Coronaviruset kan overleve på overflater

Smittevernsekspert anbefaler å være ekstra nøye med håndhygienen etter å ha tatt på steder mange andre berører i løpet av en dag.

DØRHÅNDTAK: Ved berøring på steder mange er borti i løpet av en dag, kan det være ekstra viktig å vaske hendene etterpå, ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
DØRHÅNDTAK: Ved berøring på steder mange er borti i løpet av en dag, kan det være ekstra viktig å vaske hendene etterpå, ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Førsteamanuensis i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, sier til Romerikes Blad (innlogget tjeneste) at folk ikke trenger å ha panikk for å unngå å bli smittet av coronaviruset.

Samtidig anbefaler han noen enkle forholdsregler, ettersom viruset antakelig kan overleve på overflater i flere døgn, skriver RB.

Husk hygienen etter berøring her

Ifølge EUs European Centre for Disease Prevention and Control, var risikoen for Covid-19-infeksjon for personer i Europa per 1. mars, moderat.

De skriver at det er et økende antall saker uten en definert overføringskjede, og at sannsynligheten for videre overføring i Europa anses å være moderat til høy. Foreløpige analyser viser at en Covid-19-infeksjon forårsaker mild sykdom i omtrent 80 prosent av tilfellene, mens det er spesielt eldre med kroniske sykdommer som i flest tilfeller har blitt alvorlig syke.

Vil man forsøke å holde seg smittefri, mener Klein det kan være lurt å være ekstra påpasselig med håndvask eller bruk av desinfeksjonsmidler, etter kontakt med eksempelvis dørhåndtak, heisknapper, gelendre på rulletrapper og handlevogner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer