Ny studie:

Dårlig ånde? Forskere lanserer kur!

- Dette kan være kuren mot dårlig ånde, hevder en gruppe forskere.

STINKER DET? Mange sliter med dårlig ånde. Nå kan det hende at forskerne har funnet en løsning. Foto: Shutterstock/NTB
STINKER DET? Mange sliter med dårlig ånde. Nå kan det hende at forskerne har funnet en løsning. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

En ny studie mener å funnet en potensiell kur mot dårlig ånde.

I en ny studie publisert i det fagfellevurderte British Medical Journal Open lanserer en gruppe kinesiske forskere en mulig løsning på vedvarende dårlig ånde, såkalt halitose.

- Råtten lukt

Dårlige ånde den vanlige betegnelsen på en tilstand med illeluktende utåndingsluft, skriver Store medisinske leksikon. Det forekommer som et symptom ved en rekke sykdommer, men i omtrent 90 prosent av tilfellene er årsaken i munnen.

- Det kan dreie seg om dårlig munnhygiene, hull i tennene og tannkjøttbetennelse. Den vonde lukta skyldes oftest fordampning av svovelforbindelser som resultat av bakteriers proteinnedbrytning, skriver leksikonet.

Bakteriebelegg på tennene og tunga, samt munntørrhet, er viktige årsaker til dårlig ånde. Selv merker man sjelden lukta, men den kan følges av vond smak i munnen.

- Når matrester blir sittende fast mellom defekte tenner og brytes ned av bakteriene i munnhulen, får utåndingsluften en råtten lukt. Sivende blod fra betent tannkjøtt gir også ofte vond lukt, skriver de.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer