Ikke send dette i posten

- Bowlingkula fikk en voldsom fart ned og ut i terminalen

Posten opplever at mye rart blir sendt via dem hele året.

IKKE BOWLINGBANE: Til høyre ser du spiralrutsjebanene i Postens logistikksenter i Oslo, hvor ei feilpakket bowlingkule fikk en forrykende fart ned og ut i terminalen. Foto: Posten.
IKKE BOWLINGBANE: Til høyre ser du spiralrutsjebanene i Postens logistikksenter i Oslo, hvor ei feilpakket bowlingkule fikk en forrykende fart ned og ut i terminalen. Foto: Posten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av desember vil 50 millioner brev og småpakker passere Postens sentraler. I tillegg sender vi fire millioner større pakker.

Det tilsvarer en økning i antall postsendelser på cirka 30 prosent i julemåneden, og blant disse brevene og pakkene befinner det seg mye rart, som kan føre til direkte farlige situasjoner.

- Jeg har hørt om noen som sendte ei bowlingkule i en altfor dårlig emballasje, forteller John Eckhoff, pressesjef i Posten Norge AS.

På Postens terminaler blir pakkene behandlet industrielt, og det innebærer blant annet at de forlater pakkebåndet og sendes ned spiralrutsjebaner.

- Den bowlingkula fikk visstnok en voldsom fart ned og ut i terminalen, fortsetter Eckhoff.

Rare ting hele året

Merkelige postsendeler er ikke bare forbeholdt julen. Folk sender og mottar rare ting hele året, ifølge pressesjefen.

John Eckhoff, pressesjef i Posten Norge AS. Foto: Posten.
John Eckhoff, pressesjef i Posten Norge AS. Foto: Posten. Vis mer

- Vi har også fått akvarium med vann og fisk i, samt en død sau i en blank sekk. Dette er ikke ulovlig, men lite hyggelig for våre ansatte, sier Eckhoff.

Andre eksempler er vinflasker uten spesialemballasje og røkelaks til utlandet. Sistnevnte blir stoppet i tollen og returnert mellom januar og mars, og da var visstnok lukten uutholdelig.

På Postens nettside finner du oversikt over hva som er ulovlig å sende via dem.

Det største problemet i julen, derimot, er dårlig adressekvalitet, som du kan forebygge ved å søke her.

Ikke så mye er uvanlig for tollerne

I tollen dukker det også opp mye rart gjennom året, både fra inn- og utland, og for de som jobber med kontroll av pakker er det lite som er uvanlig lenger.

Noen sender blant annet levende dyr, som er ulovlig.

- Vi får en del insekter, edderkopper og skorpioner, sier Heidi Eriksen i Tollregion Oslo og Akershus.

Ellers kjøper folk alt mulig rart for ulike fetisjer.

Dette kommer i alle farger og fasonger, men egner seg ikke på trykk, ifølge Eriksen.

- Det er ikke noe vi ikke har sett, tror jeg, fortsetter hun.

Kreative narkotikabeslag i julen

Tollvesenet gjør, derimot, langt mer alvorlige beslag. De jobber mer målrettet mot å avdekke de ulovlige pakkene.

I fjor beslagla Tolletaten rekordhøye 1.750 kilo cannabis gjennom året i Norge.

Lars Teigen, kontorsjef og ansvarlig for post i Tollregion Oslo og Akershus, sier at det ikke er en merkbar økning i antall narkotikabeslag tilknyttet julehøytiden, men at kreativiteten for å skjule de forbudte stoffene er større.

HARDE PAKKER: Tollere i Fredrikstad stoppet en ungarer som hadde med seg «julegaver» til kjæresten, som viste seg å inneholde 3.200 tabletter med Rivotril. Foto: toll.no.
HARDE PAKKER: Tollere i Fredrikstad stoppet en ungarer som hadde med seg «julegaver» til kjæresten, som viste seg å inneholde 3.200 tabletter med Rivotril. Foto: toll.no. Vis mer

- Det blir forsøkt smuglet inn narkotika, legemidler og doping maskert som julegaver, forteller Teigen.

Han anbefaler folk som skal sende julegaver inn i eller ut av landet til å ikke legge restriktive ting sammen med gavene, samt være nøye med å fylle ut skjema om hva pakkene inneholder.

Du må blant annet opplyse Tolletaten dersom gavene du sender ut har en samlet verdi på over 5.000 norske kroner. Mer om hvilke utenlandsvarer som skal deklareres til etaten finner du her.

Tolletaten har også en artikkel om hva du må vite hvis du skal handle julegaver på nett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer