- Brenn dem

Forsikringsselskap og brannvesen advarer.

BRENN OPP: Det anbefales å brenne opp disse. Foto: Forsikringsselskapet If
BRENN OPP: Det anbefales å brenne opp disse. Foto: Forsikringsselskapet If Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er sesong for puss av utemøbler og båter, og da benyttes ofte lin og teakolje. Nå advares det mot at pussegarn og filler fuktet med dette, kan selvantenne.

Dette kan skje etter noen timer, eller helt opp til uker etter at de er brukt.

Forsikringsselskapet If viser til tall fra Finans Norge, der det går fram at det i fjor ble meldt inn 580 skader på grunn av selvantenning. I første kvartal i år er antallet 150.

Gjør dette

- Alle kluter eller pussegarn med olje er mulige brannkilder, og de bør derfor håndteres riktig. Det beste er å brenne dem etter bruk på en trygg måte. Tenn på klutene eller pussegarnet i et rengjort og tomt malingsspann. Aluminiumsemballasjen til laksefileter fungerer også utmerket. Dynk og etterslukk de forkullede restene med vann, sier Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

En annen metode er å ta fillene med oljerester ut i friluft og la dem tørke godt. Deretter gjennomvætes de med vann og kastes i en brannsikker og lufttett beholder. Filler med miljøskadelig olje er definert som farlig avfall og må leveres til godkjent mottak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.