Ny studie:

Dårlig ånde? Forskere lanserer kur!

- Dette kan være kuren mot dårlig ånde, hevder en gruppe forskere.

STINKER DET? Mange sliter med dårlig ånde. Nå kan det hende at forskerne har funnet en løsning. Foto: Shutterstock/NTB
STINKER DET? Mange sliter med dårlig ånde. Nå kan det hende at forskerne har funnet en løsning. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

En ny studie mener å funnet en potensiell kur mot dårlig ånde.

I en ny studie publisert i det fagfellevurderte British Medical Journal Open lanserer en gruppe kinesiske forskere en mulig løsning på vedvarende dårlig ånde, såkalt halitose.

- Råtten lukt

Dårlige ånde den vanlige betegnelsen på en tilstand med illeluktende utåndingsluft, skriver Store medisinske leksikon. Det forekommer som et symptom ved en rekke sykdommer, men i omtrent 90 prosent av tilfellene er årsaken i munnen.

- Det kan dreie seg om dårlig munnhygiene, hull i tennene og tannkjøttbetennelse. Den vonde lukta skyldes oftest fordampning av svovelforbindelser som resultat av bakteriers proteinnedbrytning, skriver leksikonet.

TANNBØRSTER: Vil du unngå at tannbørsten blir full i bakterier, kan disse være gode råd å følge. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Bakteriebelegg på tennene og tunga, samt munntørrhet, er viktige årsaker til dårlig ånde. Selv merker man sjelden lukta, men den kan følges av vond smak i munnen.

- Når matrester blir sittende fast mellom defekte tenner og brytes ned av bakteriene i munnhulen, får utåndingsluften en råtten lukt. Sivende blod fra betent tannkjøtt gir også ofte vond lukt, skriver de.

Probiotiske bakterier

Nå mener kinesiske forskere at probiotiske bakterier, som man finner i fermentert mat som yoghurt og surbrød, kan hjelpe mot dårlig ånde.

Det skriver de i en pressemelding publisert på det vitenskapelige nettstedet EurekAlert!. Studien har samlet resultater fra flere småstudier der deltakerne har fått bakterier i form av kosttilskudd.

Forskerne sier at det spesifikt er snakk om at bakteriene Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius og Weissella cibaria kan hjelpe til med å friske opp pusten din.

Totalt 278 deltakere deltok i studiene. Antall deltakerne i én enkeltstudie var mellom 23 og 68, og deltakerne var mellom 19 og 70 år gamle. De ble fulgt i en periode fra to til 12 uker.

- Flyktige svovelforbindelser er hovedårsaken til vedvarende dårlig ånde. Disse forbindelsene produserer av munnbakterier, som et resultat av matrester, dårlig tannkjøtt og dårlig tannhygiene, skriver forskerne.

Falt betraktelig

Tradisjonelt sett har man brukt munnskyll, tyggegummi og tungeskraper for å håndtere dårlig ånde. Nå sier forskerne at resultatet fra studiene tyder på at probiotika kan være et enklere alternativ.

Resultatene fra studiene viser at den dårlige ånden falt betraktelig hos deltakerne som hadde fått probiotiske bakterier, sammenliknet med deltakerne som ikke fikk probiotika.

BAKTERIER I ULLPLEDD: Vi tok med oss to ullpledd til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Der gjorde vi noen overraskende funn. Video: Embla Hjort-Larsen / Sofie Persdatter Sangnæs. Vis mer

Også verdiene av de flyktige svovelforbindelsene så ut til å falle, men her var resultatene mer varierende - og effekten så ut til å være kortvarig.

- Probiotika kan forhindre at anaerobe bakterier bryter ned aminosyrer og proteiner i munnen, og det kan igjen bremse produksjonen av stinkende biprodukter, forklarer forskerne.

- Må forske mer

De er imidlertid klare på at studiene er små, og at det var mangelfulle data i enkelte av dem. Dette bidrar til å svekke funnet, forklarer de.

- Probiotiske bakterier kan svekke dårlig ånde ved å redusere svovelkonsentrasjoner på kort sikt, men det har ingen betydelig effekt på de sentrale årsakene til dårlig ånde, som plakk og tungebelegg.

Forskerne mener derfor det trengs flere studier for å bekrefte resultatet, og for å bevise effekten av probiotika i behandlingen av dårlig ånde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer