Smakstest ny Grandiosa:

- Burde ikke vært lov

Grandiosaen har blitt ny. Den er bedre enn originalen, men det er et stykke igjen til det er en god pizza, sier den italienske pizzaioloen Alain Rodriguez.

HJERTEPIZZA: Grandiosa har tatt pizzahjertet et skritt videre, og lanserer en egen hjertepizza, uken før valentindagen. Foto: Elisabeth Dalseg
HJERTEPIZZA: Grandiosa har tatt pizzahjertet et skritt videre, og lanserer en egen hjertepizza, uken før valentindagen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart tid for årets første store lanseringsvindu i matbutikkene, og flere produsenter har gitt oss en liten forsmak på hva vi kan glede oss til.

Februarslippet, som offisielt er i uke åtte, er det største, og mer enn tusen nye dagligvarer kommer i butikk de neste ukene. En av dem det er knyttet mest spenning til er en Grandiosa du aldri har sett maken til: Hjertepizza.

Nyheten er tilsynelatende helt lik originalen, med unntak av formen - og til en noe høyere pris, skal vi tro foreløpige signaler.

Det kan det likevel være verdt, ifølge italienske Alain Rodriguez, pizzaiolo på Winther ved Frognerparken. Vel å merke dersom valget står mellom vanlig Grandiosa, og Grandiosa Hjertepizza, og du er glad i Grandiosa.

For det gjør litt vondt å kalle dette pizza, skal vi tro pizzakokken.

- Det burde ikke vært lov.

GENIALT: Er du lei av å steke pizza i to omganger fordi du ikke får plass til to frossenpizzaer på et stekebrettet? Da bør du prøve dette! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Smak forskjellen

Hjertepizzaen er laget på Grandiosa-fabrikken på Stranda, og skal være lik på smak som originalen, med noen små endringer: den har en prosent mindre ost (kanskje grunnet noe mer skorpe i hjerteformasjonene) og den inneholder maltet hvetemel.

Maltet hvetemel brukes gjerne i en fordeig som kalles biga, og dette er en vanlig teknikk i italiensk gjærdeig, som skal gi luftigere deig.

I TESTPANELET: Det gjør litt vondt å kalle dette pizza, men den nye Grandiosaen er en anstendig frossenpizza, ifølge Alain Rodriguez. Foto: Elisabeth Dalseg
I TESTPANELET: Det gjør litt vondt å kalle dette pizza, men den nye Grandiosaen er en anstendig frossenpizza, ifølge Alain Rodriguez. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

En annen ting vi kan lese ut av ingredienslisten er forskjellig er salt- og sukkerinnhold. På hjertepizzaen er sukker listet før salt i ingredienslisten, der originalen har det motsatt, men et lite dypdykk i næringsinnholdet viser at originalen er hakket søtere: Vanlig pizza Grandiosa inneholder 2,8 gram sukkerarter og 0,9 gram salt, mens hjertepizzaen har 2 gram sukkerarter og 1,1 gram salt.

Hjertepizzaen er også noe mindre, den veier 485 gram, mens originalen er på 575 gram. På pakken oppgis en porsjon til å være 300 gram.

Det er likevel bare så mye vi kan få ut å lese på emballasjen, så vi har testet.

Hjelp til å teste har vi fått fra italienske Alain Rodriguez, pizzaiolo på Winther Artisan food & restaurant ved Frognerparken i Oslo.

- Pizza er min store lidenskap! Jeg kommer fra Napoli, og vi tar pizza seriøst, sier Rodriguez til DinSide.

- Vi vokser med noen ideer om hvordan pizza skal være, og frossenpizza er ikke en del av dette.

KJØLESKAPET, ELLER?: Her får du svaret på om du bør oppbevare sjokoladen i kjøleskapet, eller i romtemperatur. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Han forteller om det store pizzaskillet i Italia, som går omtrent ved Roma. Fra den italienske hovedstaden og sørover er det stolte pizzatradisjoner som gjelder, og du skal lete godt for å finne frossenpizza der.

- Nord for Roma og Nord-Europa, er pizzakulturen «noe annerledes», sier pizzaioloen.

Etter å ha bodd i Norge i snart ti år har han likevel fått smakt på et par typer, så han er ikke helt fremmed for den norske frossenpizzakulturen.

Slik testet vi

  • Vi har testet den nye Grandiosa Hjertepizza mot den originale Grandiosa.
  • Hjelp til å teste har vi fått fra pizzakokk Alain Rodriguez fra Winther ved Frognerparken, som også har tilberedt pizzaen.
  • Pizzaene er vurdert etter utseende, duft, konsistens og smak - og vurdert som en frossenpizza.
  • Siden dette er et nytt produkt, som utseendemessig skiller seg klart fra hverandre, er testen ikke gjennomført som en blindtest.
  • Pizzaene er testet i Oslo, 1. februar, 2024.

Søte saker

De to pizzaene skiller seg tydelig ut utseendemessig, den ene er klassisk rund, den andre er satt sammen av hjerter, og ser nesten ut som en vaffelplate (fra testvinner Wilfa som noe utradisjonelt opererer med seks hjerter).

IKKE PAR I HJERTER: Det er mer enn formen som skiller de to Grandiosaene, men smaken er relativt lik. Foto: Elisabeth Dalseg
IKKE PAR I HJERTER: Det er mer enn formen som skiller de to Grandiosaene, men smaken er relativt lik. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Begge to hadde nok fått noe uvøren medfart i transport, selv om vi anstrengte oss for å frakte den flatt, og vi fulgte produsentens råd om å spre fyllet jevnt utover før steking.

På originalen var fyllet allerede godt ut i kantene, så her er det nesten ikke noe skorpe, mens Hjertepizzaen har en fin og sprø skorpe. Bunnen på nyheten er også langt luftigere.

Hovedinntrykket av smaken er ganske så likt: Dette er søtt.

- Det er meg en gåte at en pizza er så søt!, sier Rodriguez.

Det hjelper heller ikke med de søtlige paprikabitene på toppen.

Ser vi bort ifra formen er det bunnen som gjør den største forskjellen. Begge har myk, luftig og ganske søt bunn, men bunnen på den nye versjonen har fått hakket mer farge, en positiv ting, ifølge Rodriguez.

- Jeg blir alltid litt skeptisk når jeg ser at bunnen er helt hvit under, det er et tegn på at bunnen ikke har hevet nok. Ser jeg en pizza som har så hvit bunn under i Italia, så sender jeg den tilbake.

Hjertepizzaen har hakket mer farge under, men det er fortsatt et godt stykke igjen. Den tar seg likevel fint opp i konsistensen, med en skikkelig sprø og god skorpe.

- Personlig synes jeg jo pizza skal ha den deilige supermyke, luftige kanten, men det er vanskelig å få til med slik industripizza. Men det den skorpa gjør, er å gjøre konsistensen og opplevelsen mer spennende.

Selv om hovedinntrykket når vi smaker på pizzaen er at den er meget søt, presterer den også det kunststykket det er å være for salt. Det gjør deigen mye lettere å ha med å gjøre, men det gir ingen behagelig opplevelse.

Og mens vi snakker om behagelig: Selv om den nye bunnen er luftigere og virker som om den kan ha hevet noe lenger, er det fortsatt et godt stykke igjen.

- Det kjennes ut som dette er en pizza som vil gi skikkelig mageknip om du spiser hele.

Pizzakokken er likevel ikke i tvil, når vi spør hvilken han foretrekker.

- Jeg er fra Napoli, vi kjøper ikke frossenpizza, det er ingen ting her som tilsier at jeg vil kjøpe det! Men skulle jeg spist én av dem igjen, ville jeg valgt Hjertepizza.

Originalen står til terningkast fire, og nyheten er hakket bedre, så her blir det terningkast fem.

Hjertepizzaen lanseres til uka. Perfekt timing, for dem som synes Grandiosa er passende mat på valentinsdagen.