Skjellakk

Brukes i neglelakk

Hva glinsende negler og sjokoladekuler har til felles? Et sekret fra en asiatisk lus.

SKJELLAKK: På ingredienslista til julegodteriet kom vi over en ingrediens vi er vant til å møte på et helt annet sted: Neglesalonger. Foto: Elisabeth Dalseg
SKJELLAKK: På ingredienslista til julegodteriet kom vi over en ingrediens vi er vant til å møte på et helt annet sted: Neglesalonger. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingredienslistene på godteri er ofte kuriøs lesning, spesielt om det er snakk om skum- eller gelégodteri. Når det kommer til ingredienser på sjokolade, er de stort sett mer forståelige, med unntak av noen E-stoffer og navn på konserveringsmiddel.

Vi stusset likevel ganske mye mer enn litt da vi skjønte at det var brukt overflatebehandlingsmiddel med skjellakk/shellack i julesjokoladene fra Minde. Et begrep vi forbinder med neglelakk som er så motstandsdyktig at noen filer den av.

Det burde egentlig ikke det. Shellac brukes også på noen av Nidars favoritter, og er en ganske vanlig overflatebehandling.

Har du sett en ingrediens du stusser over? Send oss gjerne en mail.

Hva er shellac - eller skjellakk?

Ifølge Store norske leksikon er sjellakk en sprø harpiks som kommer fra lakkskjoldlusa (kerria lacca), en skjoldlus-art som lever i Asia. Hunnlusene skiller ut et sekret som brukes til å lage skjellakk. Derav navnet: She lac, shellac, som har blitt til skjellakk på norsk.

SKJELLAKK: Kvinnelige lakksjoldlus (innfelt) utskiller et sekret som brukes i overflatebehandling av blant annet møbler, negler og sjokolade. Foto: Shutterstock/NTB
SKJELLAKK: Kvinnelige lakksjoldlus (innfelt) utskiller et sekret som brukes i overflatebehandling av blant annet møbler, negler og sjokolade. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Det brukes blant annet i kvistlakk, hårlakk, ulike fiksativer - og ble tidligere brukt til grammofonplater. Og også da sjokolade.

Det er altså greit å ha med seg at produkter som inneholder skjellakk ikke er veganske.

Ifølge Vivian Tysse, markedsdirektør i Brynild som også har Minde sjokolade i porteføljen, er det samme ingrediens som brukes i sjokolade og neglelakk. Men der stopper likheten.

- Dette er en ingrediens blant flere, jeg regner med det er ganske mye annet i neglelakken, sier Tysse til DinSide.

Skjellakk er ikke brukt i mange produkter, men brukes i sjokoladedrasjerte produkter, produkter som har flere lag med sjokolade rundt seg.

- Grunnen til at vi bruker det er at sjokoladen blir litt skjør i drasjeringsprosessen, så da legger vi på et overflatebehandlingsmiddel. Det som fungere absolutt best på sjokolade er skjellakk.

I tillegg til at det beskytter sjokoladen gir det en blank og fin overflate.

- Vi er opptatt av å ha trygg og fin mat, dette er et kjent produkt som er godkjent av Mattilsynet.

Hun forteller at de har forsøkt å se etter andre alternativer, ikke minst for å kunne ha et vegansk alternativ.

- Vi har tenkt at drasjerte veganske sjokoladeprodukter er en interessant mulighet, men da må vi ha et alternativ til skjellakk, men det har vi ikke funnet.

- Veldig vanlig

Konditor og sjokolademester Sverre Sætre kjenner til at produktet blir brukt, men har ikke noen inngående kunnskap om det. Selv bruker han ikke det når han skal lage sine prisbelønte sjokolader og konfekter.

- Dette er et produkt som brukes mye i industrien for å få en blank overflate på et produkt som normalt sett ikke ville hatt det, for eksempel tromlete sjokoladebiter, sier han til DinSide.

VANLIG: Sverre Sætre forteller DinSide at produktet er vanlig å bruke i industrien, men at det finnes andre teknikker for å oppnå samme resultat. Foto: Morten Eik
VANLIG: Sverre Sætre forteller DinSide at produktet er vanlig å bruke i industrien, men at det finnes andre teknikker for å oppnå samme resultat. Foto: Morten Eik Vis mer

Selv bruker de ikke denne overflatebehandlingen, om sjokoladen tempereres riktig og blir støpt i form, vil den bli blank og fin.

- Det er fullt mulig å oppnå samme resultat med mer avanserte teknikker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer