- Det er ikke kokken sin feil om ribben ikke blir bra, selve ribben er minst like viktig for om resultatet blir bra, sier Roar Sandvik, til DinSide.
Som tidligere kjøkkensjef på Grand Café i Oslo har Sandvik servert tusenvis av porsjoner ribbe, og han er ikke i tvil om hva han ser etter når han kjøper ribbe: Fett.

Advarer mot vanlig ribbetabbe
- Når fettet under svoren koker, da popper svoren og blir herlig og luftig og ikke hard, sier Sandvik.
Når du er i butikk, er det altså smart å være på utkikk etter en ribbe med et godt, tjukt fettlag. Det er derfor smart å bruke øynene godt, men det er ikke alltid det er like lett å se, men du kan føle deg fram.

- Trykk på huden med fingrene, det skal føles fast og fint når fettet har god tykkelse, sier Sandvik.
Pass på med denne ribba
Det er heller ikke likegyldig hvilken type ribbe du kjøper. En type som samtlige kokker vi har snakket med advarer mot, er den såkalte «familieribba». Juleribbe er et annet navn du bør være obs på, bak dette navnet skjuler det seg ofte - men ikke alltid - en familieribbe.
- Denne ribba består av to forskjellige kjøttstykker som har ulik steketid og tilberedningsmetode, og det er umulig å få disse bra til - samtidig, sa Jesper Magnusson, kokk på Fyr Bistronomi og Stallen, til Dagbladet da vi testet ribbe et par år tilbake.
- Når filetdelen er ferdig, er ikke ribben i nærheten av å være klar, og når ribben er ferdig, er fileten ihjælstekt, sier Magnusson.
Slik blir ribba perfekt
At stykket er vanskelig å tilberede, betyr ikke at du skal kvitte deg med det. I stedet for bør du dele det i to, og tilberede de to delene hver for seg.
Fileten bruner du lett i en stekepanne, før du har den i ovn på 125 grader, og steker til den får ønsket kjernetemperatur (65 grader medium, 70 grader medium pluss, 75 grader gjennomstekt).
Ribba tilbereder du slik du liker det best, her er to måter vi har hatt hell med - litt avhengig av hvor mye tid vi har til rådighet.
.