Fire av ti vet ikke at det nå er påbudt med ansvarsforsikring for privateid elsparkesykkel. Det viser en fersk undersøkelse for Tryg Forsikring som de deler i en pressemelding søndag.
– Uten forsikring kan du bli gjeldsslave for resten av livet, advarer Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg i pressemeldingen.
Tryg Forsikring forklarer at alle som eier og bruker en elsparkesykkel, er lovpålagt å forsikre den. Denne regelen ble gjeldende fra nyttår 1. januar 2023.
Tryg har bare solgt noen få tusen forsikringer, selv om det finnes flere hundre tusen elsparkesykler i Norge.

Endres: - Du vil smake det
Frykter dette
- Vi frykter at mange vil være uforsikret når våren er her, og de tar den i bruk. Disse risikerer milliongjeld om de forårsaker en personskade, eller at det oppstår en brann i forbindelse med lading av den, sier Brandeggen videre i pressemeldingen.
Han mener det derfor haster med å tegne forsikring, og poengterer at det er snakk om mange hundre tusen elsparkesykler.
Ved inngangen til mars måned, manglet mer enn 90 prosent av elsparkesykkel-eierne den lovpålagte forsikringen, ifølge Trafikkforsikringsforeningen.
Strammet inn reglene
DinSide har tidligere skrevet om at Samferdselsdepartementet strammet inn på elsparkesykkel-reglene i 2022. Det innebar at de små elektriske kjøretøyene ble omklassifisert fra sykkel til motorvogn, hvilket har fått en rekke følger.
For eksempel kan du nå miste førerkortet dersom du fyllekjører med elsparkesykler. Det er dessuten forbudt for barn under tolv år å kjøre elsparkesykkel, og det er påbud om bruk av hjelm for alle under 15 år.
Fra 1. 2022 september fikk elsparkesykkel-utleierne krav om ansvarsforsikring.
Det samme gjelder også private eiere fra 1. januar 2023.
- Unge vet det ikke
I en spørreundersøkelse foretatt av YouGov for Tryg, kommer det fram at det er blant de unge - mellom 18 og 29 år - at uvitenheten er størst.
Ifølge undersøkelsen svarer over halvparten at de ikke kjenner til forsikringsplikten.
– Det bekymrer oss at så mange unge ikke vet at de må ha forsikring. Dette er jo de som bruker elsparkesykkel oftest, og står mest i fare for å bli involvert i en skade som de kanskje må dekke selv økonomisk, sier Brandeggen i pressemeldingen.
Om man er uheldig og skraper opp lakken på en bil, kan det koste flere titalls tusen kroner, mens forsikringen koster under en hundrelapp i måneden, påpeker kommunikasjonsrådgiveren.