Test av sykkelhjelmer 2019

De beste sykkelhjelmene

Test av sykkelhjelmer for barn og voksne avslører store forskjeller - men spesielt barnehjelmene har blitt bedre.

DE BESTE SYKKELHJELMENE: Svensk test av sykkelhjelmer utroper disse til de beste nå: Tec Boo og Tec Lelle for barn og Giro Aether MIPS, Specialized Propero 3 Angi Mips og Tec Nice for ungdom og voksne. Fotomontasje: Folksam/Dinside
DE BESTE SYKKELHJELMENE: Svensk test av sykkelhjelmer utroper disse til de beste nå: Tec Boo og Tec Lelle for barn og Giro Aether MIPS, Specialized Propero 3 Angi Mips og Tec Nice for ungdom og voksne. Fotomontasje: Folksam/Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det svenske forsikringsselskapet Folksam tester jevnlig sykkelhjelmer og skihjelmer. Nå har de testet til sammen 19 hjelmer: sju barnehjelmer og 12 hjelmer for junior og voksne.

- Vi ser at det er stor spredning av resultatene mellom hjelmene i de ulike testene og at det dermed er stort potensial for å forbedre sikkerheten ytterligere, sier Helena Stigson, forsker ved Folksam.

Likevel uttaler hun at det er gøy å se at spesielt barnehjelmene har blitt så mye bedre, og at testvinnerne blant barnehjelmene gir god beskyttelse mot alle typer slag.

- Dessuten har de grønn spenne, som er anbefalt til barn under sju år, understreker hun.

Lovlige - men likevel ikke helt bestått …

Alle hjelmene i Folksam-testen er tidligere testet og har bestått alle europeiske krav til tester, som betyr at de skal klare kravene som stilles for rette slag.

Men Folksam tester i tillegg hjelmene for skrå slag mot hodet, i tillegg til at de gjør datasimuleringer for å undersøke hvilken beskyttelse hjelmen gir mot hjernerystelse.

Fire av de sju barnehjelmene i testen har rotasjonsbeskyttelse. Ni av 12 voksenhjelmer har MIPS eller en annen type rotasjonsbeskyttelse.

Rotasjonsbeskyttelse er viktig for å beskytte mot hjernerystelser og hodeskader ved fall - fordi man ofte ikke faller rett på - men kanskje vel så ofte skrått på hodet.

Hjelmene som er vinnere i årets test:

Barnehjelmer: Tec Boo og Tec Lelle

Ungdoms- og voksenhjelmer: Giro Aether MIPS, Specialized Propero 3 Angi Mips og Tec Nice.

Barnehjelmer Grønn spenne? Rotasjonsbeskyttelse Vurdering Norsk pris
Abus Smiley 2.0JaNei1328
Abus Youn-I MIPSNeiMIPS3668
Bell Sidetrack MIPS YNeiMIPS2628
Etto Kid RiderNeiNei1199
Met GenioJaNei1488
TEC BooJaMIPS4Nei/999 SEK
TEC LelleJaMIPS4Nei/999 SEK
Ungdoms- og voksenhjelmer Rotasjonsbeskyttelse Vurdering Norsk pris
6D ATB-1T EVOODS1Nei
Abus Pedelec 2.0Nei21199
Bontrager Charge WaveCelWaveCel21207
Giro Syntax MIPSMIPS2951
Giro Aether MIPSMIPS42505
Lazer Gustav MIPSMIPS3571
OAKLEY ARO3 MIPSMIPS31199
Occano Sport HelmetNei1Nei
Oxford Hurricane F15Nei1229
POC Omne Air SPINSPIN21499
Specialized Propero 3 Angi MipsMIPS41188
Tec NiceMIPS4Nei

Ønsker krav til rotasjonsbeskyttelse

Se hvordan du enkelt kan justere frontgir og bakgir på sykkelen! Video: Per Ervland og Kristin Sørdal Vis mer

Folksam har utført tester av sykkel-, ride- og skihjelmer siden 2012, for å hjelpe forbrukerne til å velge en trygg hjelm. Og de har gått i bresjen for å få rotasjonstester inn som et element i de europeiske godkjenningskravene.

Stigson har tidligere uttalt til Dinside at det bør stilles krav til at både sykkelhjelmer og skihjelmer testes for beskyttelse mot skrå slag, og at det ikke bør være lov å selge hjelmer som ikke gir rotasjonsbeskyttelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer