Kaldt for hund og katt?

- Bruk deg selv som barometer

Fryser du, bør du ta en ekstra kikk på hvordan dyret har det.

DYR FRYSER OGSÅ: Det er ikke bare du som kan fryse når det er kaldt ute. Dersom du selv fryser, bør du ta en ekstra kikk på hvordan dyret har det. Video: Berit B. Njarga/Kristin Sørdal. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Det er ikke bare du som kan fryse vinterstid. Også dyr som hund og katt, som er vant til å leve i samme miljø som oss, med samme hyggelige innetemperaturer, vil kunne kjenne kulda godt.

- Når vi fryser er det stor mulighet for at våre firbeinte venner også fryser, spesielt de som er vant til å leve i samme miljø som der vi lever, sier Anita Haug Haaland, førsteamanuensis ved Veterinærhøgskolen.

- Man bør ha tilsyn med dyra ofte nok, se på dem og ta dem inn når vil inn, oppfordrer Ann Margaret Grøndahl, veterinær ved Mattilsynet.

Forskjell på hunderaser

Haaland påpeker at katter er mer like i pels- og pelskvalitet, med mindre variasjoner, enn det man har hos hunder. Der er det store forskjeller fra rase til rase:

- Det er alt fra dem som knapt har pels og til polarhundene. Men selv polarhunder som ligger inne, og som har vent seg til det, vil kunne fryse når det er kaldt. De får nemlig en annen utviklinga av pelsen når de lever inne, enn når de bor ute, sier Haaland.

- Dette er hensyn man må ta, og være bevisst på, oppfordrer hun.

Når er det for kaldt for hunden?

- Det er viktig at du ikke tvinger de til å være ute når de er kalde, at du ikke hiver dem ut og lar de være der uten mulighet til å komme inn, sier Haaland.

Dette gjelder både hunder og katter.

- Det er umulig å gi en eksakt temperatur for når det er «for kaldt», men så lenge det er under din egen normale komforttemperatur, kan man, også dyrene, i teorien bli nedkjølt.

Foto: Kristin Sørdal
Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Tenk at når jeg fryser, bør jeg ta en kikk på hvordan har dyret mitt har det: Skjelver det, burde jeg enten kle på, sette opp tempo eller komme meg inn i varmen.

- Tidligere, tenkte man gjerne at dyret er annerledes enn oss, men de er ikke det - man preges av miljøet man lever i, sier Haaland.

- Pelsen på en typisk familiehund som lever inne i samme miljø som det vi gjør, vil utvikle seg på en annen måte enn en som lever ute.

Dette er i tillegg til store raseforskjeller når det gjelder pelsmengde og kvalitet, underhudsfett, helse og aktivitesnivå.

Når er det for kaldt for katten?

- Katter har ganske likt hårlag, eller pels, og katter kan fint være ute når det er kaldt - men de må ha mulighet til å gå inn i varmen igjen når de fryser, sier Grøndahl til Dinside.

Hun sier at du fint kan slippe ut katten dersom du er på et sted der katten er kjent og har bodd lenge - så lenge den har mulighet til å gå inn i varmen når den fryser.

Haaland understreker også kattens behov for varmepunkter.

- Det er ikke å anbefale at det blir kattens ansvar å finne en varmekilde. De kan kose seg ute selv om det er kaldt, og de selv velger å være ute. Men de må kunne finne en kilde hvor den kan varme seg, det er kritisk, sier Haaland.

- Det er en utbredt misforståelse at katter tåler å være ute i all slags vær. Det gjør de ikke. Katter skal ha mulighet til isolert liggeplass ute, hvis det for eksempel ikke er mulig for den å komme inn om natta. Frostskader på tredeputene er ikke uvanlig på katt når det er mange minusgrader ute, sier Grøndahl i Mattilsynet.

Foto: Berit B. Njarga
Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Forfrysninger på hunden eller katten?

I tillegg til ubehaget ved å fryse, kan hunder og katter få frostskader, på lik linje med oss mennesker.

Forfrysninger rammer oftest de perifere delene av kroppen, som når det er kaldt og de har dårligere blodforsyning.

- Det kan være ytterst på føttene, ørene, haletuppen, og penis. Ved frostskade, kan kroppsdelen oppleves blek og kald, deretter blålig og kald, og smertefull. Dersom du ser at den gir oppmerksomhet til disse perifere områdene, eller motsatt, motsetter seg å bli berørt på disse områdene og virker smertefull, kan den ha fått frostskader, sier Haaland.

Dersom du mistenker forfrysninger, bør du få dyret inn i varmen for å få opp blodsirkulasjonen til de utsatte områdene.

- Om det er stort ubehag som ikke går over når dyret er oppvarmet, ville jeg gått til dyrlegen, oppfordrer hun.

Foto: Berit B. Njarga
Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Ifølge Haaland er det ikke ofte de ser forfrysninger som er så alvorlige at de må på klinikken - men det skjer.

- Men jeg tror det er en større andel av dem som fryser og ikke har det ok, uten at det blir skader av det - og det er kanskje grunn til bekymring, sier Haaland til Dinside.

Når bør du kle på hunden?

Haaland påpeker at det kan være lurt å kle på dyrene når du skal på tur og det er kaldt.

- Nå er det mote å kle på dyrene. Husk bare at mote og varme ikke er det samme. Men det å kle på dyrene er ikke en dum idé når du skal ha med hunden på tur. Dette kan være i form av dekken, og potesokker kan være lurt - kanskje spesielt i byen der du får kombinasjonen veisalt og kulde, sier Haaland.

Pass ekstra på valpen og eldre hunder

Haaland påpeker at man må passe ekstra på valper og de eldre hundene.

- Forskjellen er hvor flinke de er til å varmeregulere. Som med oss, er det slik at når man er barn og baby, altså valpene, og de gamle, så er de dårligere til å varmeregulere, sier Haaland.

- Derfor må man ta mer hensyn til de gamle og de unge, understreker hun.

For alle dyrene, også valpene, skal man passe ekstra på eksponering av de stedene der det fremdeles er begrenset med pels:

- Valpene har mindre pels enn ellers ved lysken, i armhuler og under magen. I tillegg er ikke metabolismen og varmereguleringen ferdig utviklet ennå, så det er ikke sikkert de greier å opparbeide nok varme når det er kaldt, sier Haaland.

Derfor bør valpen gå bare korte turer, du bør være til stede hele tiden, og se til at de ikke fryser, oppfordrer hun.

Slik ser du om hunden fryser

Tegn på at hunden fryser er ifølge Haaland disse:

- Noen blir inaktive, tripper og skjelver, når de står på kald og ubehagelig underlag. De søker gjerne opp og til eier, og da skal man ta hensyn til det ved å gå inn eller økte aktiviteten eller kle på hunden til man kommer seg i hus - det er tegn på at det er ubehagelig og dersom det er skikkelig kaldt kan være fare for utvikling av frostskader, sier hun.

Hun bemerker også at man må passe på potene for hunder som er på tur i snøen:

- Det er mange som har mye pels, kanskje spesielt mellom potene, og der kan det opparbeide seg snøklumper. Dette blir som å gå på kjøleinnlegg. Så det er viktig at man plukker det bort eller bruker potesokker for å unngå det, sier Haaland.

- Se på dyra; om du har en hund som piper og vil inn, og som løfter på beina og skjelver - da kan man tolke det til at de fryser, oppfordrer Grøndahl.

Ligger hunden rolig i snøen og ser ut som den ikke fryser, da kan du anta at den ikke fryser - og at den tåler å være lenger ute.

- Men det er viktig at de kan komme inn når de vil inn, understreker hun.

Bekledning ikke bare til pynt!

Du kan selvsagt kle ute noe av kulden også hos hunden. Forsikringsselskapet Gjensidige minner hundeeiere på at det er forskjell på å «kle på» hunden for utseendes skyld og for å faktisk beskytte huden.

De oppfordrer også til å passe spesielt på potene. Ikke bare på grunn av kulda, men også på grunn av underlaget.

- Mange hunder sliter med potene om vinteren. Veier som er saltet kan svi og man vil typisk kunne se at hunden hinker bortover, slikker seg mye på potene underveis eller stopper opp, forteller Siri Martine Brandstorp, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige.

Hun sier at det da kan det være lurt å legge på potefett før man går ut, å unngå saltede veier eller bruke potesokker. Går man på snø med skare kan det også skade potene ved å lage rifter.

Gjensidiges tips for å unngå frostskader på dyrene:

  • Legg på dekken på hunden dersom pelsen ikke er tilpasset snø og kulde. Bruk potesokker om det er mye veisalt eller potene er røde og såre.
  • Begrens turene i lengde når det er svært kaldt. Gå heller flere og kortere turer.
  • Skyll potene etter turen om man går på saltede veier.
  • Bruk potefett ved behov.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer