Test av terrengsko 2017

De beste joggeskoene for terrenget

Vi har testet fem joggesko for løping på sti og grus. Wow: Her er det mye bra!

TEST AV TERRENGSKO: Vi har testet fem joggesko for terrengløping på sti og grus - og her er det veldig mange bra sko! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TEST AV TERRENGSKO: Vi har testet fem joggesko for terrengløping på sti og grus - og her er det veldig mange bra sko! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Terrengløping er den beste formen for løping: Du får trent styrke på mange deler av kroppen, du får lagt inn gratis intervalltrening - og det er mye mindre belastende for kroppen enn løping på asfalt: Om du bare passer på å velge sko tilpasset det underlaget du skal løpe på.

TERRENGLØPING: Vi er tre løpeglade journalister som har testet alle skoparene. Det er våre vurderinger som ligger til grunn for testresultatene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TERRENGLØPING: Vi er tre løpeglade journalister som har testet alle skoparene. Det er våre vurderinger som ligger til grunn for testresultatene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vi har tidligere testet mange løpesko for terreng: I fjor testet vi Hoka SpeedGoat, VJ IRock, Inov-8 X-Claw, Mizuno Wave Daichi, Salomon SpeedCross og Asics Gel Fuji Runnegade - og der var det store forskjeller!

Slik har vi testet

Vi har testet terrengsko med noe demping, for lett terreng, sti og grus. Alle skoene er testet av tre løpeglade journalister i Dinside, i variert terreng.

Tidligere har vi også testet terrengsko fra Karhu og Icebug.

Nå har vi testet sko for løping på grus og sti, altså lett terreng. Dette er sko for den typiske «Birken-løperen».

Vi har testet sko med noe demping - og har dermed holdt oss unna ekstreme terrengsko som VJ IRock denne gang.

NB! Pass på å sjekke prisene i flere butikker, før du handler: Det kan være store prisforskjeller på joggesko!

Merrell Agility Peak Flex

GOD ALLROUNDER: Merell Agility Peak Flex er en god allroundsko som du også kan ha god glede av som følgesvenn til søndagsturen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GOD ALLROUNDER: Merell Agility Peak Flex er en god allroundsko som du også kan ha god glede av som følgesvenn til søndagsturen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Dette er en av testens store overraskelser, og ikke like stor som Altra-overraskelsen som du kan lese om lenger ned i testen.

Hva er «dropp»?

«Dropp» er forskjellen i tykkelsen på sålen fra forfot til hæl. Null (0) dropp betyr at sålen er helt flat, altså ingen forskjell foran og bak. En sko med f.eks. 12 mm dropp, betyr at sålen er 12 mm tykkere/høyere i hælen enn i forfoten. Du kan få sko med fra 0 mm og opp til 12 mm dropp. De fleste mengdetreningsmodellene har mellom 8 og 12 mm, mens lettvektssko og enkelte terrengsko ofte har dropp mellom 3 og 6 mm.

Men: Også disse skoene trodde vi skulle være store og klumpete, men de viser seg faktisk å være veldig stødige. Ettersom de har såpass bred lest, er de ikke så lette å tråkke over med.

I likhet med skoen fra Altra, er også denne ganske så romslig rundt forfoten - men denne skoen har dropp på 6 mm - slik at du ikke får det fantastiske forfot-løpesteget som med Altra - men det er fremdeles såpass lite dropp at du naturlig kommer endel frempå i løpesteget likevel.

Godt grep, og veldig god demping på grus og asfalt. Dette er også en god allroundsko som gjerne kan brukes som vanlige tursko.

Vannbestandig trekk et stykke opp på skoen, som gjør at de ikke så lett trekker inn vann.

En av testerne opplevde ubehag med passformen på grunn av en uvant forhøyning på sålen. Pass på å prøve skoene skikkelig ved kjøp, for å se om de passer til din fot, men dette gjelder for alle sko.

Konklusjon: Godt grep, komfortable sko. Men du må like at de er romslige rundt forfoten.

Testresultat

Merrell Agility Peak Flex

Godt grep, veldig god demping, en god allrounder

Du må like at den er romslig rundt forfoten

Asics Gel-FujiTrabuco 5 GTX

GORETEX: Asics Gel-FujiTrabuco 5 GTX er testens eneste med Goretex, som gjør den tyngre og stivere enn de andre. Men absolutt en god sko dersom du VIL ha Goretex-sko. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GORETEX: Asics Gel-FujiTrabuco 5 GTX er testens eneste med Goretex, som gjør den tyngre og stivere enn de andre. Men absolutt en god sko dersom du VIL ha Goretex-sko. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Ja, disse liker vi fra vi snører på oss skoene hjemme: Rikelig med mykt fôr og god passform gjør at de sitter godt på foten.

Dette er testens eneste sko med Goretex, som nordmenn elsker - både i sko og klær. Ulempen med Goretex er at dette som oftest gjør skoene stivere og tyngre enn andre sko uten Goretex - og disse skoene er intet unntak:

De er mye stivere enn de andre skoene i testen - og de er tyngre: De veier 330 gram, mens de andre skoene ligger på rundt 230 gram.

De kjennes også tette og varme når vi løper allerede i mai - så disse kan nok bli noe for varme midtsommers.

Men dersom du er på jakt etter en Goretex-sko, er dette en veldig god sko:

De er komfortable - og ganske lette og myke til å være Goretex-sko. Fungerer på det meste av underlag og bra grep, men kan ikke måle seg med Altra, Saucony og Mizuno.

Konklusjon: En god, tradisjonell terrengsko med 10 mm dropp. Pass på: Med Goretex blir det tett og varmt, og det er stivere og tyngre enn uten.

Testresultat

Asics Gel-FujiTrabuco 5 GTX

Godt grep, komfortabel sko

Tett og varm. Tyngre enn sko uten Goretex

Saucony Peregrine 7

SINNSSYKT GREP: Saucony Peregrine 7 har et av testens beste grep. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SINNSSYKT GREP: Saucony Peregrine 7 har et av testens beste grep. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Wow! Dette er såler med kraftige spor under sålen, som sitter utrolig godt på all slags vanskelig underlag. Gjørme, våt stein og sleipe røtter?

- Disse sitter! Vi føler oss ikke utrygge på at skoene skal slippe en eneste gang.

Dette er imidlertid ikke de skoene som gir best løpsfølelse og kontakt med underlaget - og det er ikke de beste med tanke på demping på grus; der er både Altra og Merell mye bedre.

De sitter godt på foten, selv om de nok er de skoene i denne testen som er mest smale og spisse foran. Liker du romsligere fotbrønn, bør du gå for Merell eller Altra som er helt i den andre enden av skalaen, og er veldig romslige for forfoten.

Konklusjon: Komfortable sko som sitter sinnssykt bra i terrenget - men de er litt vel harde for grus etter vår mening.

Testresultat

Saucony Peregrine 7

Sinnssykt bra grep

Litt spisse og trange foran, litt harde på grus

Mizuno Wave Hayate 3

BEST I TEST: Disse terrengskoene fra Mizuno er sammen med Altra, best i test. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BEST I TEST: Disse terrengskoene fra Mizuno er sammen med Altra, best i test. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Mizuno kan løpesko, og det gjelder i aller høyeste grad også løpesko for terreng - ingen stor overraskelse der.

Mitt favorittpar er definitivt skoen fra Mizuno. De er behagelige og gir veldig god kontakt med terrenget. Dessuten er de stødige og takler både grusveier, gjørme, stein og røtter. Berit B. Njarga, journalist Dinside

Vi er frelst fra det øyeblikket vi snører på oss skoene - og det blir bare enda bedre når skoene møter terrenget.

Ja, for disse sitter perfekt på foten. Og de har et fantastisk grep, selv på gjørmete stier, over steiner og på sleipe røtter. Og de gir god kontakt med underlaget.

Eneste ankepunkt, om noe, er at de kanskje er litt harde på grusveier: Skal du løpe mye på grus så vil du kanskje ha en sko som har litt mer demping.

Men for all del: Dette er supre sko for terrenget, og kanskje spesielt for deg som liker tradisjonelle løpesko med dropp: Her er det 9 mm dropp - så du får ikke mye forfotløping gratis her.

For mitt bruk, hvor løping ikke er hovedaktiviteten jeg driver med, er paret fra Mizuno det soleklare valget. De veier lite, har godt grep og sitter som hånd i hanske på foten min. Hanna Sikkeland, journalist Dinside.

Konklusjon: Testens nest letteste (230 gram) - med fantastisk grep og komfort. En klassisk og veldig god terrengsko.

Testresultat

Mizuno Wave Hayate 3

Lette. Fantastisk grep, veldig komfortable.

Litt hard på grusveier

Altra Lone Peak 3.0

BEST I TEST: Altra er sammen med Mizuno best i test. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BEST I TEST: Altra er sammen med Mizuno best i test. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Noen ganger møter vi oss selv i døra. Som vi gjorde med terrengskoene fra Hoka i forrige terrengskotest. Og det gjør vi til gangs med disse terrengskoene fra amerikanske Altra:

Det som ved første øyekast ser ut til å være veldig store og uformelige sko, viser seg å være helt fantastiske:

Skulle jeg valgt bare ett par sko av de vi har testet nå, måtte det bli Altra. Både fordi de er fantastisk komfortable og sitter godt i terrenget, men også fordi de gir noe helt annet enn de skoene jeg ellers løper med - og det er ekstra gøy! Kristin Sørdal, journalist Dinside

For deler av testpanelet er dette de mest komfortable løpeskoene for løping på sti og grus, som vi har testet.

Men her må du være forberedt på, og åpen for, en helt annen type sko:

De er store og romslige på forfoten - og det skal de være - slik at foten din kan tråkke uforhindret ned, som den ville gjort barbeint.

Men dette skiller seg veldig fra de tettere og mer omsluttede skoene som er det mest vanlige for terrengsko - og som vi også liker veldig godt i for eksempel IRock - som vant fjorårets terrengskotest.

Altra har i tillegg veldig god demping og null «dropp» - som betyr at skoen er like mye oppbygd på forfot og hæl - og det merkes veldig godt at skoen har god demping både foran og bak.

Dette gjør at du automatisk hjelpes til å lande mer på forfoten, heller enn på hælen: Det er merkbar forskjell fra en ordinær sko med dropp (forskjell på høyde på forfot og hæl).

Den brede lesten gjør også at skoen kjennes stødig og stabil.

Og, ikke minst: Disse skoene har et veldig godt grep. De sitter. Vi kjenner oss litt som en salamander som bare kleber seg fast i overflaten på steiner og røtter gjennom skogen

Konklusjon: De er testens letteste (226 gram), er svært komfortable på foten, har godt grep - og har testens beste demping på grus. En av testens desiderte favoritter som lurer deg på forfoten - og gir et skikkelig «løpekick»! Men pass på: Disse krever tilvenning og fokus på løpeteknikk, og er dermed ikke for alle.

Testresultat

Altra Lone Peak 3.0

Veldig lette. Pluss for supert grep, demping og komfort

Krever tilvenning og fokus på løpeteknikk.

Slik finner du riktig joggesko

Slik velger du riktig løpesko

Prøv skoene i butikken! Ja, det kan være billigere å bestille sko på nett - men da må du i alle fall prøve de i butikk før du bestiller. Det er viktig både med tanke på å få en sko som passer foten din og ikke minst: Er riktig størrelse.

Pass på størrelsen: Det er veldig stor forskjell å på skostørrelsene på løpesko fra forskjellige produsenter. I noen tilfeller har vi måttet gå opp en hel skostørrelse, mot det som er vår normale skostørrelse.

Over- og underpronasjon? Når du kjøper vanlige løpesko for asfalt/grus, er det viktig å få en sko som gir støtte for eventuell over- eller underpronasjon. Dette slipper du å tenke på når det kommer til terrengsko. Her er det andre ting som teller.

Grep: Det viktigste ved en terrengsko er at den har godt grep. Sjekk derfor under sålen og kjenn på gummien: Såler med mykere gummiblanding sitter bedre i terrenget enn sko med hard såle/gummi.

Hvor skal du løpe? Tenk gjennom hvor du skal løpe og hvordan underlaget er: Det er forskjell på en sko som er laget for sti og terreng og en som som er for grus - eller asfalt. Du trenger ikke demping om du bare skal løpe på sti og myk skogsbunn - men skal du løpe mye på grus også, bør du se etter en sko med demping.

Trenger du Goretex? Vurder det nøye. Når det kommer til løpesko, trenger de færreste Goretex: Du blir ikke kald på beina når du løper, selv om du skulle bli våt.

Ikke fornøyd? Endel sportsbutikker har fornøydgaranti, som lover at du kan bytte produktet til et annet om du ikke er fornøyd. Benytt deg av det om du er misfornøyd!

Sjekk prisene: Dinside har i tidligere pristester avslørt store prisforskjeller på løpesko, så sjekk alltid prisen i flere butikker.

Les også:

Velg riktig sko til underlaget: Dette må du se etter
Dinside har testet skobutikkenes løpestegsanalyser

Se vår pristest: Slik får du joggeskoene til halv pris

Test av terrengsko 2016

Test av terrengsko 2014

Denne artikkelen ble publisert 3. juni 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer