Prime

- Bryter regelverket

Mattilsynet tar grep.

PRIME: Salget av den populære drikken Prime Hydration og Prime Energy bryter regelverket, ifølge Mattilsynet. Foto: Elisabeth Dalseg/DinSide
PRIME: Salget av den populære drikken Prime Hydration og Prime Energy bryter regelverket, ifølge Mattilsynet. Foto: Elisabeth Dalseg/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mattilsynet skriver i en pressemelding at salg av den populære drikken Prime Hydration og Prime Energy bryter regelverket.

Ifølge Mattilsynet har flere av produktene fra Prime et betydelig høyere innhold av koffein og vitamin A enn det som er tilatt etter dagens regelverk.

- Hvis man tilsetter mer vitaminer, mineraler, aminosyrer, koffein eller andre stoffer enn det som er tillatt til slike drikker, kan det medføre en helserisiko for forbrukerne. De kan da ikke selges i Norge, uttaler Are Sletta, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet i pressemeldingen.

Følger etter danskene

Tidligere denne uka gikk Fødevarestyrelsen ut i Danmark og sa at Prime var forbudt å selge.

Hvis Mattilsynet avdekker salg av mat- og drikkevarer som strider mot regelverket, vil de normalt sett først ta kontakt med virksomheten og veilede dem om at de ikke har lov å selge produktet.

Dersom de ikke retter seg etter dette, kan Mattilsynet fatte vedtak med forbud om å selge produktet.

I pressemeldingen gjør Mattilsynet også oppmerksom på at eventuelle tillatelser kan være begrenset til produkter som er beregnet for personer fra og med 18 år.

Reagerer på innholdet

Vi har tidligere skrevet om ernæringsfysiolog og fagansvarlig kosthold i Roede, Karoline Steenbuch Lied som vurderte innholdet i den populære sportsdrikken.

Hennes største bekymring var at den inneholder vitamin A.

Ei flaske inneholder hele 900 mikrogram vitamin A, som er nesten fire ganger så mye som en dagsdose tran.

- Barn som spiser mye leverpostei og som eventuelt tar kosttilskudd med vitamin A kan derfor lett komme over grensen for det som anses som trygt. Vitamin A er et fettløselig vitamin som lagres i kroppen.

- Hvis barn får altfor mye over tid, kan de få forgiftning. De siste åra er innholdet av A-vitamin i leverpostei faktisk redusert med 40 prosent for å redusere risikoen for høyt inntak av vitaminet, påpekte Steenbuch Lied.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer