Coop tilbakekaller ris

Coop tilbakekaller Änglamark fullkornsris etter funn av kreftfremkallende stoff.

FUNN AV GIFTSTOFF: Coop tilbakekaller Änglamark fullkornsris etter funn av for høye verdier av giftstoffet Aflatoksiner, som er kreftfremkallende. Foto: Coop
FUNN AV GIFTSTOFF: Coop tilbakekaller Änglamark fullkornsris etter funn av for høye verdier av giftstoffet Aflatoksiner, som er kreftfremkallende. Foto: Coop Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coop tilbakekaller Änglamark fullkornsris etter at det er funnet for høye verdier av Aflatoksiner i produktet.

- Ved stort inntak kan Aflatoksiner utgjøre en helserisiko, og vi trekker derfor tilbake Änglamark fullkornsris. Vi oppfordrer våre kunder som har kjøpt produktet om å returnere det til butikk. Kundene vil da få pengene tilbake, sier Silje Verlo Alisøy, kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge.

Ifølge Mattilsynet kan Aflatoksiner forekomme i nøtter, importert korn, mais, krydder og melk.

- Aflatoksiner er kreftfremkallende og kan skade arvestoffet (DNA). De er helseskadelige uansett mengde, skriver Mattilsynet.

Produktene er solgt i Coops butikker Coop Extra, Coop Prix, Coop OBS, Coop Mega, Coop Marked, og Matkroken over hele landet.

Forbrukere bes kaste produktet, eller returnere det til butikken det er kjøpt i for refusjon. Produktet er allerede fjernet fra butikk.

Tilbaketrekkingen gjelder Änglamark fullkornsris med LOT nr. 3180D og best før dato 14.04.2021 og 15.04.2021.

Dette er Alflatoksin

Aflatoksiner er giftstoffer som dannes av muggsopper av arten Aspergillus under forhold med høye temperaturer og fuktighet. Ifølge Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), finner vi derfor aflatoksiner i produkter som er importert fra tropiske og subtropiske land.

Det er kjent at aflatoksiner kan være kreftfremkallende og skadelig for arvematerialet.

Mennesker utsettes hovedsakelig for aflatoksiner gjennom forurenset korn og kornprodukter.

EFSAs panel for forurensinger i matkjeden, CONTAM, har konkludert med at eksponering for aflatoksiner kan være et mulig helseproblem for befolkningen i Europa.

Det finnes flere ulike aflatoksin. De vanlugste er variantene B1,B2, G1 og G1. Ifølge Veterinærinstituttet er Aflatoksin B1 er både den giftigste og vanligste av aflatoksinene.

Veterinærinstituttet skriver at Aflatoksin B1 blir regner for å være et av de mest potente leverkreftframkallende stoff man kjenner til.

Det finnes ikke en minste dose som har effekt: selv små mengder aflatoksin øker risikoen for kreft. Derfor bør eksponeringen holdes så lav som mulig.

Det er innført grenseverdier for aflatoksin i nøtter, frukter og korn for humant konsum, på 4 µg/kg for summen av aflatoksin B1, B2, G1 og G1.Innholdet av aflatoksin skal ikke være høyere enn 2 µg/kg , ifølge Veterinærinstituttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer