Test av tursko 2019

De beste turskoene

Klar for aktive dager på sensommeren? Sørg for at riktig skotøy på bena.

TURSKO: Enten du skal til fjells eller skogs er det greit å ha ordentlig fottøy på bena. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TURSKO: Enten du skal til fjells eller skogs er det greit å ha ordentlig fottøy på bena. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Sommeren er høysesong for friluftsglade nordmenn, og enten du skal til skogs eller til fjells er det viktig med godt fottøy. Mange sverger til sine trofaste joggesko også på fjelltur, men i lengden kan det lønne seg å gå for tursko - eller støvler som er mer egnet til slikt terreng – blant annet ved at de tilbyr mer støtte til foten.

Vi har testet fem halvhøye tursko som er beregnet på lengre fotturer i skogen, men også egner seg for lettere turer i fjellet.

God kvalitet over hele linja

Totalt sett er vi godt fornøyd med kvaliteten og komforten på turskoene og det var ikke nødvendigvis de dyrere modellene som kom best ut.

Samtlige modeller har i hovedsak tekstilstoff på oversiden, men enkelte har også skinndetaljer, og med Gore-Tex-membran skårer alle som én godt på vannbestandighet. Vi testet skoene under regn, på vått føre, men senket dem også ned i vann for å se hvor godt de er sikret mot vann. Her har vi ingenting å utsette på skoene, men vi anbefaler at du holder dem tørre og impregnerer dem fra tid til annen.

En annen og svært viktig anbefaling, er at du prøver turskoene i butikk, gjerne med litt oppakning, før du bestemmer deg for hvilken modell du går for.

Slik har vi testet:

Vi har testet tursko beregnet på enkle turer i skogen og på fjellet.

Skoene er vurdert på vekt, hvor godt de sitter på foten, komforten og hvorvidt de er vanntette.

Under finner du en vurdering av hvert testprodukt.

Salomon Outline Mid GTX

Blant to skopar til under tusenlappen og faktisk den eneste som ikke benytter Vibram-såle. Salomon leverer sine egne såler, som vi egentlig ikke har noe å utsette på. Stort sett godt grep, men skoene kan bli litt glatte på våte steiner.

Denne modellen er forholdsvis trang og er ikke for deg med over gjennomsnittlig brede fotblad. Spesielt i starten er skoene trange å få på seg, men de blir mer fleksible med bruk. Samtidig ønsker vi et ekstra hakk med hemper for bedre strammemuligheter over vristen.

Totalt sett skårer Salomon Outline dårligst på komfort.

Dette er for øvrig skoen som i våre øyne ser mest hverdagslig ut.

Vekt per støvel: 357 gram/størrelse 42.

Hoka Sky Toa

Hoka-skoene er blitt svært populære i løpeverdenen og har de seneste årene også satset på tursko. Mange vil umiddelbart dra kjensel på den tykke undersålen som Hoka er blitt så kjent for, og komforten på turstier og grus er ganske god. Dog syns vi sålen er i overkant myk for mer utfordrende terreng.

Disse turskoene gjør seg med andre ord best i skog og mark enn i fjellet.

Enkel snøring med to hemper på de øverste radene, som gjør at du får festet skoene godt til foten.

Skoene er romsligere enn Salomons par, men også disse kan føles litt trange for personer med litt bredere fotblader.

Vekt per støvel: 411 gram/størrelse 42.

Alfa Kvist Advanced GTX

Sko fra norske Alfa er et velkjent syn i skogen og fjellheimen. Kvist Advanced har kanskje den stiveste undersålen av turskoene vi har testet, og før du har fått gått dem inn ordentlig kan de virke litt harde.

Ikke like komfortable som Hoka-ene, men vi syns de tilbyr mer støtte rundt ankelen.

Har samme gummisåle fra Vibram som Alfas andre tur- og fjellsko, og gir godt grep på stort sett alt underlag – tørt som vått.

Enkel snøring med hemper på de fire øverste lisseradene som gjør at du får festet skoene godt til foten, men som også gir bedre tilpasningsmuligheter.

Vekt per støvel: 442 gram/størrelse 42.

Merrell Moab FST 2

Kun Salomons par er rimeligere enn Merrell Moab FST 2, uten at det gjenspeiles i kvaliteten. Merrell har laget et ordentlig godt par med tursko med god ankelstøtte og godt grep på forskjellig underlag, men som de andre modellene blir det ofte litt glatt på våt stein/fjell.

Skoene har også god komfort enten du går på asfalt, turstier eller på steiner, men kan fort bli litt varme og klamme på lengre turer.

Dette er også turskoene med mest nedtonet og enkelt design, og vi liker spesielt godt modellen i helsort.

Blant de romsligere modellene.

Vekt per støvel: 385 gram/størrelse 42.

Mammut Ducan High

Mammuts tursko satt som et skudd fra dag én og vi trengte ikke å gå mange skrittene før vi merket hvor komfortable de er. Skoene tilbyr god støtte rundt ankelen og foten generelt takket være god passform og justeringsmulighetene med lissene.

Med sine 515 gram er dette for øvrig den tyngste turskoen av modellene vi har testet, men som de andre oppleves den lett på foten.

Vibram-sålen gir godt grep uansett underlag og skoene har vist seg å være komfortable til både turer i skogen og litt mer krevende terreng.

Den røde undersålen gir Mammut-skoen et sprekt og stilig design uten at det blir for prangende.

Testens dyreste modell er også den beste.

Vekt per støvel: 515 gram/størrelse 42 2/3.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer