Oppbevare mat:

Bruker du emballasjen riktig?

Det finnes mye forskjellig emballasje, men vet du hva de ulike er best egnet til?

EMBALLASJE: Ulik matemballasje kan ikke brukes til alt. Aluminiumsfolie kan for eksempel inneholde bruksbegrensninger. Foto: Andrei Mayatnik / Shutterstock / NTB
EMBALLASJE: Ulik matemballasje kan ikke brukes til alt. Aluminiumsfolie kan for eksempel inneholde bruksbegrensninger. Foto: Andrei Mayatnik / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Vet du hva emballasjen du har er best egnet til, både når det gjelder bruk og innhold av mat?

Frykt ikke! Her får du oversikten over hva de ulike brukes til.

Slik sjekker du

Det er sjelden at en og samme type matemballasje egner seg til alle typer mat og til bruk ved alle temperaturer - det er derfor svært viktig at forbrukerne sjekker merkingen, og følger eventuelle bruksbegrensninger, skriver Matportalen på sine sider.

Oversikt over bruk av ulik matemballasje:

Folier: Aluminiumsfolier og plastfolier er mye brukt. Vær nøye med å lese bruksanvisningen for disse produktene fordi de kan inneholde viktige bruksbegrensninger.

Aluminiumsfolie er oftest ikke egnet til kontakt med sure og salte næringsmidler. Sure matvarer som syltede rødbeter og agurker kan oppløse aluminium. Noen plastfolier kan ha begrensninger for kontakt med fete næringsmidler eller være uegnet til oppvarming i mikrobølgeovn.

Glass: Glassbeholdere kan i utgangspunktet brukes til alt - men pass på varme. Ved høy varme kan glass sprekke.

Obs: Krystall inneholder opp til 24 prosent bly. Hvis du oppbevarer sure næringsmidler/drikkevarer med lavt pH i krystall, som for eksempel portvin i en krystallkaraffelvil det vandre bly fra glasset ut i drikkevaren. Jo surere drikkevaren er, jo mer bly kan avgis.

Bokser: Tomme isbokser, yoghurtbegere eller bærkurver brukes av mange til oppbevaring av matrester. Emballasjen er i mange tilfeller kun vurdert ut ifra tiltenkt bruk. Det kan for eksempel være at emballasjen ikke er vurdert for bruk ved høye temperaturer.

Informasjon om bruksbegrensninger følger som regel ikke med emballasjen som er rundt ferdigpakket mat. Slik emballasje bør derfor gjenbrukes til mat som ikke skiller seg fra det opprinnelige innholdet med tanke på surhet, fettinnhold eller temperatur.

Kilde: Matportalen.no

Det er derfor lurt å passe på at man ikke bruker feil emballasje til næringsinnholdet.

Ikke alt kan brukes

Putt heller ikke emballasje i mikrobølgeovnen, dersom du er usikker på om boksen eller plastmaterialet tåler varme.

Det er heller ikke alle tørkeruller som egner seg til å tørke vekk mat, se derfor for eksempel etter merket med glass- og gaffelsymbolet, råder Matportalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer