Er du en av dem som kjøper en boks med øl, brus eller energidrikk på butikken og drikker den direkte fra boksen?
Da bør du være obs på dette.
- Det kan finnes bakterier og muggsopp på brusbokser, men i et lite antall og kanskje i praksis sjelden når brusboksene kommer rett fra fabrikk, sier professor Henning Sørum ved Institutt for parakliniske fag ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Både måten boksene blir oppbevart på og hvordan de blir transportert, kan spille en viktig rolle i hva du får i deg.
- Imidlertid er det ulik transport og logistikk som vil bringe støv og aerosoler med bakterier tilheftet, fortsetter han.
Han påpeker at dette kan være miljøbakterier som ikke vil være negativt for oss mennesker.
De bakteriene som kommer fra støv og naturens miljø vil tilhøre slektene Pseudomonas, Corynebacterium, Rhodococcus, Micrococcus, forklarer Sørum.

Slår alarm: - Farlig
Da bør den vaskes
- Det viktigste man skal følge med på er om brusboksene eller emballasjen generelt er tilsølt med organisk materiale fra avføring eller urin fra mennesker eller dyr, sier Sørum.
Dette er lett å oppdage mener professoren, og dersom du oppdager dette, bør du vaske boksen før du drikker fra den.
Boksen bør også vaskes dersom den har vært lagret i miljøer der avføring og annet organisk materiale fra mennesker eller dyr.
- Det samme gjelder bokser som er lagret i hytter og hus der det har vært mus som har tråkket på boksene og sluppet urin og avføring på disse boksene, legger han til.
Innholdet er likevel upåvirket, til tross for at boksen kan ha bakterier på seg.

Har blitt en snakkis
En del bakterier og muggsopp
Seniorrådgiver i seksjon for biologisk mattrygghet, Catherine Svindland i Mattilsynet sier til DinSide at man bør vaske boksen.
- For vanlige friske mennesker holder det nok å skylle, for utsatte grupper som immunsupprimerte bør man helle innholdet i et rent glass først, sier Svindland.
Hun påpeker at det er lite sannsynlig å bli syk for en vanlig frisk person. Om man blir syk eller ikke vil avhenge av hvor mange bakterier vi får i oss.
- Dersom boksen har vært forurenset eller tilsølt med andre næringsmidler som gjør at bakteriene og muggsoppene kan vokse og bli mange, øker sannsynligheten for å bli syk, forklarer Svindland.
- En boks på fly har høyst sannsynlig bare blitt tatt ut av en større pakke, mens en boks som har slengt rundt i en veske sammen med snytepapir, lommebok og andre ting som er mye håndtert, har nok en god del bakterier og muggsopp med seg, avslutter hun.

- Problematisk
Gjorde funn
En australsk studie fra 2016 sjekket sammen med laboratorieteknikerne hvor mye bakterier som befant seg på en rekke ting vi bruker hver eneste dag. Ifølge studien kunne en brusboks ha mer bakterier på seg enn en et toalettsete.