Koronavaksinen:

De vanligste bivirkningene

Vet du hva de vanligste vaksinebivirkningene er, eller de uvanlige? Du finner svaret her.

BIVIRKNINGER: Hvilke bivirkninger er normale, og hvilke skiller seg ut? Foto: PhotobyTawat / Shutterstock / NTB
BIVIRKNINGER: Hvilke bivirkninger er normale, og hvilke skiller seg ut? Foto: PhotobyTawat / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et stort antall av befolkningen i Norge nærmer seg ferdig vaksinerte nå, der andelen fullvaksinerte er i ferd med å bikke 30 prosent. Noen opplever sterke bivirkninger, mens andre så vidt har merket noen ting.

Seniorrådgiver hos Statens legemiddelverk, Pernille Harg, forteller til Dinside at de fleste bivirkninger som meldes inn etter vaksinasjon mot covid-19 gjelder kjente og forbigående bivirkninger.

- Det er bivirkninger som er godt dokumentert i de kliniske studiene og som er beskrevet i produktinformasjonen, forklarer hun.

Viktig å melde inn

Harg forteller at Legemiddelverket ber helsepersonell og de som har fått vaksine å melde inn mistenkte bivirkninger, som ikke står i pakningsvedlegget og oppleves som alvorlige.

- Når vi nå har vaksinert over 2,5 millioner mennesker vil mange oppleve ulike sykdommer og symptomer i tiden etter vaksinering, forteller Harg og fortsetter:

- Utfordringen for Legemiddelverket er å skille de plagene som oppstår tilfeldig fra de plagene som har sammenheng med vaksinering.

De vanligste bivirkningene:

  • Hevelse og ømhet rundt stikkstedet og i armen
  • Trøtthet
  • Hodepine
  • Feber
  • Vondt i muskler og ledd
  • Frysninger
  • Kvalme og diare

Hva med de mer uvanlige?

Symptomer eller sykdom som oppstår i etterkant av vaksinasjon meldes på mistanke om en mulig sammenheng.

- Men det er ikke gitt at det er en årsakssammenheng mellom den mistenkte bivirkningen og vaksinen, påpeker Harg.

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

Eksempler på uvanlige bivirkninger:

  • det er rapportert om hevelser og reaksjoner der man har injisert kosmetiske fillers. Reaksjonene kan behandles med antihistaminer, og gir seg vanligvis etter et par dager. Her er det en sannsynlig sammenheng og dette blir derfor oppført som bivirkning i produktinformasjonen.
  • Det er rapportert om tilfeller med forsinket lokalreaksjon i vaksinasjonsarmen som vanligvis oppstår fem til ti dager etter vaksinasjon. Man kan få rødhet, smerte og hevelse, som går over av seg selv etter fire-fem dager. Slike reaksjoner er ufarlige og det anbefales å fullføre vaksinasjonen med å ta andre dose av vaksinen.
  • Vi har fått noen få meldinger om at armen har blitt “magnetisk” ved stikkstedet. Vaksinene har ikke innholdsstoffer som kan gjøre armen eller kroppen magnetisk, så dette anser vi ikke som en mulig bivirkning.

Hvor lenge skal de vare?

Harg forklarer at bivirkningene normalt varer 2-3 dager.

- V i har mottatt et fåtall meldinger om at enkelte opplever symptomer flere uker etter vaksinasjon. Det er usikkert hvor lang tid det tar før disse plagene går over.

Men hva skal du gjøre om symptomene ikke avtar?

- Dersom du får plagsomme symptomer som du tror skyldes vaksinen, eller symptomene ikke går over etter 2-3 dager, bør du kontakte lege eller annet helsepersonell for vurdering og råd, forteller Harg.

Er du usikker på de nye reiserådene og reiserestriksjonene som gjelder nå? Du kan lese mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer