Brøt opp 6 sykkellåser på 30 sekunder

- Jevngodt med å knyte fast sykkelen med kokt spagetti.

FALSK TRYGGHET: Spirallåser er svært lette å få opp, og anbefales ikke i storbyen. Foto: Tore Neset
FALSK TRYGGHET: Spirallåser er svært lette å få opp, og anbefales ikke i storbyen. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forsikringsselskapet If advarer mot bruk av rimeligere sykkellåser, som kan gi falsk trygghet. I en enkel test klarte informasjonssjef i If Sigmund Clementz å åpne seks vaierlåser på et halvt minutt med en boltesaks.

- Jeg ble skremt over hvor liten motstand vaierlåsene ga og hvor enkelt det var å kunne stikke av med sykkelen, selv om det var min egen. Selve klippingen av de enkelte vaierne var over i løpet av et sekund eller to, sier han i en pressemelding.

If sier de seks låsene ble kjøpt inn fra tre ulike butikkjeder, og at de brukte et verktøy tilsvarende drevne vinningskriminelle bruker, for å kutte over vaierne.

Video av eksperimentet kan du se her.

LETT FOR SYKKELTYVEN: Denne sykkellåsen ser i utgangpunktet ut som en god idé. Den veier bare 140 gram, tar nesten ikke plass i sekken og skal være sikrere enn andre små låser. Men prisen er høy, og i praksis viser det seg at den er svært lett å kutte. Video: "Praktiske Per" Ervland, Tore Neset (Dinside.no) Vis mer

Over 12.000 registrerte tyverier

I fjor mottok norske forsikringsselskaper melding om 12.657 sykkeltyverier, med en anslått erstatning på rundt 100 millioner kroner, viser en rapport Finans Norge, og dette er kun forsikringsmeldte tyverier.

- Vi vet dessuten at det er store mørketall, fordi mange stjålne sykler verken blir meldt inn til politi eller forsikringsselskap, sier Clemetz.

Ifs ti tips mot sykkeltyveri:

  1. Velg en solid lås det vil ta lang tid å bryte opp. Pris og kvalitet henger som regel sammen.
  2. Lås sykkelen med to ulike låssystemer, da trenger sykkeltyven ulike verktøy.
  3. Fest sykkelen i noe solid og fastmontert.
  4. Sett helst fra deg sykkelen der det er mange folk hele tiden, da er den mer ubehagelig å stjele.
  5. Parker sykkelen der det er opplyst. Mørke portrom er en sykkeltyvs ønskedrøm.
  6. Ta vare på kvitteringen, skriv opp rammenummeret på sykkelen og oppbevar det på et trygt sted. Registrer gjerne sykkelen i et sykkelregister.
  7. Husk å ta av ekstrautstyr som sykkelcomputer før du forlater sykkelen. Ta med batteriet til elsykkelen når du parkerer.
  8. Tar du av setet på sykkelen, gjør du den mindre attraktiv. Noen demonterer også forhjulet når de setter fra seg sykkelen.
  9. Et tips for de virkelig vågale og dedikerte: Gjør sykkelen litt stygg ved å male eller lakke på den.
  10. Når den ikke er i bruk, trives sykkelen best i en låst garasje eller bod.

Like effektivt som kokt spagetti

If anbefaler å bruke sykkellåser med større motstandskraft enn vaierlåser, som kom til kort i selskapets gjennomgang.

- Fra ulike tester vet vi for eksempel at solide bøylelåser kan stå imot en vinkelsliper forholdsvis lenge. At ting tar tid stresser tyven, og den høye lyden tiltrekker seg oppmerksomhet. Gode kjettinglåser av herdet kvalitetsstål kan også finte ut tyvene. Disse låsene er gjerne tunge, og egner seg kanskje best som stasjonære låser hjemme eller på jobb, sier Clementz, som også anbefaler å bruke to ulike låsesystemer på samme sykkel. For da er tyven potensielt avhengig av å bruke to verktøy.

Den klare anbefalingen til Clemetz er å styre unna vaierlåser til femtilappen.

- Det vil jeg si er jevngodt med å knyte sykkelen sin med kokt spagetti.

– Bruk tommelfingerregelen

Øyvind Wold i Syklistenes landsforening sier til Dinside at man kan bruke en tommelfingerregel som er lett å huske:

– Låsen bør koste omtrent 10 prosent av sykkelens pris. For eksempel en sykkel til 4000 kroner, da bør du ha en lås til 400 kroner.

Kjøper man en dyr sykkel, blir også låsen tilsvarende dyr.

KRAFTIG: Øyvind Wold i Syklistenes landsforening anbefaler at du kjøper en lås som koster 10 prosent av sykkelens pris. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
KRAFTIG: Øyvind Wold i Syklistenes landsforening anbefaler at du kjøper en lås som koster 10 prosent av sykkelens pris. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Wold sier at han uansett ville vært forsiktig med å låse en sykkel utendørs hvis den koster mer enn 12–15.000 kroner.

– Jeg vet mange bruker de tunge og skikkelige låsene til hjemmebruk; garasjen, kjelleren og liknende. De lettere rimelige låsene blir med på korte turer til butikken og kafeen.

Når det gjelder nøkkel- mot kodelås sier Wold at det er snakk om smak og behag.

– Nøkkellåser er kanskje de mest solide, men man må huske nøkkelen, og nøkler kan faktisk knekke inne i låsen.

– Kodelåser krever ikke noe annet enn at man må huske koden. Selv bruker jeg lette kodelåser på bruks- og hverdagsyklene mine, og tyngre nøkkellåser på gromsyklene, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer