Test av varmesåler

De beste batteridrevne varmesålene

Det er store forskjeller på batteridrevne varmesåler ifølge svensk test.

TEST AV BATTERIDREVNE VARMESÅLER: Det finnes flere typer batteridrevne varmesåler. Svenske Testfakta har testet fem typer, fra 150 til 2.000 kroner. Disse fra Digitsole er en av dem som kommer bra ut i testen. Men de er dyre. Og de styres av en app - som Testfakta skriver kan være litt upraktisk. Foto: Kristin Sørdal
TEST AV BATTERIDREVNE VARMESÅLER: Det finnes flere typer batteridrevne varmesåler. Svenske Testfakta har testet fem typer, fra 150 til 2.000 kroner. Disse fra Digitsole er en av dem som kommer bra ut i testen. Men de er dyre. Og de styres av en app - som Testfakta skriver kan være litt upraktisk. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange ulike håndvarmere som skal holde hendene dine varme - og det finnes mange forskjellige patenter for å holde deg varm på tærne.

Ullsokker og brødposer kan faktisk også hjelpe deg med å holde varmen på beina!

Den svenske avisen Testfakta.se har nå testet batteridrevne varmesåler og funnet at det er store forskjeller i hvor godt de fungerer:

Varmer ikke så lenge de lover

Testfakta har testet fem ulike batteridrevne varmesåler fra 150 kroner til 2.000 kroner. Dinside har også testet én av disse for noen år siden: ThermaCell fikk kun terningkast 3 av vår redaksjonelle tester i 2014.

I tillegg til ThermaCell Nordic flex (1.800 kroner) har de testet Digitsole warm (2.000 kroner), Therm-ic Smart Pack IC 950 (1.700 kroner), Rubicson oppladbare varmesåler (500 kroner/Kjell & Company) og Julas batteridrevne varmesåler (150 kroner/Jula).

Ifølge Testfakta utpeker Term-ic og Rubicson seg negativt ved at de har mye kortere driftstid enn hva produsenten lover:

De skal holde varmen i 6 timer, men på kalde dager finner de at de kun holder deg varm i halvannen time før du kutter varmen - og sålene må da varmes opp igjen, før de vil varme føttene dine videre.

De billige sålene fra Jula er de som får mest kritikk, mens de mye dyrere sålene fra Digitsole får gode ord for komfort.

Felles for mange av de batteridrevne sålene er at de tar mye plass i skoen - slik at du rett og slett må ha en ganske romslig sko for å få plass.

Du kan lese hele testen hos Testfakta.se,

DOBBEL SOKK KAN VARME: En tynn ullsokk innerst og en varmende sokk i ullfrotté ytterst, kan også hjelpe deg til varme føtter vinterstid. Foto: Kristin Sørdal
DOBBEL SOKK KAN VARME: En tynn ullsokk innerst og en varmende sokk i ullfrotté ytterst, kan også hjelpe deg til varme føtter vinterstid. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Det enkle er ofte det beste!

Det beste er selvsagt om du greier å holde deg varm uten hjelp av eksterne varmekilder.

Trine Rom Giving i Skiforeningen forteller at dette er Skiforeningens anbefaling til kursdeltakere og andre for å holde seg varm på bena:

  1. Ha på et par gode ullsokker.
  2. Støvlene må gi god plass til tærne.
  3. Være i aktivitet
  4. Skal man på skitur er det lurt å ha med tørre sokker til rastepausen. Vått blir fort kaldt.
  5. Et sko-overtrekk er et godt alternativ på de kaldeste dagene. Dette får man også kjøpt til barn.

- Det enkle er ofte det beste. Vi har ikke testet eller sett nærmere på eksterne varmekilder, uttaler Giving til Dinside.

- Må ha plass til tykke såler og sokker!

Nils Bloch-Hoell, kart- og utstyrskonsulent i Den Norske Turistforening, sier til Dinside at de tradisjonelt anbefaler at fottøyet velges så stort at det er plass til en tykk innersåle, strømper og tykke sokker - hvor sistnevnte bør ha mye ull.

- Men det er lufta som isolerer så det hjelper ikke å ta på seg så mye på føttene at det blir trangt inni støvlene. En sammenklemt fot blir kald. Da er det faktisk bedre med litt tynnere lag slik at foten kan få beveget seg litt - men ikke så mye at man får gnagsår når man går, sier han.

De anbefaler fottøy av lær eller annet materiale som isolerer godt - med isolerende fôr og isolerende mellom- eller yttersåle. For deg som fryser lett eller har dårlig blodsirkulasjon, anbefales doble skistøvler eller vinterstøvler med ekstra god isolasjon.

- For kortere turer uten ski vil det hjelpe godt med en fotpose som man trekker utenpå fottøyet. Forsvarets modell var en fin type, sier Bloch-Hoell.

Hold sko og sokker tørre - og bruk gjerne gamasjer; de isolerer også.

- Og selvsagt kan man bruke varmesåler. Fordelen med dem er at de kan erstatte den vanlige innleggsålen og dermed ikke tar noe ekstra plass slik at man kan bruke det fottøyet man har selv om det ikke er spesielt godt isolert. Slike såler passer også godt i spesialisert fottøy som toppturstøvler der det er mange andre egenskaper enn isolasjonen som er viktige, sier Bloch-Hoell til Dinside.

- Ulempen er den begrensete brukstiden og at de er lite egnet om man overnatter der det ikke er strøm, sier han.

POSE PÅ FOTEN! Bruk en pose som dampsperre mellom innersokk og yttersokk. Foto: Kristin Sørdal
POSE PÅ FOTEN! Bruk en pose som dampsperre mellom innersokk og yttersokk. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

De beste tipsene

Husk at et av de viktigste forebyggende tiltakene du kan gjøre, er å holde hode og overkropp varm: Hvis du blir nedkjølt, trekkes varmt blod ut av fingre og tær - for å sendes til overkropp og hode. Så husk ull-lue og varme klær!

Dinside har tidligere fått mange gode tips fra en førstelektor i friluftsfag på Norges idrettshøgskole (NIH) til hvordan du kan holde beina varme.

Her er de beste tipsene:

#1: Bruk en sokk med mest mulig ull, den holder på varmen selv om den blir fuktig.

#2: Bruk to par sokker: En tynn innersokk innerst og en isolerende sokk i ullfrotté ytterst.

#3: Ullfrotté-sokker er varme fordi det er mye luft i sokken - og lufta isolerer.

#4: Nye sokker er varmere enn utslitte - fordi de fremdeles har mye luft i frotéen, i motsetning til en utslitt sokk som er nedslitt og som dermed ikke har så mye luft i strikken lenger.

#5: Rene sokker er varmere enn skitne sokker.

#6: Skoen må være såpass romslig at du får et isolerende luftlag mellom sokk og sko.

#7: Bruk en dampsperresokk eller en brødpose mellom innersokk og yttersokk; da vil varmen holde seg inni dampsperren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer