- Brenn dem

Forsikringsselskap og brannvesen advarer.

BRENN OPP: Det anbefales å brenne opp disse. Foto: Forsikringsselskapet If
BRENN OPP: Det anbefales å brenne opp disse. Foto: Forsikringsselskapet If Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er sesong for puss av utemøbler og båter, og da benyttes ofte lin og teakolje. Nå advares det mot at pussegarn og filler fuktet med dette, kan selvantenne.

Dette kan skje etter noen timer, eller helt opp til uker etter at de er brukt.

Forsikringsselskapet If viser til tall fra Finans Norge, der det går fram at det i fjor ble meldt inn 580 skader på grunn av selvantenning. I første kvartal i år er antallet 150.

Flere forteller nå om hendelser hvor de har sovnet med stearinlys tent. Det kan få konsekvenser. Video: Tiktok / Storyblocks. Vis mer

Gjør dette

- Alle kluter eller pussegarn med olje er mulige brannkilder, og de bør derfor håndteres riktig. Det beste er å brenne dem etter bruk på en trygg måte. Tenn på klutene eller pussegarnet i et rengjort og tomt malingsspann. Aluminiumsemballasjen til laksefileter fungerer også utmerket. Dynk og etterslukk de forkullede restene med vann, sier Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

En annen metode er å ta fillene med oljerester ut i friluft og la dem tørke godt. Deretter gjennomvætes de med vann og kastes i en brannsikker og lufttett beholder. Filler med miljøskadelig olje er definert som farlig avfall og må leveres til godkjent mottak.

Det poengteres også at for eksempel sagspon eller flis som er fuktet med olje, lakk og maling som tørker ved oksidasjon bør brennes opp.

Derfor skjer det

Også flere brannvesen har gått ut og advart mot dette. Deriblant Grenland Brann og Redning.

- Grunnen til selvantennelse er varmeutvikling på grunn av såkalt oksidasjon. Det vil si at oljen tar opp oksygen fra luften og det avgis varme. Dersom denne varmen ikke ledes bort, men magasineres, så kan temperaturen til slutt bli så høy at vi får en selvantennelse, forklarer brannvesenet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer