Gratis munnbind

Deler ut gratis munnbind

Enkelte kommuner, frivillige organisasjoner og kjøpesenter deler nå ut gratis munnbind til de som har behov for dette.

MUNNBIND-KRAV: Med økte krav om bruk av munnbind, er det nå både kommuner og kjøpesentre som deler ut gratis munnbind ved behov. Foto: Marit Hommedal / NTB
MUNNBIND-KRAV: Med økte krav om bruk av munnbind, er det nå både kommuner og kjøpesentre som deler ut gratis munnbind ved behov. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

I august etterspurte Fagforbundet utdeling av gratis munnbind, da krav om bruk av munnbind på kollektivtrafikken dukket opp som tiltak for første gang. Også partiene SV, Rødt og FrP har etterspurt gratis munnbind til befolkningen.

Regjeringen sa derimot nei til dette. Samtidig har prisene på munnbind falt betraktelig i løpet av de siste månedene.

Har du derimot vanskelig økonomi, er det enkelte kommuner som deler ut gratis munnbind.

TØYMUNNBIND: Administrerende helsedirektør Espen Nakstad forklarer hva man må huske på når man bruker tøymunnbind. Video: Dagbladet TV / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Deles ut hos frivillige organisasjoner

I Drammen kommune kan innbyggerne få delt ut gratis munnbind. Der har de vedtatt at kommunen skal bidra med 10 000 munnbind til innbyggere som har økonomiske utfordringer, og med inntil én million kroner til produksjon av tøymunnbind som er i tråd med FHIs anbefalinger. Du får gratis munnbind hos følgende frivillige organisasjoner: Caritas, Jasmin kvinnenettverk, Røde Kors Svelvik og Mjøndalen, Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, Rett fram opplevelser og Blå Kors/Barnas stasjon.

Ullensaker kommune, som også har innført strenge corona-tiltak den siste tiden, varsler nå via kommunens nettsider at de deler ut pakker med munnbind på dagtid på Frivillighetens hus - med forbehold om at de har munnbind igjen når du kommer.

Også Lunner kommune deler ut munnbind, hvor det er Frivillighetssentralen som kan gi deg ditt eget, hjemmesydde munnbind.

Gratis munnbind på kjøpesentre

Samtidig som endel kommuner har innført krav om bruk av munnbind inne på butikkene, har enkelte kjøpesenter også begynt å dele ut gratis munnbind til kundene sine.

Ifølge Vestnytt deles det ut gratis munnbind på fredager og lørdager på Sartor Storsenter utenfor Bergen. Også ved Sandvika Storsenter deles det ut gratis munnbind når det er mye folk på sentrene, mens Amfi Råholt deler ut gratis munnbind til de som trenger det, ifølge egne Facebook-sider.

Økonomisk belastning

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, sier til Dinside at det er mange som er avhengige av å bruke kollektivtrafikken, slik som ansatte i helsevesenet, skolen og renhold, og at de bør få gratis munnbind.

- Det er urettferdig dersom de må bære en økonomisk belastning for å holde hjulene i helsevesenet og samfunnet i gang, sier Nord til Dinside.

Nord sier videre at vi ikke har råd til at helsepersonell ikke kan komme seg tryggest mulig på jobb.

- Utgiftene ved bruk av munnbind er, til tross for at det har blitt billigere, fortsatt en økonomisk belastning for mange og bør dekkes av arbeidsgiver, understreker hun.

Mette Nord legger til at skyhøye priser og mangelfull tilgang på smittevernutstyr, som munnbind, er en situasjon vi ikke kan oppleve på nytt.

- Fagforbundet krever fortsatt at regjeringa må sikre tilstrekkelig tilgang og sette i gang nasjonal produksjon av nødvendig smittevernutstyr og medisiner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer