Plastposer:

- Bruker altfor mange

Vil halvere forbruket av plastposer.

IKKE BRA NOK: Plastposeforbruket til nordmenn har gått ned med en million poser siden 2016. Foto: Berit Roald / NTB
IKKE BRA NOK: Plastposeforbruket til nordmenn har gått ned med en million poser siden 2016. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 2016 har plastposeforbruket til nordmenn gått ned med 105 millioner poser, men Handelens Miljøfond mener det fremdeles er for mange poser i omløp.

Nordmenn brukte 782 millioner plastposer i fjor, viser tall fra Handelens Miljøfond, som samler inn tall fra de fleste dagligvarebutikker og faghandlere i Norge.

– Det er fremdeles utrolig mange poser, sier fungerende leder Eirik Oland til P4-nyhetene.

PLASTPOSE: En ny studie har funnet menneskeskapt søppel i de dypeste delene av havet. Ved å analysere over 30 års data om søppel, avslører studien at nesten 3500 biter av plast og annet avfall har blitt oppdaget i dyphavet. Videoklipp av plastposen som ble funnet på 10 898 meters dyp i 1998 viser hvordan mennesker ikke lar noen deler av jorda være uberørt. Video: JAMSTEC Vis mer

782 millioner plastposer er 22 volumjusterte prosent mindre enn i 2016, viser tallene. Volumjustert vil si at tallene er justert for omsetning og inflasjon i varehandelen, og er et bedre mål på hvor effektivt poser brukes i varehandelen.

Det korrigerer også for konjunkturer i bransjen, som det for eksempel har vært det siste året. Og Oland tror nettopp at hyppigere butikkbesøk under koronapandemien er grunnen til at nedgangen ikke er større.

Målet er å få ned forbruket med 50 prosent i 2025, målt volumjustert mot 2016. Da må det brukes 302 millioner færre poser enn i 2016.

– Vår oppfordring er at folk tar med seg den bæreposen de allerede har og bruker den flere ganger når de går i butikken, sier Oland.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer