Fitstation

Bruker 3D-skanning for den perfekte skoen

Ikke alle føtter er like - HP og XXL tar teknologien til hjelp for å finne de beste løpeskoene for deg.

HP står bak fotskanneren Fitstation - den skanner foten din og registrerer steget ditt for å gi deg anbefalinger til løpesko. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PC-produsent HP står bak 3D-skanneren Fitstation som i fremtiden kan endre måten du handler sko på. I Norge har de inngått et samarbeid med sportskjeden XXL og har utplassert Fitstation-stasjoner i tre av sine butikker som en del av et pilotprosjekt.

Tanken bak er at alle føtter ikke er like, og det er fort gjort å trå feil når utvalget av løpesko er så stort som det er. Fitstation skal ifølge HP hjelpe forbrukeren med å ta bedre valg når den skal kjøpe nye løpesko.

3D-skanning og måling av fotavtrykk

Det er enkelt å dra paralleller til hvordan Löplabbet tester sine kunder, men de er også vidt forskjellige. Löplabbet ser på undersiden av føttene dine via et skråstilt speil og filmer løpestegene dine på en en tredemølle.

Fitstation består av to deler: en 3D-skanner som registrerer foten din og lager en 3D-modell av den, og en trykkfølsom matte som registrerer fotavtrykket og steget ditt.

I videoen over kan du se demonstrasjon på hvordan Fitstation fungerer, som kort kan oppsummeres slik:

  1. Du står barfot på en glassplate som skanner én fot av gangen.
  2. Skanneren lager en 3D-modell av føttene dine - dette for å anbefale skostørrelse og hvor vide sko du bør ha og liknende.
  3. Du går helt normalt på en trykksensitiv matte, som kan minne om en tredemølle i miniatyr.
  4. Matten registrerer steget ditt, og kan anslå pronasjon og andre variabler som kan påvirke valg av sko.
  5. På skjermen får du løpeskoanbefalinger basert på 3D-skanningen og fotavtrykket.
FITSTATION: Slik ser 3D-skanneren ut. I tillegg kommer matten som registrerer steget ditt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FITSTATION: Slik ser 3D-skanneren ut. I tillegg kommer matten som registrerer steget ditt. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Anbefaler sko og såler

Det er fullt mulig å skanne føttene med sokkene på, men HP sier at det blir mer nøyaktig hvis man tar dem av. En annen ting er at prosessen skal være så enkel at du ikke skal behøve hjelp av betjeningen for å gjennomføre skanningen, og så langt har rundt 150 personer skannet føttene sine ved en Fitstation i Norge.

Vårt førsteinntrykk er at det er like lett som beskrevet i trinnene over.

Prisen virker kanskje avskrekkende, men HP forsikrer om at det er snakk om norske kroner, ikke amerikanske dollar. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Prisen virker kanskje avskrekkende, men HP forsikrer om at det er snakk om norske kroner, ikke amerikanske dollar. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

HP har så langt skannet over 80 modeller - både til asfalt og terreng - som er til salg ved XXL-varehus i Norge, og Stig Helge Myklebust i HP Norge forteller at de skanner nye modeller kontinuerlig. Planen er også å utvide med flere produktkategorier etter hvert.

I tillegg til sko, kommer Fitstation også med anbefalinger til skosåler, blant annet en unik og egentilpasset 3D-skrevet såle som gir støtte og demping til foten din basert på dataene som er registrert.

Kun en pilot enn så lenge

Enn så lenge er de tre Fitstation-stasjonene på plass som et pilotprosjekt ved XXLs varehus på Alna, Jessheim og Sandvika, og full utrulling er ikke aktuell riktig ennå, avslører HP.

- XXL vil ha Fitstation i hele Norden, men vi har sagt at vi må analysere teknologien og dataene før det er full utrulling. I tillegg må vi oversette systemet til norsk, sier Myklebust.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer