Gjenåpning corona

Datoene du må kunne nå

Lurer du på når gjenåpningen begynner i din kommune? Her gir vi deg oversikten.

GRADVIS GJENÅPNING: Statsminister Erna Solberg om de nye tiltakene som skal gjelder fra 16. april. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en periode med strenge nasjonale coronatiltak over hele landet, kunne regjeringen i forrige uke legge frem sin plan for gjenåpning av Norge.

Denne uken ble det klart at gjenåpningen faktisk starter.

Samtidig gjelder ikke dette alle kommuner, og heller ikke for hovedstaden.

Her gir vi deg oversikten over hvilke tiltak som gjelder nasjonalt og for enkelte kommuner, og hvor lenge de varer - såfremt smittesituasjonen ikke forverres.

Åpner opp for første trinn fredag 16. april

Regjeringens gjenåpningsplan er basert på fire trinn, og onsdag ble det klart at regjeringen starter første trinn i gjenåpningsplanen fra midnatt, natt til fredag 16. april.

Fra og med fredag fjernes altså de strengeste, nasjonale tiltakene som ble innført før påske. Men - de vil foreløpig ikke ha betydning for de områdene på Østlandet som har regionale tiltak fastsatt av regjeringen, eller kommuner med strenge lokale forskrifter, slik som Oslo og Steinkjer.

I kommuner som derimot ikke har egne, strengere tiltak, blir dette tillatt fra og med fredag, skriver Dagbladet:

 • Det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand kan man være flere, men man må kunne holde avstand.
 • Dersom barn og unge trener/øver med et lag, forening eller lignende i en annen kommune, vil de kunne konkurrere med dette laget/denne foreningen så lenge smittesituasjonen tillater det.
 • Voksne kan drive organisert aktivitet innendørs i grupper på inntil 10 personer, så lenge de kan holde minst én meters avstand.
 • Utendørs kan voksne drive organisert aktivitet, så lenge de kan holde minst én meters avstand.
 • Mulig å være på campus med forsterkede smitteverntiltak. Tilgang til lesesaler og bibliotek. Større forelesninger og sammenkomster bør unngås, undervisning i mindre grupper kan gjennomføres.
 • Maks 10 personer på innendørs arrangement uten faste tilviste sitteplasser, men likevel inntil 50 personer på idretts- og kulturarrangement som samler deltakere under 20 år som tilhører samme kommune.
 • Maks 100 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser.
 • Maks 200 personer på arrangementer utendørs, men 600 personer (fordelt på 3 kohorter á 200 personer) hvis de sitter på faste tilviste plasser og det er to meters avstand mellom kohortene.
 • Arrangøren skal iverksette tiltak for å ivareta krav til avstand mellom deltakere som ikke er i samme husstand på arrangementer der publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser. Om det er nødvendig skal det benyttes vakthold for å sikre dette.
 • Samme anledning til å skjenke alkohol på arrangementer som på serveringssteder.
 • Kun tillatt med skjenking ved servering av mat. Skjenkestopp klokka 22.

På Helsedirektoratets nettsider finner du en oversikt over hvilke kommuner i landet som har lokale tiltak.

Egne Steinkjer-tiltak til 19. april

Steinkjer kommune skriver på sine nettsider at de nasjonale lettelsene ikke gjelder for Steinkjer. Derimot gjelder deres lokale forskrift til og med 19. april. Torsdag 15. skal det dessuten utarbeides en ny, lokal forskrift. «Det må påregnes at ny forskrift vil inneholde tiltak på nivå med det som i dag gjelder i Steinkjer, og sannsynligvis også blir forlenget ut over 19. april», skriver kommunen.

Lokale tiltak til 22. april

Flere kommuner i Vestfold og Telemark fortsetter med lokale tiltak til 22. april, men i en mindre streng variant enn de som har vært, nærmere bestemt i tiltaksnivå B.

Dette gjelder følgende kommuner:

 • Færder, Holmestrand, Horten, Larvik, Sandefjord og Tønsberg, Bamble, Porsgrunn, Siljan og Skien

I faktaboksen under kan du lese mer om hva tiltaksnivå B innebærer.

Lokale tiltak til 25. april

Hele Viken fylke samt Gran kommune fikk innført svært strenge tiltak 16. mars. I 20 av disse kommunene forlenges tiltak på tiltaksnivå A til 25. april.

Her kan du lese mer om hva tiltaksnivå A innebærer. Vær obs på at regjeringen fra 16. april gjør noen midlertidige lettelser i tiltaksnivå A, som blant annet åpner for at de 20 Viken-kommunene kan tillate åpne blomsterbutikker, tilgang på lesesaler og bibliotek for studenter og breddeidrett for voksne ute. Les om endringene her på regjeringens nettsider.

Dette gjelder følgende 20 kommuner, skriver NTB:

Asker, Bærum, Drammen, Eidsvoll, Enebakk, Fredrikstad, Gjerdrum, Lier, Lillestrøm, Lørenskog, Moss, Nannestad, Nes, Nordre Follo, Rakkestad, Rælingen, Råde, Sarpsborg, Ullensaker og Ås.

I 19 andre Viken-kommuner blir det også egne, lokale tiltak frem til 25. april, men her nedjusteres de fra tiltaksnivå A til B. Dette gjelder følgende kommuner:

Aurskog-Høland, Frogn, Halden, Hole, Hurdal, Hvaler, Indre Østfold, Jevnaker, Kongsberg, Lunner, Marker, Modum, Nesodden, Nittedal, Ringerike, Skiptvet, Vestby, Våler og Øvre Eiker.

Tiltak i hovedstaden til 29. april

I Oslo ble det onsdag bestemt at de strenge lokale tiltakene videreføres i to uker til, men barn og unge skal tilbake på skolen.

– På grunn av den fortsatt svært alvorlige smittesituasjonen har byrådet besluttet å videreføre de tiltakene vi har i Oslo i to uker, til og med torsdag 29. april, sa Raymond Johansen på pressekonferansen, skriver NTB.

Tiltakene innebærer blant annet at man kan ha besøk av maks to personer, og full skjenkestopp. Les mer om tiltakene i Oslo her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer