Tilfluktsrom:

Dagens tilfluktsrom er ikke i god nok stand til å beskytte befolkningen

Ny rapport viser at norske tilfluktsrom må oppgraderes. Samtidig er det ikke nok tilfluktsrom til å beskytte hele befolkningen.

MÅ OPPGRADERES: I tilfluktsrommene er det kun plass til halve befolkningen. Mange av disse er dessuten i for dårlig stand. Foto: Kristin Sørdal
MÅ OPPGRADERES: I tilfluktsrommene er det kun plass til halve befolkningen. Mange av disse er dessuten i for dårlig stand. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det konkluderer Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) med i en fersk rapport de har utarbeidet for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), skriver Aftenposten.

FFI slår blant annet fast at dagens tilfluktsrom ikke er i tilstrekkelig stand til å beskytte befolkningen mot dagens trusselbilde.

– Ikke alle er i dårlig forfatning, men en del er ganske gamle. For eksempel er flere av tilfluktsrommene og planene for hvordan de skal brukes, flere tiår gamle, sier forsker Tonje Grunnan ved FFI til avisen.

Plass til kun halve befolkningen

Varslingssignaler

Viktig melding - lytt på radio: Blir gitt med tyfoner slik: Tre signalserier med ett minutts opphold mellom seriene. Tuting i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene.

Betyr: Søk informasjon. Informasjon om hva som skjer og hvordan en skal forholde seg gis gjennom ulike media, f. eks. radio, tv, kriseinfo.no, sosiale medier mv. Signalet vil kunne bli brukt både i fred og krig.

Flyalarm: Blir gitt med tyfoner slik: Korte støt i cirka ett minutt.

Betyr: Fare for angrep – søk dekning. Signalet vil kunne benyttes ved fare for flyangrep og vil bli øvet i en krigsberedskapssituasjon.

Faren over: Blir gitt med tyfoner slik: Et støt i omlag ett halvt minutt.

Betyr: Faren over. Signalet vil kunne benyttes etter signalet fare for flyangrep og vil bli øvet i en krigsberedskapssituasjon.(Kilde: Sivilforsvaret. Du kan også høre alle lydsignalene her, på Sivilforsvarets nettsider.)

Kjersti Halle, seniorrådgiver sivilforsvarsavdelingen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), har tidligere uttalt til Dinside at det i Norge i dag er cirka 25.000 tilfluktsrom, med plass til rundt 2,5 millioner mennesker. Det vil si at det er plass til under halvparten av Norges befolkning.

Rundt samme andel bor slik at de kan høre signalene fra et varslingsanlegg, ifølge NTB.

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener og at dagens beskyttelseskonsept bør videreføres og oppgraderes, og at man også bør supplere dagens tyfonvarslingssystem med en SMS-løsning.

DSB sier de vil bruke rapporten i arbeidet med å vurdere hvordan de skal gi befolkningen den sikkerhet og beskyttelse de har krav på i folkeretten. De påpeker imidlertid at dette vil medføre økonomiske investeringer.

Hvor er nærmeste tilfluktsrom?

Tilfluktsrommene er bygget for å kunne gi vern til allmenheten, under en beredskapssituasjon. Lurer du på hvor ditt nærmeste tilfluktsrom er, skal kommunen og sivilforsvarsdistriktene ha en oversikt.

Her kan du lese mer om norske tilfluktsrom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer