Kjøpe brukte ski:

- Brukte ski kan være bedre enn nye

Nå selger mange skiene sine på Finn. Du kan slippe mye jobb dersom skiene er tatt godt vare på.

BRUKT KAN VÆRE TOPP: Om skiene er tatt godt vare på, kan de være bedre enn nye. Pass bare på at du likner litt på tidligere eier ... Foto: Bjørn Eirik Loftås
BRUKT KAN VÆRE TOPP: Om skiene er tatt godt vare på, kan de være bedre enn nye. Pass bare på at du likner litt på tidligere eier ... Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Selv om vi har fått mye snø mange steder i det siste, er det ingen tvil - det går mot vår. Allerede kommende uke melder meteorolgene om vårlige tilstander mange steder i landet.

Det er også tiden av året da du kan gjøre gode kupp på ski, ikke bare i butikkene - men også på bruktmarkedet.

Dette skal du se etter

Det viktigste når du skal kjøpe nye ski, er spenn. Har du ski med feil spenn, vil dette resultere i konstante bakglatte eller tråe ski.

Når du kjøper nye ski, bruker sportsbutikken en spennmåler for å finne ski med riktig spenn for deg - og for å måle opp smøresoner. Men det er ingenting i veien for å kjøpe brukte ski.

Brukte ski er både billigere - og kan også i mange tilfeller være bedre.

- Brukte ski kan være bedre enn nye!

Per Wiik, produktsjef hos Madshus, har tidligere uttalt til Dinside at moderne ski ikke taper seg i spenn over tid, og at det derfor ikke er noe i veien for å kjøpe eller bruke brukte eller eldre ski. Ifølge Wiik, kan det faktisk være bedre med brukte ski enn med nye.

- Du må bare sjekke at de er tatt vare på, men er de det så er det ingen problem å kjøpe brukte ski. Det kan til og med hende at de virker enda bedre enn nye, dersom de som har eid skiene har vært flink med å smøre skiene på riktig måte - da kan det funke veldig bra, sa Wiik til Dinside.

Også Anders Øen, kursansvarlig i Skiforeningen, har også uttalt at brukte ski kan være like bra - om ikke bedre - enn nye.

- Fordelen er at den som har hatt skiene, kanskje har slipt og glidet de endel - og at du derfor får en ski som du selv slipper å jobbe så mye med, sa Øen da vi intervjuet ham om temaet for en tid tilbake.

DU BØR LIKNE PÅ TIDLIGERE EIER: Skal de brukte skiene passe, bør du likne litt på tidligere eier. Det bør være en likhet i vekt og høyde for at skiene skal passe. Foto: LIGHTPOET/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
DU BØR LIKNE PÅ TIDLIGERE EIER: Skal de brukte skiene passe, bør du likne litt på tidligere eier. Det bør være en likhet i vekt og høyde for at skiene skal passe. Foto: LIGHTPOET/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis merDu bør likne litt på bruktselgeren

Øen sa til Dinside at det er en fin ting å kjøpe brukt, men han påpeker at det bør være en viss likhet mellom deg og den som har brukt skiene før.

- Man bør ha en dialog med de som selger, hvor de forteller litt om hvordan skiene har vært brukt. Og så bør det være en likhet mellom deg og den som selger skiene. Dersom den som selger skiene er 2 meter høy og du er 1,70 og antakelig lettere, vil de antakelig ikke passe for deg, hevdet Øen.

Dette på grunn av at riktig spenn i skiene er avhengig av vekten din og riktig lengde er avhengig av hvor høy du er.

SJEKK SPENNET: Kjøper du brukt, så sjekk at spennet passer. Ta med et ark og sjekk på stedet. Og du kan ta med skiene til sportsbutikken for oppmerking av smøresoner. Foto: KRISTIN SØRDAL
SJEKK SPENNET: Kjøper du brukt, så sjekk at spennet passer. Ta med et ark og sjekk på stedet. Og du kan ta med skiene til sportsbutikken for oppmerking av smøresoner. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merSjekk spennet!

Dersom du har kjøpt brukte ski, eller dersom du har noen eldre ski som du er usikker på om passer deg ennå når det kommer til spenn: Du kan ta med skiene til sportsbutikken og be dem sjekke spennet og merke av smøresonene for deg på nytt.

- Mange vil hjelpe deg med dette uten kostnad, hevdet Øen overfor Dinside.

Eller du kan gå for den gamle papirark-metoden, selv om den er mer unøyaktig enn en måling med spennmåler hos skiforhandleren. Du skal ha cirka 30 centimeter klaring under skien, fra tåa og fremover.

PREPPE SKI: Kjøper du brukt, kan du slippe mye jobb med skiene. Foto: THOMAS STRZELECKI
PREPPE SKI: Kjøper du brukt, kan du slippe mye jobb med skiene. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis merDu slipper forarbeidet

Kjøper du brukte ski, kan du som nevnt skaffe deg ski som er slipt og glidet, og dermed slippe unna forarbeidet som en ski trenger.

Når du kjøper nye ski i butikken, kommer de med en grunnpreparering. De fleste sportsbutikker vil i tillegg tilby deg å preparere skiene. Ifølge Øen, vil det lønne seg å preparere nye ski, utover grunnprepareringen.

- Dette er selvsagt et valg, men det er ikke tvil om at dersom du er glad i å gå på ski, så vil det alltid lønne seg å preparere skiene, sier han, og forklarer at grunnen til at skiene trenger preparering, er fordi en skisåle trenger næring.

Når en ski er fabrikkslipt eller ikke har hatt glider på seg på lang tid, resulterer dette i at skisålen blir grå og egenskapene til å drenere vann blir dårligere. Du får dermed en ski med dårligere glid og generelt dårligere egenskaper.

Du kan få butikken til å preparere skiene dine, eller du kan preparere dem selv. I denne artikkelen forklarer vi hvordan du kan gjøre dette selv.

Øen påpeker at du kan trenge endel utstyr for å få til å glide skiene selv, blant annet strykejern, smørebukk og preparater. Mange liker å gjøre dette selv - men du kan altså få butikken til å gjøre dette for deg, til rundt 200 kroner.

Deler av saken har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 16.3.2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer