Test mat-termos 2017

De beste termosene holder maten varm i timesvis

Gode nyheter når du vil ha hjemmelaget mat på tur. 

VI HAR TESTET MAT-TERMOSER: For deg som liker å spise varm mat på tur, er en mat-termos et godt alternativ. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VI HAR TESTET MAT-TERMOSER: For deg som liker å spise varm mat på tur, er en mat-termos et godt alternativ. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når man skal på tur, er det greit å ha med seg en termos som holder kakaoen varm en god stund. Derfor sjekket vi i fjor hvilken termos som er best å ha med seg i ryggsekken.

Slik har vi testet

Vi har valgt å dele testen inn i to deler, store mat-termoser, små mat-termoser og barnemat-termoser. Hver termos er sammenlignet med de andre i samme kategori.

Disse kriteriene er lagt til grunn i testen:

  • Temperaturfall over 12 timer med måling seks ganger undervegs. Termosene har i løpet av testmålingene stått ute i cirka 0 grader.
  • Hvor lett/vanskelig det er å fylle termosen med mat.
  • Hvor lett/vanskelig det er å lukke igjen termosen.
  • Hvor brukervennlig termosen er generelt.
  • Vekt.
  • Pris.

Mat må man også ha, og vil man ikke lage mat på bål eller ha med seg turmat på pose, er det et godt alternativ å fylle en mat-termos med pølser, suppe eller gryterett.

Men da bør den holde maten varm: Vi har testet hvilken mat-termos som er det beste kjøpet.

13 forskjellige mat-termoser

En mat-termos vil for mange bli brukt på kortere søndagsturer eller den lengre fjellturen, men kan også fint brukes til varm lunsj for eksempel på skolen eller i barnehagen.

Vi har derfor tatt med et bredt utvalg mat-termoser fra store til små, inkludert noen som er beregnet på de minste barna.

I videoen under kan du se hvorfor du trenger en mat-termos, og høre hvilke vi synes er best:

Skal du ha med varm mat på tur, trenger du en mat-termos. Hør hva dette egentlig er, og hvorfor vi liker to fra Biltema og Thermos best! Og se hvor mye vi sliter med å få på lokket til ThermoCafé... Vis mer

Her kan du lese resultatene for hver av de 13 mat-termosene vi har hatt med i testen. Og vi kan røpe at stort sett alle produktene er gode nok til å holde maten varm - selv om enkelte skiller seg ekstra ut.

Små mat-termoser


Ikea Efterfrågad

IKEA EFTERFRÅGAD. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKEA EFTERFRÅGAD. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis merEn veldig enkel mat-termos bestående av en rund beholder og et lokk. Selv om den ser liten ut, får du god plass til mat inni den, og den er enkel å fylle med mat. Lokket er enkelt å skru opp og igjen, men det følger verken med kopp eller bestikk. Dette er termosen som holder dårligst på varmen av de små mat-termosene, likevel vil den gjøre jobben på de korteste søndagsturene og som matboks, siden innholdet holder rundt 70 grader etter tre timer. Dessuten er det testens rimeligste mat-termos. Må vaskes for hånd.

Vekt: 311 gram.
Innhold: 0,5 liter
Pris: 69 kroner, Ikea

Biltema mattermos

BILTEMA MATTERMOS. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BILTEMA MATTERMOS. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Mat-termos med fin størrelse som egner seg både på korte turer i skogen og som matboks til varmmat. Stor åpning gjør at termosen er lett å fylle med mat, og enten lokket eller den lille skåla under lokket kan brukes som fat, som er praktisk. Lett å skru opp og igjen. Dette er en rimelig mat-termos som holder hakket bedre på varmen enn konkurrenten fra Ikea. Dermed vil den holde lenge for de korte turene og for medbrakt varmmat på skole eller jobb. Fins også i blått.

Vekt: 480 gram.
Innhold: 0,5 liter
Pris: 119 kroner, Biltema

Hammarplast Sarek mattermos

HAMMARPLAST SAREK. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HAMMARPLAST SAREK. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Stor mattermos som kan romme to små porsjoner. Dermed er den spesielt egnet når mer enn én person skal på tur, men hakket for stor til en person. Den store åpningen gjør den lett å fylle med mat og forsyne seg av, og koppen er praktisk å spise fra. Lokket er enkelt å skru opp og igjen. Ikke best på temperatur, men oppnår et helt ok resultat. Stort pluss for at den kan vaskes i oppvaskmaskin.

Vekt: 637 gram,
Innhold: 0,75 liter
Pris: ukjent

Stanley Adventure Vacuum Food Jar

STANLEY ADVENTURE VACUUM FOOD JAR. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STANLEY ADVENTURE VACUUM FOOD JAR. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Mat-termos med stor og vid åpning og en lav og bred kopp til å spise av. Korken er enkel å skru opp og igjen. Det følger med en skje i plast på utsida - men plasseringa er ikke så praktisk. Kan den knekke når den ligger i en sekk? Den har dessuten lett for å bli skitnet til. Det hadde vært bedre om den hadde vært sammenleggbar. Temperaturmessig får denne bronseplasseringen blant de små mat-termosene, et lite hakk bak den andre Stanley-termosen og den fra Thermos.

Vekt: 511 gram,
Innhold: 0,53 liter
Pris: 250 kroner, Stanley

Stanley Classic Vacuum Food Jar

STANLEY CLASSIC VACUUM FOOD JAR. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STANLEY CLASSIC VACUUM FOOD JAR. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


En klassisk mat-termos som holder godt på varmen. Termosen har en god åpning til å fylle mat i eller å servere fra, og en stor og god kopp. Termosen er litt tung, men holder godt på varmen - det er den av de små som har varmest innhold etter fem, åtte og tolv timer. Grei å skru opp og igjen kork og lokk. Absolutt et godt valg, men termosen er i det øvre prissjiktet.

Vekt: 553 gram,
Innhold: 0,5 liter
Pris: 349 kroner, Chillout Travel

Thermos Stainless King mattermos

THERMOS STAINLESS KING. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
THERMOS STAINLESS KING. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Dette er en god allrounder som passer fint til både friluftsturer og i skole- eller barnehagesekken. Det er liten og lett, men rommer nesten like mye som de andre konkurrentene. Oppå skrukorken har den en veldig smart sammenleggbar skje i stål. Det er enkelt å skru på både kork og kopp. De eneste ulempene er at den medfølgende koppen og åpningen er litt liten.

Vekt: 373 gram,
Innhold: 0,47 liter
Pris: 409 kroner, Thermos.no

Se hvilken temperatur vannet holdt i hver termos etter en, to tre, fem, åtte og tolv timer:

Etter en time Etter to timer Etter tre timer Etter fem timer Etter åtte timer Etter tolv timer
Ikea86.077.470.459.147.034.6
Biltema87.080.174.164.653.141.3
Thermos88.882.877.668.858.347.2
Sarek88.381.575.666.355.343.4
Stanley Stanley Adventure Vacuum Food Jar86.580.575.066.456.245.5
Stanley Classic Vacuum Food Jar87.882.377.569.960.049.5

Barne-mat-termoser:


Skip Hop Zoo Termos

SKIP HOP ZOO TERMOS. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SKIP HOP ZOO TERMOS. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Som utseendet røper er dette en mat-termos for små barn. Liten og lett mat-termos som er lav og bred, noe som gjør den enkel å spise rett fra. Det følger med skje/gaffel, som er hektet fast på utsiden av termosen. Kanskje ikke så praktisk i barnehagesekken, der den fort vil løsne? Termosen er enkel å skru opp og igjen. Når det gjelder temperaturen er dette testens dårligste - men når det er sagt, er det sannsynlig at den vil holde godt nok på varmen for mange, dersom man ikke skal ut på de lange turene.

Vekt: 247 gram,
Innhold: 0,32 liter
Pris: 229 kroner, Jollyroom

Aladdin mattermos barn

ALADDIN MATTERMOS. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ALADDIN MATTERMOS. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Denne termosen har en barnevennlig størrelse, og er testvinner blant mat-termoser til de minste: Temperaturmessig holder den nivå med flere av de små mat-termosene. Dessuten har den et nøytralt utseende - så denne kan foreldrene også bruke ved behov.

Termosen har en litt smal åpning som kan gjøre det vanskelig å spise rett fra termosen, og det følger ikke med fat eller kopp til å spise av. Enkel å skru opp og igjen. Kroken på lokket er praktisk til å henge termosen på sekken eller liknende. Her kunne nok en liten voksen-termos vært et like godt alternativ?

Vekt: 289 gram,
Innhold: 0,35 liter
Pris: 249 kroner, Rafens

Se hvilken temperatur vannet holdt i de to termosene etter en, to tre, fem, åtte og tolv timer:

Etter en time Etter to timer Etter tre timer Etter fem timer Etter åtte timer Etter tolv timer
Aladdin88.080.874.864.953.541.7
Skip Hop Zoo82.472.864.752.639.828.0

De store mat-termosene:


Hammarplast Sarek mattermos

HAMMARPLAST SAREK. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HAMMARPLAST SAREK. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis merMattermos for storfamilien på søndagstur. Denne får plass til mye mat - her kan du ha med en stor pølsepakke. Stor åpning i toppen og stor kopp til å spise fra. Og - denne kan du vaske i oppvaskmaskin etter endt tur.

Lokket er litt vanskelig å få på innimellom, og den er dårligst på å holde temperaturen av de store termosene. Men likevel - dette holder lenge til de korte sønsagsturene med familien. Litt stor og tung - beregn litt plass i sekken.

Vekt: 790 gram,
Innhold: 0,75 liter
Pris: 249 kroner, XXL

Stanley Classic Vacuum Food Jar

STANLEY CLASSIC VACUUM FOOD JAR. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STANLEY CLASSIC VACUUM FOOD JAR. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


En tradisjonell mattermos med litt smal åpning for å fylle mat - egner seg kanskje best til pølser på termos eller suppe. Skrukorken er enkel å få opp og igjen, og det følger med en stor men litt smal kopp. Håndtak er et pluss. Holder greit på temperaturen, men nest dårligst av de store mat-termosene.

Vekt: 698 gram
Innhold: 0,70 liter
Pris: 400 kroner, Fjellsport

Asaklitt mattermos

De beste termosene holder maten varm i timesvis


Termos med praktisk håndtak. Grei størrelse på termosåpningen, og praktisk todelt kork med helleåpning som er fin til servering av for eksempel suppe. Lokket er veldig tungvint å få på - det er lett å skru det på skjevt, noe som skaper en del frustrasjon. Eget beger inni lokket til å spise av i en grei størrelse. Mat-termosen holder godt på varmen og er relativt rimelig.

Vekt: 710 gram.
Innhold: 1,2 liter
Pris: 229 kroner, Clas Ohlsson

Thermos

THERMOS. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
THERMOS. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Termos med praktisk håndtak. Grei størrelse på termosåpningen, og praktisk todelt kork med helleåpning som er fin til servering av for eksempel suppe. Lokket er veldig tungvint å få på - det er lett å skru det på skjevt, noe som skaper en del frustrasjon. Eget beger inni lokket til å spise av i en grei størrelse. Mat-termosen holder godt på varmen.

Vekt: 752 gram.
Innhold: 1,2 liter
Pris: 409 kroner, Thermos

Biltema mattermos

BILTEMA MATTERMOS. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BILTEMA MATTERMOS. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


En rimelig termos som holder svært godt på varmen. Dermed blir dette testvinneren: Etter 12 timer er temperaturen fortsatt på hele 67,3 grader, som er varmt nok for eksempelvis gryterett.

Fint håndtak og grei størrelse på åpningen. Den todelte korken med helleåpning er praktisk for eksempelvis suppe. Eget beger inni lokket til å spise av i grei størrelse. Lokket er litt tungvindt å få på, det lett å skru på skjevt, noe som skaper en del frustrasjon. Men likevel - her får du mye termos for en billig penge!

Vekt: 708 gram.
Innhold: 1,2 liter
Pris: 159 kroner, Biltema

Se hvilken temperatur vannet holdt i de forskjellige termosene etter en, to tre, fem, åtte og tolv timer:

Etter en time Etter to timer Etter tre timer Etter fem timer Etter åtte timer Etter tolv timer
Stanley84.480.577.071.063.555.3
Asaklitt91.187.884.780.273.665.9
Thermos90.287.083.979.272.765.2
Sarek86.181.777.069.360.150.4
Biltema90.888.085.380.774.567.3

Om varmekapasitet

Vi har gjennomført temperaturtesten på mat-termosene ved å fylle dem ved kokende vann, og måle temperaturen over flere timer. Men vil termosene holde på temperaturen like gode når de fylles med mat?

Ifølge Einar Risvik, seniorforsker ved Nofima, handler varmekapasitet om hvor mye varme man klarer å lagre i ting. I mat er det vann som lagrer mest energi. Samtidig varierer det hvor raskt temperaturen synker, avhengig av konsistens, fettinnhold o.l.

Mat som inneholder mye fett kan bli varmere enn vann, men avkjøles 4-5 ganger raskere enn vann. Er maten lagret inni vann, vil temperaturen derimot falle saktere.Dette handler om varmeledningsevne og da er vann ganske dårlig, mens fett leder varmen bort raskere.

For mat som inneholder noe vann, noe fett og noen klumper, vil temperaturen i en termos synke litt raskere enn varmt vann, men det vil ikke være store forskjellen, ifølge Risvik.

Kaffe og suppe vil være varm nok ved 60-70 grader, fettholdig mat som gryterett vil oppleves som varm nok ved rundt 60 grader mens kjøtt og grønnsaker normalt spises ved rundt 40-45 grader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer