har vi testet ut.

Ionic

Ionic ble lansert høsten 2017, og er ifølge ekspertene Fitbits første ordentlige smartklokke.

De har riktignok prøvd seg på en smartklokke før, i modellene Surge og Blaze, sistnevnte har de allerede tatt av markedet selv om den kom i 2016.

Ionic er Fitbits dyreste modell. Den har en stor skjerm som er lett å navigere på; bitte litt større enn Versa, og i et bredere format.

Den kommer i en originalutgave og en Adidas-utgave. På sistnevnte har man tilgang til en Adidas-coach på klokka, i tillegg til Fitbit sin egen coach, og man kan velge en klokkeskjerm med Adidas-logo. Adidasutgaven koster, som spesialutgaver ofte gjør, noe mer enn den originale.

Klokka kan svømmes med og har pulsmåler. Den har også innebygd GPS, som bruker kort tid på å koble til, og sier ifra når den er klar til å starte treningsøkta. GPS-en kan, etter hva vi kan se, brukes på de fleste treningsøktene klokka har.

På lik linje med Versa, så trenger man tilgang til WiFi for å sette opp klokka, noe som tar lang tid og krever et stabilt nettverk. Selv om det skulle ta en halvtime å sette opp klokka, tok det nærmere 50 minutter da vi gjorde det. Dette er vi altså kjent med fra testen av Versa, men like fullt irriterende med Ionic.

Den har batteritid på cirka 4 dager, og i likhet med de andre Fitbit-versjonene har produsenten laget en helt egen lader til denne, som ikke likner de andre. På Ionic kommer denne i form av en magnet, som skal festes på baksiden av klokka. Mye mindre og enklere enn Versa, men den kan lett dyttes ut av posisjon, og klokka slutter dermed å lade.

IONIC: Formen på Ionic er mer firkantet, og selve klokken er litt større enn Versa. Foto: Christina Honningsvåg
IONIC: Formen på Ionic er mer firkantet, og selve klokken er litt større enn Versa. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer

Utseende

Ionic er utseendemessig noe større en Versa, har en litt bredere og større skjerm og er litt mer firkantet i designet. Vi mener kanskje at den framstår litt mer maskulin utseendemessig enn Versa, som har avrundede kanter.

På lik linje som Versa er reimene byttbare, og på Ionic har Fitbit valgt en mye smartere festeanordning enn på Versa, som vi har irritert oss mye over. Begge klokkene tåler vann, og kan både svømmes og dusjes med. Man blir imidlertid noe klam i huden under reimene, og Fitbit anbefaler selv at man tørker både hud og reim ordentlig etter å ha vært i vann for å unngå utslett.

Også appen er lik for de to klokkene. Eneste forskjell vi kan se er at man har flere alternativer når det kommer til valg av klokkefronter på Ionic enn Versa.

VERSA: Vi liker designet på Versa veldig godt. Klokken er ikke identisk med Apple Watch, men det er ikke langt unna. Foto: Christina Honningsvåg.
VERSA: Vi liker designet på Versa veldig godt. Klokken er ikke identisk med Apple Watch, men det er ikke langt unna. Foto: Christina Honningsvåg. Vis mer

Innhold

Uten å gå i detalj, kan vi si at de to klokkene er ganske identiske når det kommer til innhold og oppsett av skjermene. I tillegg til treningssnarveier, har de begge stoppeklokker, værapplikasjon og personlig trener-applikasjon. Begge kan lagre flere hundre sanger gjennom strømmetjenesten Deezer og kobles opp mot trådløse hodetelefoner.

Det Ionic derimot har, som Versa mangler, er innebygd GPS. Versa kan, i likhet med tidligere Fitbitversjoner, kobles opp mot GPS så lenge telefonen er med. Men med Ionic kan du legge igjen telefonen hjemme, og fremdeles få en oversikt over hvor du har vært på treningstur.

Vi testet ut Versa og Ionic på samme tur, og selv uten GPS så viser Versa ganske lik avstand som Ionic. Men for noen er det å ha GPS-tilkoblet treningsklokke viktig, og vi mener at det er viktig for å kunne kalle seg en treningsklokke.

IONIC: Sånn ser løpesammendraget ut med Fitbit Ionic. Her får du kartet i tillegg til treningsstatistikken. Foto: Christina Honningsvåg
IONIC: Sånn ser løpesammendraget ut med Fitbit Ionic. Her får du kartet i tillegg til treningsstatistikken. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer
VERSA: Sånn ser skjermen ut etter en løpetur med Fitbit Versa, når telefonen har fått ligge hjemme. Med telefonen vil det se likt ut som en Ionic. Foto: Christina Honningsvåg
VERSA: Sånn ser skjermen ut etter en løpetur med Fitbit Versa, når telefonen har fått ligge hjemme. Med telefonen vil det se likt ut som en Ionic. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer

Så hva syns vi?

Både Ionic og Versa sitter godt på håndleddet. De er lette klokker, med store og lettleselige skjermer. Appen ser lik ut for begge klokker, og fungerer like godt med begge klokkene.

Men en stor og betydelig forskjell på klokkene er prisen. Mens Versa ligger på 1799,- kroner, må du betale 2761,- kroner for Ionic, altså nesten en tusenlapp mer. Spesialutgavene koster noen hundrelapper mer for begge.

Hva får du for de tusen kronene?

De store forskjellene er utseendet og GPS-en. Mens Versa ofte havner i Smartklokke-kategorien i nettbutikker, finner vi Ionic under treningsklokker. Og det stemmer med hvordan vi vurderer klokkene.

Som sagt, for oss er Versa verken en veldig god smartklokke, eller en veldig god treningsklokke. Men vi liker den likevel veldig godt, særlig på grunn av det pene utseendet og den store, lettleste skjermen.

Er man derimot ute etter en treningsklokke, er Ionic et mye bedre alternativ. Den er heller ikke en kjempegod smartklokke, den er lik som Versa, men GPS-en gjør at vi føler at den er mer komplett som treningsklokke. Hvis man kan godta at formen er litt større og mer firkantet enn Versa.

Hvis du enda ikke har funnet noe å bruke skattepengene på, og tenker at du kan kjøpe en av hver, så vær obs på at du også må ha to separate Fitbit-kontoer. Foreløpig er det nemlig ikke mulig å ha flere enn én Fitbit smartklokke tilknyttet en bruker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer