Oslo åpner opp

- Bruk uteserveringen!

Det er klart for nye eventyr på Oslos puber, men helsebyråden råder folk til å være forsiktige.

MYE ÅPNER: I hovedstaden åpner puber, treningssentre og andre samlingssteder, men helsemyndighetene har en bønn til de som gleder seg til å komme seg ut. Foto: NTB
MYE ÅPNER: I hovedstaden åpner puber, treningssentre og andre samlingssteder, men helsemyndighetene har en bønn til de som gleder seg til å komme seg ut. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 26. mai klokken 12 skjer det som ikke har skjedd på 199 dager i hovedstaden:

Pubene får åpne, og de får igjen lov til å servere øl, vin og sprit.

Helt siden 9. november har det vært full skjenkestopp.

Disse lettelsene innføres i Oslo 26. mai

  • Kafeer, skjenkesteder og restauranter kan åpne igjen, og det åpnes for skjenking til klokken 22. Fra 27. mai er det ikke lenger krav om matservering ved skjenking.
  • Treningssentre og svømmehaller åpner, men strenge begrensninger på antall, strenge krav til avstand, og forbud mot gruppetrening.
  • Det åpnes for innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år på grupper inntil 20 personer.
  • Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder kan åpnes for inntil 20 personer om gangen på faste tilviste plasser.
  • Museer og gallerier kan åpne med samme antallsbegrensninger som gjelder for butikker og lignende.
  • Arrangement innendørs for opptil 20 personer når det er faste tilviste plasser. Dette inkluderer også gudstjenester, bønnesamlinger, vielser, dåp og lignende ritualer.
  • Utendørs åpnes det for arrangement for inntil 50 personer med faste tilviste plasser eller for 30 personer hvis det ikke er faste plasser.
  • Fritidsklubber åpner for inntil 20 personer om gangen.

Kilde: Oslo kommune

- Vær ute

Mange planlegger å feire gjenåpningen med en «kald halv» sammen med gode venner på pub, men helsebyråd Robert Steen (Ap) håper folk ikke tar helt av sånn at de glemmer smittevernet.

Han råder også folk til å sette seg ute såfremt det er ledige plasser.

- Vi vet nå at smitten trives mye dårligere ute enn inne. Min oppfordring nå som vi skal være mer sammen før alle er vaksinerte, er derfor: Vær ute så mye som mulig. Bruk uteserveringen, oppfordrer han.

ÅPNER: En glad byrådsleder Raymond Johansen møtte pressen og la fram nye lettelser for hovedstaden fredag 21. mai. Video: Oslo kommune Vis mer

- Invitér med enslige

Steen kommer også med et annet råd til folk som planlegger en tur på byen de nærmeste dagene:

- Invitér gjerne med noen som har vært mye alene gjennom pandemien, og som kanskje ikke har så mange andre som ber dem med, sier han til NTB.

Selv gleder Steen seg til en tur på Aker Brygge.

- Det er en stor milepæl for meg at vi nå endelig kan åpne opp. Jeg gleder meg til utepils, is på Aker Brygge og etter hvert til å kunne ta trikken til jobb, sier han.

Enorm glede

I første omgang får skjenkingen bare holde på til klokka 22 på kveldene i hovedstaden, og den aller første dagen må øl og vin serveres sammen med mat. Dette er på grunn av en nasjonal forskrift som først skrotes torsdag.

Åpningen er en del av trinn to i Oslo-byrådets gjenåpningsplan, som byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fredag kunngjorde at skal iverksettes onsdag 26. mai. Johansen sa da at han med dette «avslutter den sosiale nedstengningen av Oslo».

GJENÅPNING: Overlege i FHI, Preben Aavitsland, presenterer fire scenarioer som kan være med på å bremse gjenåpningen av Norge. Programleder: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Mer åpner

Oslo blir mer åpent enn på lenge når også treningssentre, svømmehaller, restauranter og kafeer åpner opp igjen for befolkningen.

Steen sier at det gir ham en enorm glede å se smittetallene gå ned uke for uke.

- Det er en stor lettelse. Jeg har vært veldig bekymret for hvor mange som ville bli syke og dø, men samtidig for de enorme konsekvensene den sosiale nedstengingen har hatt for oslofolk. For mange har dette vært en tung tid uten å kunne gå på jobb, besøke sine kjære og bruke byen slik vi er vant til, sier Steen.

I tillegg til ølkraner åpner også restauranter og kafeer, som bare har vært åpne for takeaway siden i vinter.

Kinomørket blir tilgjengelig

Oslos kinoer har holdt dørene stengt siden 10. november. Men nå slipper kinopublikummet igjen inn i kinosalene. I trinn to av Oslo-gjenåpningen åpnes det også for arrangementer innendørs for inntil 20 personer når det er faste, tilviste plasser. Dette inkluderer også gudstjenester, bønnesamlinger, vielser, dåp og lignende ritualer.

Museer og gallerier åpner også opp igjen, med samme antallsbegrensninger som gjelder for butikker og lignende.

Lørdag 29. mai kan publikum for første gang se Fredsprisutstillingen 2020 fysisk. Også ved Nasjonalmuseet åpnes det igjen for fysiske besøk. Det gjør også Historisk museum, Vikingskipshuset og Naturhistorisk museum.

- Nå må vi gjøre det vi kan for å få folk på jobb igjen, og for å ta vare på alle som er slitne og som lever med de ulike ettervirkningene av pandemien, sier helsebyråden.

Flere muligheter til å trene

Treningssentrene åpner, svømmehallene åpner, og det åpnes for innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år, i grupper på inntil 20 personer.

Voksne over 20 år kan trene og øve på sine idretts- og fritidsaktiviteter individuelt innendørs, men ikke i grupper, og for utendørs idretts- og fritidsaktiviteter endres gruppestørrelsen fra 20 til 30 for barn og unge under 20 år, og fra 10 til 20 personer for voksne.

Til tross for mange lettelser er det fremdeles forbudt å være flere enn ti personer i private hjem i hovedstaden, men personer som er beskyttet mot koronavirus, regnes ikke med blant de ti personene.

- Smitten er ikke borte, selv om vi ser en tydelig effekt av vaksinene. Vi må fremdeles holde avstand til langt flere i byen vår er vaksinert. Det gjør vi for å unngå sykdom, men først og fremst skal vi gjøre det nå for å sørge for at vi kan fortsette gjenåpningen og få en ganske normal sommer og en vanlig høst, sier Steen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer