Ett år med corona-pandemi og hjemmekontor:

Corona har gitt vektøkning

For mange har ett år på hjemmekontor satt sine spor på helsa, ifølge ny undersøkelse.

VEKTA ØKER: Etter ett år med corona-pandemi og hjemmekotor sier fire av ti nordmenn at vekta har økt og at helsa har blitt dårligere. Foto: Thomas Brun / NTB
VEKTA ØKER: Etter ett år med corona-pandemi og hjemmekotor sier fire av ti nordmenn at vekta har økt og at helsa har blitt dårligere. Foto: Thomas Brun / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en ny corona-undersøkelse, foretatt av Yougov for IF, svarer fire av ti nordmenn at de har gått opp i vekt. Like mange mener helsa har blitt dårligere det siste året.

Nærmere bestemt svarer 38 prosent de har hatt vektøkning i løpet av hjemmekontoråret. Fire prosentpoeng flere (42 %) mener det siste året har hatt en negativ påvirkning på helsa, mens 23 prosent svarer derimot at hjemmekontorperioden har vært positiv for helsa.

Vanskeligere

Nesten halvparten svarer at de får mindre hverdagstrening når de jobber hjemme. Samtidig har treningssentrene vært stengt lenge i deler av landet.

Dessuten har kosen som før var forbeholdt ferie og helg, også inntatt coronahverdagen.

– Undersøkelsen føyer seg inn i rekken av undersøkelser som viser at folk har erfart at det har vært vanskelig å opprettholde en sunn livsstil, gjennom de etter hvert mange månedene med mye hjemmeliv, sier forsker Annechen Bahr Bugge ved Forbruksforskningsinstituttet (SIFO) til NTB.

VAFFELJERN: I et vaffeljern kan du lage mye mer enn bare vafler. Blant annet kan du lage omelett eller quesadillas. Video: Berit B. Njarga. klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Koser seg når man kan

Forskeren mener dette ikke bare handler om at bevegelsesmønsteret vårt har endret seg mye, men også om mange endringer i mathverdagen vår.

– Til vanlig spiser de aller fleste ett eller flere måltider på kantine, kafé eller restaurant. Nå er disse måltidene flyttet hjem, illustrerer Bugge.

Jobb, familie og hjemmeskole har glidd over i hverandre. I undersøkelsen svarer 50 prosent at det har blitt vanskeligere å opprettholde en sunn livsstil.

– Vi tror nedstengning og isolasjon har ført til et større behov for å kose seg med det man kan, sier kommunikasjonsdirektør Lars Galtung i If.

Påskekos

Bugge mener at det meste snus på hodet når vi kommer til store mathøytider som jul og påske.

– Sunnhet og helse blir ikke viktig, og tradisjoner blir satt i høysetet. Vi øker inntaket betraktelig av kjøtt, søtsaker, sjokolade og snacks, brus og alkohol.

Videre påpeker Bugge at markedsførere og produsenter også er veldig gode på selge høytidsmatprodukter med høyt innhold av sukker, salt og fett – over stadig lengre tidsrom.

– Dette er en utfordring med tanke på å gjøre sunne matvalg – og så kommer dette nå i år på toppen av coronalivet – som allerede har vist seg å være en utfordring når det gjelder helse og sunnhet, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer