Kaldt for hund og katt?

- Bruk deg selv som barometer

Fryser du, bør du ta en ekstra kikk på hvordan dyret har det.

DYR FRYSER OGSÅ: Det er ikke bare du som kan fryse når det er kaldt ute. Dersom du selv fryser, bør du ta en ekstra kikk på hvordan dyret har det. Video: Berit B. Njarga/Kristin Sørdal. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Det er ikke bare du som kan fryse vinterstid. Også dyr som hund og katt, som er vant til å leve i samme miljø som oss, med samme hyggelige innetemperaturer, vil kunne kjenne kulda godt.

- Når vi fryser er det stor mulighet for at våre firbeinte venner også fryser, spesielt de som er vant til å leve i samme miljø som der vi lever, sier Anita Haug Haaland, førsteamanuensis ved Veterinærhøgskolen.

- Man bør ha tilsyn med dyra ofte nok, se på dem og ta dem inn når vil inn, oppfordrer Ann Margaret Grøndahl, veterinær ved Mattilsynet.

Forskjell på hunderaser

Haaland påpeker at katter er mer like i pels- og pelskvalitet, med mindre variasjoner, enn det man har hos hunder. Der er det store forskjeller fra rase til rase:

- Det er alt fra dem som knapt har pels og til polarhundene. Men selv polarhunder som ligger inne, og som har vent seg til det, vil kunne fryse når det er kaldt. De får nemlig en annen utviklinga av pelsen når de lever inne, enn når de bor ute, sier Haaland.

- Dette er hensyn man må ta, og være bevisst på, oppfordrer hun.

Når er det for kaldt for hunden?

- Det er viktig at du ikke tvinger de til å være ute når de er kalde, at du ikke hiver dem ut og lar de være der uten mulighet til å komme inn, sier Haaland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.