Test av Garmin Fenix 5S Plus

Den aller beste smartklokka

Garmin Fenix 5 Plus-serien er soleklar testvinner, men den koster skjorta og litt til.

TESTVINNER: Garmin Fenix 5S Plus er en av de aller beste multisportklokkene på markedet, men det koster. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TESTVINNER: Garmin Fenix 5S Plus er en av de aller beste multisportklokkene på markedet, men det koster. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Garmin lanserte den nye Fenix 5 Plus-serien i fjor sommer, og det er den nyeste serien med avanserte multisportklokker fra selskapet som blant annet leverer treningsklokker til skilandslandslaget.

Fenix 5 Plus-serien består av de tre modellene Fenix 5S Plus, Fenix 5 Plus og Fenix 5X Plus, der det i hovedsak er størrelsen som er forskjellen, men vær obs på at det er kun sistnevnte som har støtte for håndleddsbasert Pulse Ox Acclimation, som måler puls-oksygen-akklimatisering rett på klokken uten ekstrautstyr.

Dette er del fire i vår samletest av multisportklokker. Les de andre testene her:

Pulsoksygenakklimatisering:

Viser oksygenmetningsnivåene i blodet for å hjelpe deg å tilpasse deg høyere høyder.

Kilde: Garmin

Vi har valgt å teste 5S Plus ettersom den er beregnet på oss som har litt smalere håndledd. Hvis du har litt tykkere håndledd, bør du heller vurdere 5/5X Plus – her gjør du lurt i å prøve i butikk før du eventuelt kjøper.

Klokkene er for øvrig fullstappet med funksjonalitet og i tillegg til selvsagte funksjoner som aktivitets- og søvnregistrering, puls på håndleddet, og GPS, har 5 Plus-serien innebygde TOPO-Active-kart for navigasjon og sporing, kontaktløs betaling i form av Garmin Pay og støtte for musikktjenester som Spotify, for å nevne noen.

Design

Av treningsklokkene vi har testet, syns vi Garmin har truffet best med designet. 5S Plus er er en klokke som ikke har det røffe og typiske designet til en sportsklokke, men ser mer elegant ut på håndleddet. Nå skal det sies at Garmin sendte oss safirmodellen med rosegull farge og hvit urkasse og reim, som mange har omtalt som litt feminin, men du får også kjøpt klokken med tilsvarende design vet sølvgrå ramme i stedet for rosegull, eller en helsvart variant.

Reimen er som seg hør og bør i silikon, og er overraskende enkle å bytte ut. Her har Garmin gjort en god jobb, og du trenger bare å dra en tapp mot deg og så er reimen av. Like enkelt er det å feste reimen igjen.

Ellers er klokken utstyrt med fem knapper, tre på venstre side og to på motsatt. Den øverste til venstre er for å slå på bakgrunnslyset – du holder knappen inne for å få tilgang til snarveier – mens de to nedenfor er i hovedsak for å bla i med menyer, men har også ekstra funksjonalitet når du trykker og holder knappen inne.

På motsatt side er knappene for OK/bekrefte og å gå tilbake.

Klokken har ikke berøringsskjerm, i stedet er den utstyrt med fem knapper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Klokken har ikke berøringsskjerm, i stedet er den utstyrt med fem knapper. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Fenix 5S Plus har et elegant design, mener vi. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Fenix 5S Plus har et elegant design, mener vi. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Lekre detaljer i rosegull. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Lekre detaljer i rosegull. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Fenix-en er faktisk alene om ikke å ha berøringsskjerm av de fire multisportklokkene vi har testet, og hvis du har lest de tre foregående testene, vet du nok at vi ikke ser på det som et savn.

Alt i alt syns vi Garmin har lagd et logisk og lettfattelig brukergrensesnitt med raske menyer, men du kan også justere rekkefølgen og hvilke småprogrammer som skal vises, hvis du ikke er helt fornøyd med standardoppsettet.

I bruk

Som seg hør og bør for en multisportklokke, støtter Garmin 5S Plus en rekke sportsmoduser i tillegg til at den sporer antall skritt, (kontinuerlig) puls og søvn. Kontinuerlig pulsmåling stjeler litt av batteritiden, men er gull verdt hvis du ønsker å ha god oversikt over pulsnivåene dine gjennom dagen. Batteritiden er såpass god på Fenix 5S Plus at det er verdt å ha det aktivert, og du kan forvente rundt fem dager før du må frem med laderen.

Garmin har ikke det omfattende sportsmodusbiblioteket som Polar og Suunto kan skilte med, men er det noe du ikke finner på klokken, er det stor sjanse at du kan laste det ned i Garmins appbutikk, Connect IQ. Her finner du ting som apper, urskiver, treningsverktøy og navgiasjon. En av de fremtredende appene er utvilsomt Spotify som lar deg lytte til musikken din på håndleddet i frakoblet modus.

Fenix 5S Plus er en av de mer komfortable treningsklokkene vi har testet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Fenix 5S Plus er en av de mer komfortable treningsklokkene vi har testet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Under løpeøkter er skjermen på Fenix 5S Plus delt inn i fem deler – tidtaker/tempo, rundetid, puls, kart og klokke – men du kan også tilpasse disse manuelt etter hva du foretrekker. Spesielt kartskjermen kom til nytte under en treningsøkt i Arendal hvor undertegnede ikke hadde satt sine bein på 20 år. Å kunne se hvor man har løpt, men også spesielt stier, på kartet er gull verdt når man løper et sted man ikke er så kjent på.

Når det gjelder registrering av ting som løping og sykling, syns vi Fenix-en er ganske presis og klokken treffer godt med sine tilbakemeldinger om treningsstatus, form og restitusjon. Du vil nok merke at noe data ikke stemmer helt i starten, men jo mer du bruker, jo mer presise blir tallene.

For eksempel anslo klokken at jeg kunne løpe 5 kilometer på rundt 20 minutter, og det selv om jeg nettopp hadde løpt 4,9 kilometer på en dårligere tid. Men som nevnt over, bruker klokken tid på å lære seg brukeren.

Til svømming syns vi Fenix 5S Plus bommer en del, og klokken ligger alltid noen hundre meter over hver svømmetur. Mulig det skyldes den dårlige svømmeteknikken vår, men Polar og Suunto har ingen problemer med den.

Klokken har for øvrig 10 ATM-merking, som Garmin forklarer betyr at den er egnet for ting som: regn, dusjing, svømming, stuping, snorkling og vannsport med høy hastighet, men uegnet til dykking.

GPS

Vi er godt fornøyde med GPS-sporingen til Fenix 5S Plus, og den har vist seg å være til å stole på i hvert fall når det kommer til distanse tilbakelagt. Og, som nevnt over, er kartfunksjonen et viktig verktøy på klokken.

Kanskje på tide å øke treningshyppigheten? Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Kanskje på tide å øke treningshyppigheten? Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

I det vi har døpt «GPS-svingen», er det riktig nok Fenix 5S Plus som gjør det dårligst av de fire modellene vi har testet, men totalt sett er dette klokken vi har mest tiltro til, sammen med Suunto 9 Baro, når det gjelder sporingen.

Fenix-en har for øvrig også støtte for navigasjonssatellittsystemene GLONASS, som Russland står bak, og Galileo, som er utviklet av EU og Den europeiske romfartsorganisasjon.

Her gikk det i surr for Garmin-en.
Her gikk det i surr for Garmin-en. Vis mer

Puls

Også pulsmåling treffer Fenix 5S Plus nesten blink, for vi kan stadig gjenta det vi har skrevet tidligere: håndleddsbasert pulsmåling kan fremdeles ikke måle seg med pulsbelte, men forskjellen krymper stadig.

Det er spesielt ved raske pulssvingninger vi ser at Fenix-en ikke holder følge, og den ligger ofte noen sekunder bak ved «topper» og «bunner».

Pulsbelte følger ikke med i esken, men er noe som Garmin selger separat. Vi testet Fenix 5S Plus med et pulsbelte, noe som fungerte som det skulle, men når et belte først var synkronisert med klokken, var det vanskelig å få klokken til å bruke sensorene på håndleddet igjen. Og det selv om pulsbeltet og klokken ikke var i nærheten av hverandre.

Det måtte litt knoting til for å få klokken til å bruke de innebygde pulssensorene fremfor å forsøke å koble seg til pulsbeltet.

App

Garmin har, som Suunto, vært gjennom en liten oppdatering av appen i nyere tid. Til det bedre, vil vi si. Connect-appen er nå mer oversiktig enn noen gang tidligere. Men, alt er litt rosenrød, og det er fort fare for at ting forsvinner litt i mengden i den omfattende appen.

«I dag» er hovedskjermen i appen og gir rask innblikk i dagens tall som inkluderer puls – i sanntid hvis du har satt opp kontinuerlig måling – skritt, intensitetsminutter for uken, etasjer, stressnivå, kalorier. Hvis du har trent, ligger også den aktiviteten her.

Under der igjen vises en oppsummering for gårsdagen og de siste syv dagene.

Ellers har appen fire faner for utfodringer, kalender, nyheter og varsler fra Garmin.

Slik er menyene i Connect-appen til Garmin.
Slik er menyene i Connect-appen til Garmin. Vis mer

Via en hamburgermeny øverst til venstre får du tilgang til enda mer informasjon. Connect-appen til Garmin er kort fortalt veldig omfattende. Her kan du gå i dypere detalj over statistikk fra helsedata som kalorier, stress, vekt og puls, treningsdata fra en rekke aktiviteter og prestasjonsdata med informasjon hvordan du ligger an med treningen, melkesyreterskel, terskelwatt og treningseffekt, for å nevne noen.

I appen kan du også laste ned golfbaner og synkronisere dem med klokken, sjekke ut Connect IQ-butikken for flere apper og urskiver og legge til nødkontakter som kan varsles hvis det skulle oppstå en ulykke eller hvis du trenger hjelp.

Hvis du bruker noe annet enn Strava og MyFitnessPal vil du kanskje føle deg litt utenfor, Garmin synkroniserer kun med disse to tjenestene.

Oppsummert kan vi si at Garmin har den mest omfattende appen av de tre, og du kan ta det et ekstra steg ved å bruke Express-appen på PC for å opprette egne treningsøkter og synkronisere dem med klokken.

Ekstra

Av ekstra funksjonalitet er det spesielt to ting som skiller Fenix 5S Plus fra konkurrentene:

  • En app-butikk
  • Garmin Pay

Garmin har en forholdsvis god app-butikk, kalt Connect IQ, med diverse klokkeapper og urskiver. Flaggskipappen er som nevnt Spotify slik at du kan overføre favorittmusikken- og spillelistene dine til klokken og spille av musikken via Bluetooth-ørepropper når du er på løpetur. Klokken har plass til inntil 1000 sanger.

Fenix 5S Plus har innebygget musikkspiller og støtte tjenester som Deezer og Spotify. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Fenix 5S Plus har innebygget musikkspiller og støtte tjenester som Deezer og Spotify. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Da har du en grunn færre til å ha med mobilen på løpetur. Legg også til Garmin Pay som er kontaktløs betaling på håndleddet. Garmin Pay har støtte for en rekke banker, deriblant DNB, Nordea, Sbanken og Storebrand.

Det er forresten ved tæpping at vi savner en berøringsskjerm på Fenix-en, for det tar litt tid å trykke seg frem med knappene til de fire sifrene i pinkoden når vi skal betale kontaktløs. Akkurat dette er utvilsomt bedre med en berøringsskjerm.

Garmin Pay er på plass, blant annet med støtte for DNB. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Garmin Pay er på plass, blant annet med støtte for DNB. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Garmin imponerer på mange måter med sin nyeste Fenix-serie. For dette er ikke bare gode multisportklokker som sporer trening, søvn og skritt, har innebygde TOPO-kart og varsler fra mobilen, klokken har også en tilhørende appbutikk med en rekke verktøy og småprogrammer som bare øker opplevelsen noen ekstra hakk.

Den aller beste smartklokka

Ellers leverer klokken med nøyaktig GPS-sporing, strålende batteritid på drøyt fem dager (avhengig av bruk) og et design vi syns er helt toppers.

For det er egentlig ikke så mye vi har å utsette på Fenix 5S Plus. Connect-appen er såpass omfattende at den for noen kan virke litt rotete, og vi kan heller ikke komme unna prisen som er en tusenlapp høyere enn Polar Vantage V og Suunto 9 Baro – vi mener den er verdt det. Hvis du vil ha safirutgaven, den vi har testet, med forsterket glass, må du ut med en tusenlapp ekstra.

PS. I femte og siste del kjører vi en sammenlikning av de fire sportsklokkene vi har testet.

Testresultat

Garmin Fenix 5S Plus

God komfort og solid byggekvalitet, innholdsrik app, mange sportsprofiler, solid lader, Garmin Pay og Spotify, nøyaktig GPS, god batteritid

Litt rotete app, kan bli for liten for enkelte, en del dyrere enn konkurrentene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer