Brannvesenet advarer

Har du planer om å nyte finværet i helga? Da har brannvesenet noen råd til deg.

SKOGBRANNFARE: Det er stor fare for skogbrann i Sør-Norge i helga - og spesielt på søndag. Foto: Meteorologisk institutt / Vestfold Interkommunale Brannvesen
SKOGBRANNFARE: Det er stor fare for skogbrann i Sør-Norge i helga - og spesielt på søndag. Foto: Meteorologisk institutt / Vestfold Interkommunale Brannvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tida har det vært sol og varmere temperaturer i store deler av Norge.

Det har ført til at det nå er stor skogbrannfare flere steder, spesielt i Sør-Norge. Vestfold Interkommunale Brannvesen kommer derfor med en klar oppfordring til alle som har tenkt å nyte finværet i helga:

- Følg reglene for bål og grill. Gress og lyng blir raskt svært tørt i go´været, skriver de på Twitter.

Brannvesenet minner om at det er bålforbud mellom 15. april og 15. september, og advarer mot å gjøre opp ild i nærheten av skog og annen utmark.

Vestfold Interkommunale Brannvesen viser videre til Fine Fuel Moisture Code (FFMC), som er en del av den generelle skogbrannfareindeksen.

- FFMC beskriver innhold av fuktighet i vegetasjon som har røtter hovedsakelig i det øverste jordlaget. Dette er for eksempel gress og lyng. Denne vegetasjonen påvirkes relativt lett av været og FFMC gir derfor raskere høye verdier under tørre forhold enn skogbrannfareindeksen for øvrig. Siden de fleste branner opptrer i lavtvoksende vegetasjon så blir FFMC et mål på mulighet for antennelse, skriver brannvesenet videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.