De beste pinnebrødene

En speiderklassiker, men pinnebrødet har rom for store variasjoner.

Turklassikeren pinnebrød kan være noe langt mer enn bare deig på pinne. Foto: Karoline Brubæk
Turklassikeren pinnebrød kan være noe langt mer enn bare deig på pinne. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pinnebrød stekt over leirbålet er en klassiker mange flere burde unne seg. Men hvorfor stoppe ved de klassiske pinnebrødene?

Her er noen variasjonsmuligheter.

Hva er best for å få kald øl på tur? Vi har testet!

Deilige pinnebrød

Vi tar utgangspunkt i oppskriften fra Turistforeningen (se egen boks), en grunndeig som er kjapp å lage og lett å forme rundt pinnene.

Pass på at du snurrer pinnen jevnt rundt, og unngår brente brød. Hold heller ikke pinnene for høyt over bålet, slik at de blir mer røkte enn stekte.

Og her er noen av de mange mulighetene du har:

Pinnebrød over bål eller grill er godt og moro. Foto: Karoline Brubæk
Pinnebrød over bål eller grill er godt og moro. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

 • Klassiske pinnebrød - surr ikke deigen for tett eller tykt for jevn steking og raskt resultat.
 • Pinnebrød med pålegg - et ferdig pinnebrød fylles med deilig pålegg. Syltetøy er en klassiker, men prøv gjerne også med bær plukket på turen, eller litt honning. Eller hva med smør rett og slett?
 • Pølser med pinnebrød - spidd pølsen, og surr deigen rundt. Du trenger en litt tynnere pinne så pølsene ikke sprekker, og du bør ikke surre deigen for tykt eller tett.
 • Pinnebrød med ost - variér deigen med litt revet ost for saftige brød.
 • Pizza-pinnebrød - hvorfor stoppe ved osten? Blander du inn en hakket blanding av urter og soltørkede tomater sammen med osten, får du nærmest en pizza på pinne. Spesielt om du i tillegg surrer den rundt pølser som beskrevet over.
 • Kanelbolle-pinnebrød - ta kanel og sukker i deigen, for noe som nærmest blir kanelbollepinnebrød. For å nærme deg kanelbollestilen ytterligere, kan du ta med en blanding av smør, sukker og kanel som du smører pinnebrødremsene i før du ruller deigen på pinnen. Eventuelt en blanding av sukker og kanel som du dypper deigen i - men da vil det sitte dårligere på.
 • Godteri-pinnebrød - noe søtt du liker blandet i deigen, og vips - gode, søte pinnebrød. Om du velger rosiner, sjokolade, minimashmallows, mandelfyll eller annet er helt opp til deg og din smak.

Har du andre tips til andre gode pinnebrød? Del gjerne med andre i debatten!

Slik får du fyr

Finner du tyrived får du knapt bedre tennved. Men merk - ta ikke hele trær, tørre trær er viktige for mange fugler og insekter. Barkestrimler fra bjørk egner seg også godt til å tenne opp med.

De fleste steder er det greit å forsyne seg av nedfallskvister og tørre greiner til å fyre opp med. Unntaket er enkelte verneområder. Skal du forsyne deg av den levende skogen, må du ha grunneiers godkjennelse.

Slik får du fyr med tomme doruller og tørketrommel-lo

De beste pinnene

En rett grein av et friskt tre egner seg best som pinner. Fjern barken på tuppen, og sørg for at pinnen er så lang at du ikke brenner deg. Til rene pinnebrød kan gjerne pinnen være tykkere enn pinner du steker pølser på. Da er det lettere å tvinne deigen rundt pinnen, og hullet i midten får mer rom til deilig fyll.

Turistforeningens pinnebrødoppskrift

 • 500 g mel (bruk gjerne litt grovt mel)
 • 2 ts bakepulver
 • 5 ss sukker
 • 1 ts salt
 • 1 dl matolje
 • 2 dl lunket vann
 • Slik gjør du: Bland det tørre. Spe med vann og olje til deigen har plastelinakonsistens. Ta med på tur i en bøtte eller solid brødpose.

 • Er du lei av at pølsene ramler av pinnene, bør du sjekke noen av disse grillpinnene. Men de egner seg nok dårligere for pinnebrødproduksjon.

  Kan du tenne bål nå?

  Nå er det bålforbud i skog og skogmark i Norge. Mange tror at bålforbudet er et generelt forbud i sommerhalvåret. Det er det ikke. Tenner du et bål ved sjøen, blant sand og småstein, er det helt ok. Selv mellom 15. april og 15. september, da bålforbudet gjelder i skogen.

  Men du skal være forsiktig i nærheten av vegetasjon, som i lyng og på gress. Du skal heller ikke fyre bål eller sette engangsgrill rett på svaberg eller berggrunn. Fjellet får sorte merker, og kan sprekke opp av varmen. Legg heller noen steiner under grillen eller bålet, og styr unna bergsprekker og fjellvegger.

  Etter at bålet har gjort nytten sin, skal du slokke med rikelige mengder vann. Du skal kunne legge hånden din i bålgroppen uten å brenne deg.

  Fisketur? Slik er fiskereglene

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer