Skjellakk

Brukes i neglelakk

Hva glinsende negler og sjokoladekuler har til felles? Et sekret fra en asiatisk lus.

SKJELLAKK: På ingredienslista til julegodteriet kom vi over en ingrediens vi er vant til å møte på et helt annet sted: Neglesalonger. Foto: Elisabeth Dalseg
SKJELLAKK: På ingredienslista til julegodteriet kom vi over en ingrediens vi er vant til å møte på et helt annet sted: Neglesalonger. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingredienslistene på godteri er ofte kuriøs lesning, spesielt om det er snakk om skum- eller gelégodteri. Når det kommer til ingredienser på sjokolade, er de stort sett mer forståelige, med unntak av noen E-stoffer og navn på konserveringsmiddel.

Vi stusset likevel ganske mye mer enn litt da vi skjønte at det var brukt overflatebehandlingsmiddel med skjellakk/shellack i julesjokoladene fra Minde. Et begrep vi forbinder med neglelakk som er så motstandsdyktig at noen filer den av.

Det burde egentlig ikke det. Shellac brukes også på noen av Nidars favoritter, og er en ganske vanlig overflatebehandling.

Har du sett en ingrediens du stusser over? Send oss gjerne en mail.

Hva er shellac - eller skjellakk?

Ifølge Store norske leksikon er sjellakk en sprø harpiks som kommer fra lakkskjoldlusa (kerria lacca), en skjoldlus-art som lever i Asia. Hunnlusene skiller ut et sekret som brukes til å lage skjellakk. Derav navnet: She lac, shellac, som har blitt til skjellakk på norsk.

Det brukes blant annet i kvistlakk, hårlakk, ulike fiksativer - og ble tidligere brukt til grammofonplater. Og også da sjokolade.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer