Fire er gått siden EUs ministerråd stemte for å avvikle enten sommer- eller vintertid, som egentlig er normaltid. Etter planen skulle det selv være opp til landene - det inkluderer Norge - om de ønsket å gå for bare sommertid eller bare vintertid.
Planen var at klokka skulle stilles for siste gang i 2021, men corona satte en stopper for videre behandlinger av forslaget, og siden den gangen har saken vært satt på vent. Det betyr at du ikke slipper unna i år og trolig heller ikke neste år, men det gjenstår å se.
Nederst i saken kan du stemme på hva du foretrekker.
Stille klokka
Det betyr at klokka fortsatt må stilles to ganger i året: først på vårparten og så denne helga.
I Norge veksler vi mellom normaltid og sommertid siste helgen i mars og siste helgen i oktober. Regelen er at sommertida starter klokka 02.00 siste søndag i mars og slutter klokka 03.00 siste søndag i oktober.
Du kan med andre ord se fram til å sove en time ekstra på søndag ettersom klokka stilles tilbake fra 03.00 til 02.00 på natta.
Og da blir det forresten tidligere mørkt på kvelden, men litt lysere på morgenkvisten. Opp mot vintersolverv, som er 22. desember i år, blir dagene stadig kortere, men fra den datoen blir dagene lengre for da «snur» sola og vi går mot lysere tider.
En grei huskeregel er at vi stiller klokka mot sommeren:
På våren stilles klokka da fram mot sommeren og på høsten stilles den tilbake mot sommeren.
Nå stiller riktignok de aller fleste enheter seg selv, men de fleste må fortsatt stille klokka på stekeovnen og mange også i bilen. Har du en manuell vekkerklokke bør du huske den også, så slipper du å våkne en unødvendig time for tidlig søndag morgen.