Stille klokka

Da skal klokka stilles

Nå blir det tidligere mørkt.

STILLE KLOKKA: Til helga er det på tide igjen, og det er neppe for siste gang. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
STILLE KLOKKA: Til helga er det på tide igjen, og det er neppe for siste gang. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2019 stemte EUs ministerråd for å avvikle å stille klokka to ganger i året. I stedet skal det være opp til medlemslandene, samt land som Norge, selv å bestemme om de vil låse seg til sommertid eller vintertid, som egentlig heter normaltid.

Planen var at klokka skulle stilles for siste gang i 2021, men corona satte en stopper for videre behandlinger av forslaget, og siden den gangen har saken vært satt på vent.

Nærings- og fiskeridepartementet har tidligere fortalt DinSide at forslaget om å slutte å stille klokka fortsatt ikke er vedtatt i EU. Og så lenge EU fortsatt skal stille klokka mellom sommertid og vintertid, vil Norge også gjøre dette.

I en pressemelding torsdag kommenterer næringsminister, Jan Christian Vestre (Ap), følgende:

- Norge kommer til å avvente beslutningen fra EU før vi tar stilling til om vi skal slutte å stille klokka. Av hensyn til næringslivet vil det nok være en fordel å ha samme løsning som våre nærmeste naboland.

Stille klokka

Det betyr at klokka fortsatt stilles to ganger i 2022: først 27. mars tidligere i år og natt til søndag 30. oktober førstkommende helg.

I Norge veksler vi mellom normaltid og sommertid siste helgen i mars og siste helgen i oktober. Regelen er at sommertida starter klokka 02.00 siste søndag i mars og slutter klokka 03.00 siste søndag i oktober.

Du kan med andre ord se fram til å sove en time ekstra på søndag ettersom klokka stilles tilbake fra 03.00 til 02.00.

Og da blir det forresten tidligere mørkt på kvelden, men litt lysere på morgenkvisten. Dagene blir uansett mørkere og mørkere fram til vintersolverv 21. desember, Da «snur» sola og vi går mot lysere tider.

En grei huskeregel er at vi stiller klokka mot sommeren:

På våren stilles klokka da fram mot sommeren og på høsten stilles den tilbake mot sommeren.

Nå stiller riktignok de aller fleste enheter seg selv, men de fleste må fortsatt stille klokka på stekeovna og mange også i bilen. Har du en manuell vekkerklokke bør du huske den også, så slipper du å våkne en unødvendig time for tidlig mandag morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer