Best i test kattemat

- De fleste dekker næringsbehovet

Test av kattemat utroper dyrest til best - men ekspert sier også de billigere kan være gode nok.

TEST AV KATTEMAT: Test av kattemat utroper kattemat fra Orijen til best i test, men ifølge norsk professor vil de fleste av produktene i testen dekke næringsbehovet til en katt, bortsett fra de uten Omega-3. Purina Friskies er blant de billigste produktene i testen - som også inneholder Omega-3. Det beste ekspertrådet for å finne den beste maten for katten din, er å se hva katten liker: - Du må la dyret bestemme hva slags fôr den liker, og se hvordan pelsen er, om den trives og løper, det er ikke verre enn det, uttaler professor Øystein Ahlstrøm ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Foto: Kristin Sørdal
TEST AV KATTEMAT: Test av kattemat utroper kattemat fra Orijen til best i test, men ifølge norsk professor vil de fleste av produktene i testen dekke næringsbehovet til en katt, bortsett fra de uten Omega-3. Purina Friskies er blant de billigste produktene i testen - som også inneholder Omega-3. Det beste ekspertrådet for å finne den beste maten for katten din, er å se hva katten liker: - Du må la dyret bestemme hva slags fôr den liker, og se hvordan pelsen er, om den trives og løper, det er ikke verre enn det, uttaler professor Øystein Ahlstrøm ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det er mange produsenter av mat til kjæledyr. Men hvordan vet du hvilket tørrfôr som er best for katten din?

Svenske Testfakta har testet tørrfôr for katter. Testen er en laboratorietest hvor de har analysert næringsinnholdet i åtte ulike tørrfôr for voksne katter.

- Orijen er best i test

Testfaktas test konkluderer med at Orijen Cat & kitten er best i test.

De skriver at en avgjørende forskjell mellom de ulike produsentene er mengden karbohydrater opp mot proteiner i kattematen. Testvinneren fra Orijen hadde høyest proteininnhold og den laveste mengden karbohydrater blant testutvalget.

- Kattemat i form av tørrfôr inneholder ofte mer karbohydrater enn katten trenger. I verste fall kan det føre til overvekt, skriver Testfakta.

GUMMIHANSKE: Mange har kjæledyr i hjemmet, og mange av disse kjæledyrene røyter. Her får du et kjempe fint tips som fjerner hårene fra møbler. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

De øvrige produktene de har testet er:

  • Coshida (Lidl), Beef, poultry & peas
  • Hill’s Science plan, Adult 1-6 with chicken
  • Mjau, Med fersk kylling
  • Purina Friskies, Med kylling og grønnsaker
  • Royal Canin, Regular fit 32
  • Smart Pets (Axfood), Tørrfôr med kylling
  • Whiskas, Med kylling

Om testen

Testen er utført av laboratoriet Eurofins Food & Feed Testing Sweden på oppdrag fra Testfakta. I tillegg til å se på innhold av karbohydrater, proteiner og fett, har de også analysert fôret for innhold av blant annet fettsyrer, mineraler, andre essensielle næringsstoffer som vitamin A og taurin - og de har sjekket fôret for innhold av tungmetaller. Ingen av produktene inneholdt tungmetaller over grenseverdiene. (Kilde: Testfakta.se)

- Behøver ikke karbohydrater

Professor Øystein Ahlstrøm ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har husdyrernæring som fagfelt, spesielt hund, katt og pelsdyr. Han har sett på testresultatene fra Testfakta og kommenterer at det er store prisforskjeller på produktene - og at det er de dyreste som kommer ut som best - men at noen av de billigere absolutt også dekker næringsbehovet til katten.

- De dyreste er ti ganger dyrere enn de billigste. Men dersom du ser bort fra de tre produktene som har null innhold av fettsyrer, er det ingen av disse produktene som ikke dekker næringsbehovet til katten, sier Ahlstrøm til Dinside.

- Det er riktig at Orijen, som vinner testen, inneholder mye proteiner - men katten behøver ikke alt det proteinet, sier han.

Han kommenterer også at A-vitaminnivåene i det som utropes til de beste produktene, egentlig er mye mer enn det katten behøver. Og at katten egentlig ikke behøver karbohydrater.

- Katter og hunder trenger ikke karbohydrater i det hele tatt; det er den billigste råvaren som man kan legge inn i tørrfor. Men produktet må ha stivelse, som her er karbohydrater, sier professoren.

Når det kommer til påstanden om at høyt innhold av karbohydrater kan føre til overvekt, sier han at problemet heller ligger i mengden fôr:

- Fra oss menneskene er det kjent at når man kombinerer karbohydrater og fett, kan glykemisk indeks gjøre at man kan få overvekt. Men jeg tror hovedproblemet er at dyret får for mye fôr. Det er det samme for oss mennesker, når energiinntaket blir høyere enn energiforbruket, sier Ahlstrøm.

- De fleste dekker næringsbehovet

Og hva gjelder hvilket produkt som er best for dyret, bemerker Ahlstrøm at mange er opptatt av pris og tenker at om fôret har en høy pris så er det av god kvalitet.

- Det er noe folk er opptatt av, de vil ikke gi sin bestevenn et billig fôr. Men ernæringsmessig, bortsett fra de uten Omega-3, så vil alle disse produktene dekke næringsbehovet til en katt, sier Ahlstrøm til Dinside.

I tillegg til Orijen, skårer også Hill's og Royal Canin høyt på fettsyrer - som vi finner i salg i Norge for rundt halve prisen av Orijen.

Også Purina Friskies og Mjau inneholder noe fettsyrer, om enn lavere enn de tre vi har nevnt ovenfor. Purina Friskies er i testen oppgitt med 0,01 prosent på fettsyrer, og Mjau med 0,02. Begge disse er blant de billigste fôrene i testen.

Er disse fettsyre-nivåene også gode nok?

- Behovet burde være dekket med de nivåene selv om det er lavt, men det er spinkle data som ligger bak behovsnormene. Men null innhold er for lavt og da har ikke produsenten tenkt på å tilsette omega3 fettsyrer eller bruke råvarer med EPA of DHA, sier Ahlstrøm.

- Jeg tror katter ville greid seg godt på alle disse forene, og det er enorme prisforskjeller - men det er mange motiver for å kjøpe de ulike fôrtypene, sier han, og legger til at mange er veldig tro til et merke - og at mange gjerne vil bruke et dyrt fôr fordi man er veldig glad i dyrene og tenker at dyrt betyr høy kvalitet.

Slik velger du beste kattemat

Men hvordan kan du vite hvilket fôr som er best for katten eller hunden din?

Det finnes anbefalinger for næringsinnhold som er utarbeidet av Europeiske Kjældyrfôrprodusenter (FEDIAF) og det amerikanske vitenskapsakademiet The National Research Council (NRC), som også er lagt til grunn for vurderingene i Testfaktas test.

DYR FRYSER OGSÅ: Det er ikke bare du som kan fryse når det er kaldt ute. Dersom du selv fryser, bør du ta en ekstra kikk på hvordan dyret har det. Video: Berit B. Njarga/Kristin Sørdal. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

Ifølge Ahlstrøm er det ikke mye hjelp i innholdsdeklarasjonen på pakken - for det er nemlig få opplysninger produsenten opplyse om i næringsinnholdet på pakker med mat til kjæledyr.

Men protein og fettinnhold, samt hvilke råvarer som er brukt, kan gi en pekepinn.

Det beste rådet Ahlstrøm har for å finne den beste maten for katten din, er å se hva katten liker:

- Du må la dyret bestemme hva slags fôr den liker, og se hvordan pelsen er, om den trives og løper, det er ikke verre enn det, uttaler Ahlstrøm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer