- Bør trekkes

Kjendislege Kaveh Rashidi går hardt ut mot babyovervåkingsprodukter. - Lite nyansert, mener babycall-gründer.

IKKE NØDVENDIG: - Hos friske barn er det verken nødvendig, eller helsemessig fordelaktig, å monitorere søvnen, sier Kaveh Rashidi til DinSide. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
IKKE NØDVENDIG: - Hos friske barn er det verken nødvendig, eller helsemessig fordelaktig, å monitorere søvnen, sier Kaveh Rashidi til DinSide. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

Moderne babymonitorer lar oss ikke bare følge med på om barnet sover, er våken eller gråter, de kan også brukes til å overvåke barnets pust og puls.

I forrige uke la kjendislege og tobarnsfar Kaveh Rashidi ut et innlegg på Instagram hvor han gikk hardt ut mot disse produktene, som han mener skaper unødvendig frykt.

«Mange nybakte foreldre er engstelige for at barnet plutselig skal dø i søvne - hvordan kan vi tjene penger på den frykten?»

«Jo! La oss lage et produkt påstår å redde unger fra krybbedød! Livredde småbarnsforeldre betaler sikkert masse for det!»

Slik innleder Rashidi innlegget, som har fått nesten fire tusen likerklikk siden det ble lagt ut den 3. oktober.

Nettavisen omtalte saken først.

- Ikke en medisinsk overvåkingsavdeling

Det ene produktet Rashidi viser til i sitt innlegg er en pustealarm i form av et magebelte, som bruker optisk teknologi for å spore pust per minutt - og hevder å kunne reagere raskt på endringer ved å sende sanntidsvarsler til en app og til kameraet.

- Soverommet til barna skal ikke være en medisinsk overvåkingsavdeling, skriver imidlertid Kaveh Rashidi.

Kjendislegen mener at de tragiske tilfellene der små barn dør i søvne uten kjent årsak, som er omtrent ti ganger årlig i Norge, ikke hadde blitt forebygget med «dette pisset».

Han viser til at Landsforeningen for uventet krybbedød sier det samme:

«Pustealarm eller hjemmemonitorering av spedbarn anbefales ikke som forebyggingstiltak mot krybbedød fordi det er vitenskapelig vist at det verken forebygger eller hindrer krybbedød.»

Legen mener dessuten produktene fjerner oppmerksomheten fra faktorer som faktisk betyr noe, som å legge babyen på ryggen og ikke røyke inne.

Vil ha de fjernet

De omtalte babymonitorene selges i en rekke norske butikker. Det vil Rashidi ha en slutt på.

- Jeg kan ikke begripe at det er lovlig å selge sånne «helseprodukter» i Norge, og regner med at dere fjerner produktene: @clasohlsonnorge @jollyroomno @adlibris.no @cdon.no og alle andre butikker som selger møkka, skriver Rashidi.

Kjendislegen oppfordrer i stedet foreldre til å senke skuldra.

- Dette er bare kyniske selgere som prøver å utnytte at du bryr deg om barna dine, skriver han avslutningsvis.

Clas Ohlson er blant butikkene Kaveh Rashidi er kritiske til. De selger blant annet denne pustealarmen. Se hva de svarer på kritikken lenger ned i artikkelen. Foto: Skjermbilde
Clas Ohlson er blant butikkene Kaveh Rashidi er kritiske til. De selger blant annet denne pustealarmen. Se hva de svarer på kritikken lenger ned i artikkelen. Foto: Skjermbilde Vis mer

Og reaksjonene har ikke latt vente på seg. I kommentarfeltet får kjendislegen massiv støtte fra folk som er imot babymonitorene.

- Jeg har fått kjempemange tilbakemeldinger fra foreldre som kjenner seg igjen i hvor vanskelig det er å vite hva man trenger, og ikke trenger, å gjøre for barna. Det er et konstant press om alt det som er livsviktig, og det bidrar også til å fjerne oppmerksomheten fra de viktige rådene, skriver Kaveh Rashidi i en e-post til DinSide.

Det er riktignok ikke alle som er enig i Rashidis uttalelser.

- Jeg er fullstendig uenig med deg her. Dette reddet gutten vårt sitt liv. Takk til de som lager sånne gode produkter, skriver en person i kommentarfeltet til innlegget.

- Det er gode poeng her, likevel fins det nok av barn - uten å si at det ender i krybbedød - hvor for tidlig fødte barn "glemmer" å puste. For disse barnas foreldre er slike produkter viktige på veien til et "normalt" liv- før eventuelle terapi, skriver en annen.

Mener kritikken er lite nyansert

Gründer Anita Fevang har de fem siste åra jobbet med å utvikle den smarte babycallen BabySensor.

Ideen kom da hun fikk sitt tredje barn, hvor hun og mannen fikk behov for å kunne følge med på om alt var bra mens de tok seg av eldstemann eller hadde kvalitetstid sammen.

- Vi fikk ikke sett mer enn en halvtime på Netflix før han følte for å sjekke om babyen hadde det bra. Jeg tenkte egentlig å kjøpe noe som kunne gi varslinger på telefonen. Men da de produktene vi prøvde hadde motsatt effekt på grunn av feilmeldinger, bestemte jeg meg for å utvikle noe bedre, BabySensor, forteller Fevang.

I tillegg til å varsle om gråt og temperatur i rommet/utendørs kan den måle indikatorer på barnet som kroppstemperatur, oksygeninntak og hjerterytme via et armbånd.

- Man kan aldri erstatte foreldre, helsepersonell eller fysisk tilsyn, med noen form for teknologi. Vi er ikke medisinsk utstyr, og skal aldri brukes til å diagnostisere eller behandle noen tilstander. Teknologien kan feile av ulike grunner, sier gründeren.

Grunder Anita Fevang mener det skal være opp til hver enkelt forelder å vurdere hvilke hjelpemidler den kan ha nytte av - og at det ikke skal defineres av en lege. - Dersom noen foreldre allikevel føler seg urolig for den dedigne oppgaven det er å ta vare på en baby, bør all støtte som hjelper dem å "senke skuldrene", ses på som en god ting, sier hun til DinSide. Foto: Heidi Grøperud
Grunder Anita Fevang mener det skal være opp til hver enkelt forelder å vurdere hvilke hjelpemidler den kan ha nytte av - og at det ikke skal defineres av en lege. - Dersom noen foreldre allikevel føler seg urolig for den dedigne oppgaven det er å ta vare på en baby, bør all støtte som hjelper dem å "senke skuldrene", ses på som en god ting, sier hun til DinSide. Foto: Heidi Grøperud Vis mer

Da Fevang leste innlegget til Rashidi reagerte hun. Gründeren synes kritikken hans er lite nyansert.

- Jeg tenker at han har mange gode poenger. Jeg er faktisk enig i mesteparten av det han sier generelt, også i dette innlegget. Foreldrenes tilstedeværelse og helseråd bør absolutt være i hovedfokus.

Fevang vedgår at det er mange dårlige og ikke minst unødvendige produkter som selges kanskje også særlig rettet mot foreldre. Det har hun selv erfart, sier hun.

- Folk som står bak og utvikler slike produkter kan gjøre det av mange grunner. Min drivkraft har alltid vært å hjelpe småbarnsforeldre i en krevende periode, som også er viktigst for barnets utvikling. Det er feil å framstille alle som utvikler eller selger babyutstyr som «kyniske profittjegere», mener Fevang.

Ber foreldre oppsøke helsepersonell

Kaveh Rashidi sier han har forståelse for at noen foreldre kan være bekymret og ha et ekstra behov for å følge nøyere med på barnets helsetilstand når det sover.

- Den bekymringen skal man absolutt ikke kimse av! Men del det mest fastlegen din eller helsesykepleier på helsestasjonen, skriver han til DinSide.

- Kanskje er det helt berettiget at barnet ditt skal ha ekstra monitorering, eller kanskje det handler om helt andre ting. En god løsning er å prate om det med helsepersonell.

Dette svarer butikkene

Pressekontakt Anders Wahl i Clas Ohlson sier at pustealarmen de har valgt å selge er sertifisert som medisinsk utstyr og kommer fra en velkjent produsent.

- Siden produktet er sertifisert som medisinsk utstyr, har det gjennomgått strenge kvalitets- og pålitelighetstester, sier Wahl til Dinside.

Ifølge pressekontakten vil de inntil videre fortsette å selge produktet.

- Men vi vurderer hele tida vårt sortiment og tar selvfølgelig med oss de synspunktene vi har fått.

PR-sjef i Jollyroom, Nicole Bellmann, viser til det som står skrevet i produktinformasjonen på deres nettsider:

«Nanit er ikke et medisinsk utstyr. Nanit er et tilkoblet produkt designet og ment for å kontinuerlig lære av dataene det samler inn for å hjelpe deg med å forstå babyens søvnmønster. Det er ikke ment å diagnostisere, behandle eller kurere noen sykdom eller annen tilstand, inkludert, men ikke begrenset til, krybbedød.»

DinSide har også kontaktet Adlibris, men har foreløpig ikke fått svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer