Coronaviruset kan overleve på overflater

Smittevernsekspert anbefaler å være ekstra nøye med håndhygienen etter å ha tatt på steder mange andre berører i løpet av en dag.

DØRHÅNDTAK: Ved berøring på steder mange er borti i løpet av en dag, kan det være ekstra viktig å vaske hendene etterpå, ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
DØRHÅNDTAK: Ved berøring på steder mange er borti i løpet av en dag, kan det være ekstra viktig å vaske hendene etterpå, ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Førsteamanuensis i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, sier til Romerikes Blad (innlogget tjeneste) at folk ikke trenger å ha panikk for å unngå å bli smittet av coronaviruset.

Samtidig anbefaler han noen enkle forholdsregler, ettersom viruset antakelig kan overleve på overflater i flere døgn, skriver RB.

Husk hygienen etter berøring her

Ifølge EUs European Centre for Disease Prevention and Control, var risikoen for Covid-19-infeksjon for personer i Europa per 1. mars, moderat.

De skriver at det er et økende antall saker uten en definert overføringskjede, og at sannsynligheten for videre overføring i Europa anses å være moderat til høy. Foreløpige analyser viser at en Covid-19-infeksjon forårsaker mild sykdom i omtrent 80 prosent av tilfellene, mens det er spesielt eldre med kroniske sykdommer som i flest tilfeller har blitt alvorlig syke.

Vil man forsøke å holde seg smittefri, mener Klein det kan være lurt å være ekstra påpasselig med håndvask eller bruk av desinfeksjonsmidler, etter kontakt med eksempelvis dørhåndtak, heisknapper, gelendre på rulletrapper og handlevogner.

Også pengesedler kan være en mulig smittekilde, og i Kina har de gått så langt at de destruerer sedler for å forhindre videre smitte av Covid-19, skriver CNN.

Den amerikanske smittevern-etaten Centers for Disease Control and Prevention skriver på sine nettsider at det kan være mulig for en person å få Covid-19 ved å berøre en overflate eller gjenstand som har viruset på seg, og som deretter berører sin egen munn, nese eller muligens øynene, men dette er ikke antatt å være den viktigste måten viruset kan spre seg på.

Kan overleve i flere døgn

Vi har spurt forsker på epidemiske sykdommer, Svenn-Erik Mamelund ved Oslo Met, om han mener det er ekstra viktig å være påpasselig med håndvask/desinfeksjon etter å ha tatt på overflater mage berører i løpet av en dag.

- Ja, viruset kan smitte ved nærkontakt med syke som hoste, nyser eller prater. Så kan også viruset overleve på dørhåndtak og andre overflater hvor mange andre vært i berøring med, sier Mamelund til Dinside.

Nøyaktig hvor lenge Covid-19-viruset kan overleve på overflater, er usikkert.

Covid-19 er på linje med SARS-viruset, et coronavirus. SARS har ifølge en studie fra The Journal Hospital Infection vist seg å kunne overleve på ulike overflater i opptil ni dager, om overflatene ikke har blitt desinfisert, skriver Dagbladet.

Lege Trine Hessevik Paulsen ved Folkehelseinstituttet (FHI) har uttalt til Dagbladetat tiden et virus kan overleve i miljøet, og eventuelt også være i stand til å smitte, avhenger av mange faktorer, som temperatur og luftfuktighet.

- Virus er mindre overlevelsesdyktige ved høye temperaturer og ved uttørking, sier Hessevik Paulsen.

SMITTSOMT: Statsminister Erna Solberg står fast på at Norge er godt forberedt på coronavirusets innmarsj. Reporter: Marie Røssland. Video: Lars Eivind Bones. Vis mer

God håndhygiene

Når det gjelder god håndhygiene, har Folkehelseinstituttet tidligere anbefalt håndvask som det beste alternativet.

- I hvilke situasjoner/når er god håndhygiene aller viktigst?

- Hele tiden under en pågående epidemi. God håndvask kan også virke dempende på annen smittespredning, for eksempel influensa og omgangssyke. Dette vil gi mindre press på helsetjenesten, og dermed kan de bruke mer tid på dem som eventuelt blir alvorlig syke, sier Mamelund ved Oslo Met.

Han legger til at de ikke vet eksakt hvor viktig håndhygiene er i å hindre smittespredning, eller hvor viktig håndhygiene er sammenliknet med andre folkehelsetiltak.

- Det vi er relativt trygge på, er at det å sette i verk flere tiltak på likt, slik som håndvask og hygiene generelt både i den generelle befolkningen og på sykehus, tidlig diagnostikk, isolere de syke, drive smitteoppsporing og å anbefale karantene av antatt eksponerte, i sum vil kunne påvirke smittespredningen, sier Mamelund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer