Brannvesenet advarer mot å tenne bål

En snøfattig vinter gir økt gress- og skogbrannfare denne våren. Samtidig er bemanningen til brannvesenet lavere på grunn av spredningen av coronaviruset.

GRESSBRANN: En uvanlig mild vinter øker faren for gress- og skogbrann betraktelig. Bildet er tatt i forbindelse med en gressbrann i Tysvær i april i fjor. Foto: Tor André Johannessen / NTB scanpix
GRESSBRANN: En uvanlig mild vinter øker faren for gress- og skogbrann betraktelig. Bildet er tatt i forbindelse med en gressbrann i Tysvær i april i fjor. Foto: Tor André Johannessen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) advarer sterkt mot å tenne bål eller brenne bråte. Årsaken er den snøfattige vinteren på Østlandet som fører til at gress- og skogbrannfaren har kommet tidligere enn den pleier.

– Selv om det ordinære bålforbudet først trer i kraft 15. april, må du NÅ la være å tenne bål eller brenne bråte. Dette skal du SPESIELT gjøre fordi ALLE nå må hjelpe brannvesenet med å unngå unødvendige utrykninger! er NRBRs klare oppfordring på Facebook.

Samtidig fører coronaviruset til at brannvesenet har færre på vakt om dagen og de ønsker å gjøre alt for å unngå at en utrykning til gress- og skogbrann kan føre til at ytterligere i vaktlaget blir smittet.

– Hvis vår operativ avdeling skulle få mange sykdomstilfeller slik at vi blir få på vakt, blir beredskapen i området vårt svært svekket, og dette må vi gjøre alt for å unngå.

– Vil være krise for oss

Til Varingen sier Tor-Åsmund Hoved, avdelingssjef i forebyggende avdeling i NRBR, at det fremdeles er lokale brannforskrifter som gjelder, men at dette er en sterk anbefaling fra deres side.

Fakta om generelt bålforbud:

Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Kommunestyret selv kan gjennom lokal forskrift fravike dette forbudet dersom lokale forhold tilsier det.

Kilde: Lovdata

– Ifølge meteorologene kommer skogbrannsesongen ganske fort, og vi regner med at den er her for fullt før påske. I tillegg har vi situasjonen rundt coronaviruset, som gjør oss sårbare. En skogbrann nå vil være krise for oss, sier han til avisa.

Han kommer til slutt med en oppfordring til foreldre som er hjemmeværende med barn og som planlegger en tur i skogen.

– Bruk kun faste bålplasser og vær helt sikker på at bålet er slukket med vann før du går.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har utformet informasjonsmateriell, som en skogbrannplakat, som kan henges opp i skogen med informasjon til turgåere. Den finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer