De letteste og billigste dagstursekkene

Alle veier under kiloen og koster under tusenlappen. Men vekt og pris er likevel ikke det viktigste.

TUR-TALL: Er du gramteller og glad i dagsturer? Her får du noen gode tips.
TUR-TALL: Er du gramteller og glad i dagsturer? Her får du noen gode tips. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
TIPS: Bloch-Hoell i DNT vektlegger bæreegenskaper og volum fremfor vekt og pris.  Foto: Den Norske Turistforening
TIPS: Bloch-Hoell i DNT vektlegger bæreegenskaper og volum fremfor vekt og pris. Foto: Den Norske Turistforening Vis mer

– Gode bæreegenskaper er viktigere enn lav vekt. At sekken sitter godt på ryggen med den vekta som er aktuell for deg, og at skulderreimene er gode. Det er det viktigste for alle, understreker utstyrsekspert Nils Bloch-Hoell i Den Norske Turistforening overfor DinSide.

Volum viktigere enn vekt

Det er lett å la seg friste av at sekken har lav vekt, men da må du også huske hva du skal bruke sekken til. Hvilken aktivitet du skal ut på, enten det er topptur eller fjellklatring, er viktig. Ulike turer krever forskjellig utstyr, og det er ikke sikkert den lette dagstursekken er tilpasset akkurat ditt behov. Uansett er det viktig å tenke på hvor mye plass du har til rådighet.

Sjekk finessene

– At volum er passe for ditt formål er det nest viktigste. Sekken må ha også de finessene den trenger til ditt bruk, som fester for ski, hjelm, spade, isøks og så videre. Skal den bare brukes til vanlige dagsturer trenger du få fester. Et par lommer, og gjerne et topplokk med to reimer slik at du kan plassere større ting under lokket, kan være hendig til variert bruk, sier Bloch-Hoell til DinSide.

Guide: Les hvordan du pakker sekken riktig

Kompromisser inngått

Små og lette dagstursekker er ofte praktiske å ha med seg i en større sekk, hvis man for eksempel skal overnatte på fjellet. Men jo lettere de er, dess mer kan det ha gått på bekostning av andre ting, forteller Bloch-Hoell, og fortsetter:

– Vekta bør avveies mot slitestyrken. Den er gjerne bedre på en litt tyngre sekk. Sekken kan egentlig ikke bli for lett, men lav vekt henger gjerne sammen med tynne stoffer og tynne eller manglende polstringer, samt tynne reimer med små spenner som er vanskelige å bruke med hansker og votter. Så det er viktigere å se på funksjonen enn på vekta.

De letteste og billigste dagstursekkeneDen billigste

I vårt utvalg er Helsports Skaret en av de billigste dagstursekkene på markedet til 595 kroner. Sekken rommer 25 liter, veier 600 gram, har festepunkter foran og under, innvendig sikkerhetslomme, refleks og stor frontlomme. Den er også tilrettelagt for drikkesystem, og egner seg godt til lette fjell- og markaturer. Fås i fargene grønn, svart, orange og, for de eventyrlystne, «solnedgangsrød».

De letteste og billigste dagstursekkene


Lettest og med mest volum

Adventure Travel Pack fra Granite Gear rommer 31 liter, veier kun 540 gram og koster 759 kroner. Den er tilrettelagt for allsidig bruk, og anbefales til alt fra adventure racing til toppturer. Ryggsekken har eget feste for hjelm, takler en vekt på inntil ni kilo, har opplegg for drikkesystem, og takket være en finurlig ordning kan den dessuten omgjøres til en reisepute.

De letteste og billigste dagstursekkene


Tyngst

Tight Pro Large fra Haglöfs er en teknisk 25-literssekk som veier 940 gram og koster 900 kroner. Dette er en såkalt tightsekk, spesielt egnet for de som er opptatt av at sekken sitter godt mot kroppen. Med stegjern- og isøks-feste egner denne seg godt for ikke altfor avanserte klatreturer. Forberedt for drikkesystem, og kun én ytterlomme.

De letteste og billigste dagstursekkene


Innovativ?

Med 20 liters volum og en vekt på 580 gram, er Synapse 20 fra Salomon beregnet for de litt mer aktive dagsturene i skog og mark. Produsenten lover bevegselsesfrihet og høy komfort takket være visstnok innovative skuldereimer. Rom for drikkesystem og holdere for staver. Synapse passer best til kortere skiturer og en dag i bakken. Koster 919 kroner.

De letteste og billigste dagstursekkene


Lett tilgjengelig

Vil du ha oversikt over hva du har med deg, kan Helsports 21-literssekk Snota (finnes også i 15-liters) være sekken for deg. Den «unike glidelåsåpningen» gjør sekkens innhold lett tilgjengelig. Den har dessuten åpen sidelomme, sidelomme med glidelås, innvendig glidelåslomme med krok til nøkkel, samt tre sorteringslommer inni sekken. Dermed unngår du også alle «hvor har du lagt kartet nå, da!?»-diskusjoner. Den veier kun 600 gram, men koster nesten tusenlappen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer